Βασίλης Παπαθανάσης: «Μεγάλη ανατροπή στην αγορά κρέατος»

«Η κίνηση στην αγορά κρέατος δε θυμίζει σε τίποτα την αντίστοιχη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων 2019, καθώς ο περιορισμός της κυκλοφορίας, η απαγόρευση των συναθροίσεων και το κλείσιμο της εστίασης έχουν φέρει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά», αναφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου κρεοπωλών Αγρινίου και περιχώρων Βασίλης Παπαθανάσης, στις ιστοσελίδες του ομίλου «Agrinio365» Media Group (Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr) και τη Νάντια Μπούτα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, αυτό που πλήττεται περισσότερο κατά την περίοδο της πανδημίας είναι η χονδρική πώληση κρέατος, η οποία μάλιστα παρουσιάζει μείωση ακόμη και της τάξης του 80%, λόγω του κλεισίματος της εστίασης.

Αντίθετα, σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα εμφανίζεται η κίνηση στη λιανική πώληση κρέατος, με τους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα κρέατος για οικιακή χρήση.

«Σε γενικές γραμμές», τονίζει ο κ. Παπαθανάσης «παρατηρείται πτώση του τζίρου σε αρκετά μεγάλο βαθμό.»

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Συλλόγου κρεοπωλών Αγρινίου και περιχώρων, μεταφέρει την αγανάκτηση των συναδέλφων, καθώς ο κλάδος δε έχει συμπεριληφθεί στις πληττόμενες επιχειρήσεις εξαιτίας της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι η μείωση του τζίρου αποτελεί το βασικό κριτήριο για τα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία.

Όσων αφορά την επάρκεια κρέατος για το Νομό μας, ο κ. Παπαθανάσης επισημαίνει ότι «η εγχώρια παραγωγή κρέατος στην Αιτωλοακαρνανία καλύπτει άνετα τις ανάγκες των πολιτών ενόψει της εορταστικής περιόδου. Η βασική διακίνηση γίνεται από σημεία λιανικής πώλησης κρέατος (κρεοπωλεία), λόγω της υψηλής παροχής υπηρεσιών και της εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ κρεοπωλών και πελατών».

«Επιπλέον, στα κρεοπωλεία γίνονται εντατικοί  έλεγχοι από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με σκοπό τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, την προστασία του καταναλωτή από πιθανή παραπλάνηση, αλλά και για να προστατευτεί το Υγιές εμπόριο από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Το βασικό ζητούμενο είναι ο πελάτης να εμπιστεύεται τον κρεοπώλη.» αναφέρει ο κ. Παπαθανάσης.

Αναφορικά με τις τιμές, ο κ. Παπαθανάσης είπε πως «κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρσι», ενώ ανέφερε ενδεικτικά:

  • Χοιρινό: από 4.50 έως 5.80 ευρώ το κιλό, ανάλογα με το κομμάτι
  • Αρνί: από 8.50 έως 9.00 ευρώ το κιλό
  • Κατσίκι: 9 .00 ευρώ το κιλό
  • Γαλοπούλα: περίπου 7.00 ευρώ το κιλό

Ο κ. Παπαθανάσης καταλήγει λέγοντας ότι «την εβδομάδα αυτή που διανύουμε οι παραγγελίες κρέατος είναι περιορισμένες ενόψει Χριστουγέννων, ενώ αναμένεται η κίνηση να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα και να κορυφωθεί τις δύο τελευταίες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. (Τετάρτη και Πέμπτη)».