Β. Τσάρκος: «Επηρεάζονται τα ξενοδοχεία της Αιτωλ/νίας από Airbnb και τέλος ανθεκτικότητας»

«Τα ξενοδοχεία της Αιτωλοακαρνανίας επηρεάζονται από τα καταλύματα Airbnb και το τέλος ανθεκτικότητας με αποτέλεσμα να προσπαθήσουν αρκετοί ξενοδόχοι να υποβαθμίσουν  τα αστέρια τους για να αποφύγουν τη μεγάλη αύξηση», αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Βασίλης Τσάρκος.

Αναλυτικά το δημοσίευμα της Εφημερίδας «Συνείδηση»:

Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε στον ξενοδοχειακό κλάδο με το τέλος ανθεκτικότητας, μέσω του οποίου ο γνωστός σε όλους φόρος διαμονής μονιμοποιείται και κυρίως αυξάνεται!

Η αύξηση αυτή, που είναι δυσβάστακτη για τη σημαντική μερίδα των πελατών, φέρνει στον κλάδο αλυσιδωτές αντιδράσεις, διότι οι ιδιοκτήτες πολλών ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα και φυσικά και στην Αιτωλοακαρνανία, ξεκίνησαν διαδικασία για να υποβαθμίσουν οι ίδιοι τις επιχειρήσεις τους, ως προς τα αστέρια που διαθέτει το ξενοδοχείο τους.

Με τις ενέργειες αυτές στοχεύουν στο να καταφέρουν να διατηρήσουν το πελατολόγιό τους, όπως επίσης να διατηρηθούν απέναντι στα airbnb, τα οποία δεν διαθέτουν καν φόρο διαμονής, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται ταχύτατα ακόμη και στο νομό μας.

Στην Αιτωλοακαρνανία η «αιμορραγία» που θα επέλθει στον ξενοδοχειακό κλάδο αναμένεται να είναι μεγάλη, διότι στο νομό υπάρχουν ξενοδοχεία όλων των αστέρων και κυρίως τεσσάρων που πλήττονται περισσότερο, καθώς σ’ αυτά, όπως και στα ξενοδοχεία των πέντε αστέρων, το τέλος ανθεκτικότητας εκτοξεύεται σε σύγκριση με τον φόρο που υπήρχε μέχρι και σήμερα.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας κος. Βασίλης Τσάρκος αναλύοντας στη «Σ» το ζήτημα του τέλος ανθεκτικότητας και τις συνέπειες που έχουν προκύψει, τονίζει:

«Το τέλος ανθεκτικότητας ξεκίνησε την περίοδο της κρίσης ως φόρος διαμονής, ο οποίος μάλιστα γνωρίζαμε πως θα ήταν και προσωρινός.

Το ποσοστό τότε ήταν μικρό και το δεχθήκαμε ως ξενοδοχειακός κλάδος με τη λογική να βάλει πλάτη και ο κλάδος μας απέναντι στα φοβερά οικονομικά ζητήματα που αντιμετώπιζε η χώρα εκείνη την εποχή.

Τώρα με την αύξηση που έγινε και που άλλαξε ως τέλος ανθεκτικότητας τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Ο φόρος αυξήθηκε πάρα πολύ, είναι δυσβάστακτος για τον πελάτη, ενώ μονιμοποιήθηκε.

Για τα ξενοδοχεία ενός, δύο και τριών αστέρων η αύξηση είναι μικρή.

Θεωρώ ότι τα 50 λεπτά επιπλέον στο 1,5 ευρώ που είναι ο φόρος είναι ποσό το οποίο μπορεί να καλύψει ο πελάτης.

Η μεγάλη αύξηση συνέβη στα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων, όπου από τα 3 ευρώ που ήταν μέχρι και τώρα ο φόρος εκτινάχθηκε στα 7 ευρώ και στα ξενοδοχεία των πέντε αστέρων από τα 4 ευρώ από ήταν εκτινάχθηκε στα 10 ευρώ.

Οι αυξήσεις αυτές είναι αποτρεπτικές για τους πελάτες μας.

Τα χρήματα αυτά θα πηγαίνουν στον κρατικό κορβανά για την κλιματική αλλαγή και τις παρεμβάσεις από την Πολιτεία που χρειάζεται να γίνουν.

Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει άμεσα όλα τα ξενοδοχείο όπου και αν είναι, πόσο μάλλον τα ξενοδοχεία της Αιτωλοακαρνανίας, όπου πολλά από αυτά που υπάρχουν είναι τεσσάρων αστέρων.

