Βασιλακόπουλος: Γιατί πρέπει να γίνουν δύο δόσεις του εμβολίου

Ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος με αφορμή τους εμβολιασμούς κατά του κοροναϊού που ξεκίνησαν μιλά για το εμβόλιο παρουσιάζοντας αυτό ως μοναδική λύση για επιστροφή στην κανονικότητα υπογραμμίζοντας ότι μόνο με εμβόλια μπορούν να αντιμετωπιστούν τα λοιμώδη νοσήματα.

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το θέμα της επιδημίας δεν έχει λήξει ακόμα και θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή αλλά και να επιδείξουμε ιδιαίτερη προσοχή.

Αυτό που πιστεύουν οι συνωμοσιολόγοι με… ξεπερνά

Απαντώντας στους συνωμοσιολόγους που αμφισβητούν το εμβόλιο σχολίασε: «Το να πιστεύουμε ότι κάποιοι στήνουν μια ολόκληρη επιχείρηση να ξεγελάσουν τον ελληνικό λαό και να εμβολιάζονται με ψεύτικα εμβόλια με ξεπερνά».

Σχολιάζοντας αν υπάρχει κάποιο φάρμακο αυτή τη στιγμή έναντι του κοροναϊού απάντησε:

«Δεν υπάρχει φάρμακο. Υπάρχουν κάποια μονοκλωνικά αντισώματα που μπορούμε να χορηγήσουμε σε ανθρώπους όταν κολλήσουν τον ιό και μειώνουν στις 7 και στις 11 ημέρες το ποσό του ιού που κάποιος έχει στο αναπνευστικό του. Δεν λέω ότι είναι φάρμακα άχρηστα, αλλά είναι φάρμακα των οποίων η διαθεσιμότητα είναι ελάχιστη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 26 εκατ. ενεργά κρούσματα. Του χρόνου δεν θα μπορούμε να πάρουμε πολλές παραπάνω δόσεις και τα φάρμακα αυτά δεν είναι επαρκή. Η μοναδική λύση είναι το εμβόλιο, είναι η μόνη λύση που υπάρχει για τα λοιμώδη νοσήματα. Η επιστήμη βοήθησε να λυθεί το πρόβλημα πολύ νωρίτερα από ότι ελπίζαμε»

Γιατί πρέπει να γίνουν δύο δόσεις του εμβολίου

Aναφερόμενος στο λόγο για τον οποίο πρέπει να γίνουν δύο δόσεις ο καθηγητής σημείωσε μιλώντας στο Open:

«Πρέπει να γίνουν δύο δόσεις, γιατί η δεύτερη δόση είναι η «αναμνηστική» που εξασφαλίζει τη μάξιμουμ ανοσολογική απόκριση στον οργανισμό. Η πρώτη δόση προσφέρει μερική προστασία και πρακτικά έναν μήνα μετά την πρώτη δόση φτάνουμε στο 95%. Η ανοσία σίγουρα θα κρατάει για έναν χρόνο, αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα χρειάζεται να κάνουμε κάθε χρόνο το εμβόλιο ή ανά δύο χρόνια, καθώς ακόμη δεν υπάρχουν μακροχρόνιες μελέτες» σύμφωνα με τον καθηγητή.

in.gr