Γ. Βασιλείου στο AgrinioTimes.gr: «Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού»

1.080 συνολικά οι αιτήσεις στο Δήμο Αγρινίου στο πρόγραμμα, «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής», της περιόδου 2020 – 2021 | Πανελλαδικά οι αιτήσεις  έφτασαν τις 229.600, έναντι 172.197 του προηγούμενου έτους | Αύριο,  το πολύ μεθαύριο, οι οριστικοί πίνακες των vouchers του Προγράμματος – Γιάννης Βασιλείου: «Να γίνει ξεκάθαρο πάντως, ότι μέσα στις στοχεύσεις μας είναι, να μην μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού, φέτος».

Έληξε χθες, στις 4:00΄ το απόγευμα, η περίοδος της υποβολής των ενστάσεων μετά την δημοσίευση των προσωρινών πινάκων των δικαιούχων για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ από την ΕΕΤΑΑ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αύριο ή το πολύ μεθαύριο θα αναρτηθούν και οι οριστικοί πίνακες.

Ο Δήμος Αγρινίου, όπως κάθε χρόνο, συμμετέχει στο παραπάνω πρόγραμμα με την κοινωφελή επιχείρηση «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης» (ΚΟΙ.Π.Α.), η οποία, αμέσως μετά την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων, ενημέρωσε για την διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της ένστασης, όσους γονείς ήταν ελλιπείς οι φάκελοι τους.

Όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος της ΚΟΙ.Π.Α., κ. Γιάννης Βασιλείου, στο Δήμο Αγρινίου έχουν υποβληθεί 280 αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς, γύρω στις 650 αιτήσεις για τα «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» (Κ.Δ.Α.Π.) και 105 περίπου αιτήσεις για το «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία» (Κ.Δ.Α.Π. μεΑ).

«Αμέσως μετά την ανακοίνωση των οριστικών καταλόγων», μας  είπε ο κ. Βασιλείου, «γύρω στις 25 Αυγούστου, θα γίνουν οι τοποθετήσεις, οπότε θα διαμορφωθεί και η τελική κατάταξη στις δομές, που θα επιλέξουν οι ωφελούμενοι του προγράμματος».

Το σύνολο των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου αντιστοιχούν σήμερα σε 1.000 παιδιά και όπως μας είπε, ο Πρόεδρος της ΚΟΙ.Π.Α., μέχρι αυτή τη στιγμή είναι εγγεγραμμένα 450 παιδιά περίπου.

Με την ευκαιρία αυτής μας της επικοινωνίας, ζητήσαμε από τον κ. Βασιλείου, να μας ενημερώσει και για τις ανάγκες σε θέσεις που υπάρχουν και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αγρινίου, αφού πρόσφατα, με δύο αποφάσεις Δημάρχου (αρ. απ. 532/2020 και αρ. απ. 531/2020), δύο παιδικοί σταθμοί του Δήμου μετατράπηκαν σε βρεφονηπιακοί: πρόκειται για τον «8ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Αγρινίου» στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη Ριγανά και τον «Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Αγίου Κωνσταντίνου», που βρίσκεται στην οδό Κανάρη και Κύπρου, της παραπάνω τοπικής κοινότητας.

«Σε ότι αφορά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αξίζει αρχικά, να αναφέρουμε», σημείωσε, «πως, όταν αναλάβαμε να λειτουργήσουμε την αντίστοιχη δομή, βρεθήκαμε ουσιαστικά μπροστά σε ένα άγνωστο για μας τοπίο. Δεν γνωρίζαμε, με ακρίβεια, τις ανάγκες. Ξεκινήσαμε με 36 θέσεις. Την επόμενη χρονιά προέκυψε μεγαλύτερη ζήτηση και φροντίσαμε να ανταποκριθούμε. Πέρυσι η ζήτηση ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

Με γνώμονα λοιπόν αυτή την αύξηση έχουμε φροντίσει για φέτος να διαθέτουμε 85 θέσεις, όσες δηλαδή και οι αιτήσεις πέρυσι. Αν οι αιτήσεις φέτος είναι περισσότερες, του χρόνου θα φροντίσουμε να αυξήσουμε αυτές τις θέσεις.

Πρέπει εδώ να γίνει κατανοητό από όλους», επισήμανε, «ότι η δημιουργία κάθε θέσης στοιχίζει στην ΚΟΙ.Π.Α. γύρω στις 23.000 ευρώ, περίπου, και το προσωπικό, που απαιτείται για έναν βρεφονηπιακό σταθμό, είναι το διπλάσιο από αυτό απαιτείται για έναν παιδικό. Για το λόγο αυτό επιλέξαμε την βήμα – βήμα ικανοποίηση όλων των αναγκών. Να γίνει ξεκάθαρο πάντως, ότι μέσα στις στοχεύσεις μας είναι, να μην μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού, φέτος»

AgrinioTimes | Ρεπορτάζ: Λευτέρης Τηλιγάδας