Η Βάρνα φαίνεται να φέρνει εξελίξεις για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Εξελίξεις για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς αναμένονται εντός της ημέρας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ από την Αδριανούπολη, στον απόηχο της Συνόδου της Βάρνας, όπου οι Ευρωπαίοι, με προεξάρχοντα τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησαν από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την απελευθέρωσή τους πριν από το Πάσχα

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, οι δικηγόροι του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη, θα επισκέπτονταν την Παρασκευή τον εισαγγελέα, για τα «επόμενα βήματα» όσον αφορά στην προφυλάκιση των δύο νέων, δηλαδή αν θα παραμείνουν ή όχι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

Ωστόσο πληροφορίες από δύο διαφορετικές πηγές που προέρχονται από την Αδριανούπολη δηλώνουν ότι η επίσκεψη αυτή πιθανόν να γίνει σήμερα Τρίτη, εντός των επομένων ωρών, κάτι που καταδεικνύει μια επίσπευση της διαδικασίας. Σημειώνεται ότι αυτό δεν συνιστά αποφυλάκιση των στρατιωτικών, αλλά αν οι πληροφορίες ευσταθούν, θα πρόκειται για ένα θετικό βήμα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνόδου ΕΕ- Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας, με πρωτοβουλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έγινε εκτενής αναφορά στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που συνελήφθησαν στα σύνορα στον Έβρο και εξακολουθούν να κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, στην εικοσάλεπτη συζήτηση που διεξήχθη για το θέμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε στον Τούρκο πρόεδρο: «Είσαι ηγέτης, δεν κινδυνεύεις από δύο στρατιωτικούς που χάθηκαν στα χιόνια. Πρέπει να κάνουν Πάσχα στα σπίτια τους», επισημαίνοντας ότι η ημερομηνία αυτή είναι η 8η Απριλίου.

Ο Ερντογάν φέρεται να τού απάντησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως το θέμα βρίσκεται στα χέρια των τούρκων δικαστών, οι οποίοι «θα το εκτιμήσουν στη σωστή του διάσταση», όπως είπε χαρακτηριστικά. Στις δηλώσεις του ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις τουρκικές αρχές «ότι θα επιλύσουν το ζήτημα των δύο στρατιωτικών πριν από το ορθόδοξο Πάσχα».

Γιώργος Αντωνόπουλος – dikaiologitika.gr