Μέσα από τη σύσκεψη της Ένωσης Ξενοδόχων Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο πρόσφατα αποφασίστηκε να ζητηθεί από την Κυβέρνηση τα χρήματα αυτά που προκύπτουν από την αύξηση του φόρου αυτού, να πηγαίνουν αυτόματα στους Δήμους, οι οποίοι κατά το δοκούν να τα χρησιμοποιούν για αναπτυξιακά έργα.

Αυτό όμως απορρίφθηκε όντος ζητήθηκε από την Κυβέρνηση.

Η εξέλιξη αυτή, με τις αυξήσεις του τέλους ανθεκτικότητας, έχει οδηγήσει ξενοδοχεία της Αιτωλοακαρνανίας να κάνουν ενέργειες ώστε να υποβαθμιστούν. Από τεσσάρων δηλαδή αστέρων να γίνουν τριών αστέρων.

Στην Αιτωλοακαρνανία εκτός του ότι επηρεάζονται όλα τα ξενοδοχεία, υπάρχουν ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών.

Αυτό φυσικά, με την υποβάθμιση των ξενοδοχείων ως προς τον αριθμό των αστέρων τους, ξεκίνησε να συμβαίνει και σε όλη την χώρα, όχι μόνο στο νομό μας.

Ένα επιπλέον ζήτημα που ανακύπτει είναι ότι τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστεριών δουλεύουν πολύ με εταιρικούς πελάτες, οι οποίοι δεν δύναται όμως να πληρώσουν τόσο μεγάλο φόρο, τέλος ανθεκτικότητας, ενώ παράλληλα πολλοί εταιρικοί πελάτες έχουν την υποχρέωση να πηγαίνουν σε ξενοδοχεία τεσσάρων αστεριών και πέντε.

Αξίζει να τονίσουμε πως αν ένα ξενοδοχείο μέχρι και τριών αστεριών επιθυμεί να μπει σε πρόγραμμα αναβάθμισης δεν έχει τη δυνατότητα, διότι τα προγράμματα αυτά απευθύνονται μόνο σε ξενοδοχεία από τέσσερα αστέρια και πάνω.

Άρα δεν έχουμε επιλογές από το να υπομείνουμε το φόρο.

Βέβαια, αυτός που θέλει να έρθει θα το κάνει, καθώς όλοι γνωρίζουν πως σε άλλες χώρες ο αντίστοιχος φόρος είναι πολύ μεγαλύτερος, αλλά σίγουρα θα επηρεαστεί ο κλάδος μας, διότι ο πελάτης που θα έκλεινε μέχρι τώρα δωμάτιο σε ξενοδοχείο θα προτιμήσει να κλείσει δωμάτιο σε κατάλυμα Airbnb.

Να τονίσουμε πως αυτού του είδος καταλύματα δεν επιβαρύνονται με φόρο διαμονής.

Μάλιστα, στην Αιτωλοακαρνανία τον τελευταίο χρόνο τα καταλύματα airbnb έχουν αυξηθεί πάρα πολύ.

Μόνο φέτος αυξήθηκαν κατά 30% περίπου, συνεπώς η απώλεια για τα ξενοδοχεία της Αιτωλοακαρνανίας θα είναι μεγαλύτερη.

Η Κυβέρνηση πρέπει να παίξει με ίσους όρους και να βάλει ξενοδοχεία και airbnb καταλύματα υπό τους ίδιους κανόνες, να βάλει ίδια δηλαδή φορολόγηση. Ο τουρισμός είναι μια αγελάδα που πρέπει να την αρμέγουμε και μάλιστα με σεβασμό και όχι να τη σκοτώνουμε».

Επιμένει η Κ.Ε.Δ.Ε.: «Ζητά την εξ’ ολοκλήρου απόδοση του τέλους στους Δήμους»

Το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος επιμένει να ζητά την εξ ολοκλήρου απόδοσή του στους Δήμους, προκειμένου να υλοποιηθούν έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και αντιμετώπισης του υπερτουρισμού.

Η δε κατανομή του, προτείνεται από την Κ.Ε.Δ.Ε., να γίνει κατά 50% απευθείας τους οικείους δήμους εντός των ορίων των οποίων λειτουργούν τα τουριστικά καταλύματα και το υπόλοιπο 50% να συμπεριληφθεί στο «καλάθι» της τακτικής επιχορήγησης των Δήμων, δηλαδή στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και να κατανέμεται σε όλους τους Δήμους της χώρας.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα «Συνείδηση» – sinidisi.gr

 

Διαβάστε επίσης: Δικαστικός Χάρτης – Πρωτοδικείο: Αγρίνιο Ημίχρονο, Μεσολόγγι Τελικό;