Η βιταμίνη Ε μειώνει τις ουλές; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Η βιταμίνη Ε προσφέρει ένα ευρύ φάσμα οφελών, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της υγείας των ματιών και της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να μειώσει και την εμφάνιση των ουλών, αλλά τα περισσότερα στοιχεία για αυτό είναι ακόμη ανεπίσημα.

Τι είναι η βιταμίνη Ε;

Η βιταμίνη Ε είναι η συλλογική ονομασία για μια ομάδα λιποδιαλυτών ενώσεων με συγκεκριμένες αντιοξειδωτικές επιδράσεις. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από τις επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να τα βλάψουν και να προκαλέσουν από κοινού με άλλους παράγοντες καρδιαγγειακή νόσο και ανάπτυξη του καρκίνου.

Μελέτες δείχνουν ότι οι πλουσιότερες φυσικές πηγές βιταμίνης Ε είναι οι ξηροί καρποί, το σπανάκι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Η βιταμίνη είναι διαθέσιμη και ως από του στόματος συμπλήρωμα ή ως λάδι που μπορεί κανείς να εφαρμόσει στο δέρμα.

Τι λέει η έρευνα

Η βιταμίνη Ε είναι μια δημοφιλής θεραπεία για εγκαύματα και ουλές. Ωστόσο, μελέτες που εξετάζουν κατά πόσον ή όχι η τοπική εφαρμογή της βιταμίνης Ε βοηθά με τις ουλές, έχουν αποφέρει απογοητευτικά αποτελέσματα.

Μια παλαιότερη μελέτη από το 1999 που διαβάζουμε στο National Library of Medicine εξετάζοντας την επίδραση της βιταμίνης Ε στις ουλές, διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των συμμετεχόντων είχαν αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτή. Συνολικά, το 90% ανέφερε είτε αλλεργική αντίδραση είτε ότι η βιταμίνη δεν επηρέασε τις ουλές του.

Ωστόσο, σε πιο πρόσφατες αναθεωρήσεις όπως αυτή που διαβάζουμε στο Aesthetic Surgery Journal – Oxford Academic, του 2016, συμπεραίνεται ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διερευνηθεί αν υπάρχει κάποια θετική επίδραση της χρήσης βιταμίνης Ε σ τη διαχείριση της επούλωσης μιας ουλής. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για να συσταθεί η χρήση της για τη μείωση των ουλών.

Χρήση βιταμίνης Ε για ουλές

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται ότι η βιταμίνη Ε δεν μειώνει την εμφάνιση των ουλών. Ωστόσο, η ενυδάτωση του δέρματος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού τους κατά τη διάρκεια της επούλωσης τραυμάτων, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας. Αν ένα άτομο δεν είναι αλλεργικό στη βιταμίνη Ε, μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ενυδατική κρέμα που περιέχει αυτό το συστατικό, αλλά δεν είναι και σαφές ότι οι ενυδατικές με βιταμίνη Ε θα προσφέρουν ιδιαίτερα οφέλη.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται για τη χρήση ελαίου βιταμίνης Ε ή τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε θα πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό του πριν το επιχειρήσει.

Αποτελεσματικές τεχνικές για την επούλωση των ουλών

Υπάρχουν άλλοι τρόποι για τη μείωση της εμφάνισης των ουλών που μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικοί από τη βιταμίνη Ε. Αυτοί περιλαμβάνουν:

Φύλλα σιλικόνης

Τα φύλλα υδρογέλης ή σιλικόνης είναι μαλακοί, εύκαμπτοι, αυτοκόλλητοι επίδεσμοι που ένα άτομο μπορεί να εφαρμόσει για να απαλύνει και να μαλακώσει τις ουλές. Η σιλικόνη μπορεί να ενυδατώσει τον ουλώδη ιστό και να μειώσει την παραγωγή ινών κολλαγόνου. Έτσι, οι ουλές θα αναπτυχθούν πιο επίπεδες, μαλακές και ήπιες από ό,τι θα ήταν σε διαφορετική περίπτωση. Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο προτείνει τη χρήση φύλλων σιλικόνης για 12 ώρες την ημέρα για τουλάχιστον 3 μήνες.

Μασάζ

Το μασάζ ουλών είναι μία από τις πιο συνηθισμένες θεραπείες για τη διαχείρισή τους και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου, της φαγούρας και της ευαισθησίας. Ένας ειδικός μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση της καλύτερης τεχνικής μασάζ για κάθε συγκεκριμένη ουλή.

Dermarolling

Το dermarolling ή microneedling είναι μια διαδικασία κατά την οποία κανείς κυλά  μικροσκοπικές βελόνες πάνω από την επιφάνεια του δέρματος. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι με τη δημιουργία μικροσκοπικών τραυματισμών, το δέρμα θα θεραπεύσει το ίδιο τον εαυτό του και έτσι θα βελτιωθεί η εμφάνιση των ουλών. Ένας δερματολόγος ενδέχεται να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει dermarolling θεραπείες.

Άλλες καλλυντικές διαδικασίες

Άλλες διαδικασίες που μπορεί να μειώσουν την εμφάνιση των ουλών είναι:

Θεραπεία με λέιζερ: Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση του φωτός για να στοχευθούν τα αιμοφόρα αγγεία που οφείλονται για την εμφάνιση των σημαδιών. Ακόμη, ενδέχεται να μπορεί να τονώσει την παραγωγή κολλαγόνου και να μειώσει τις ουλές, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλές ακόμη μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με λέιζερ για τον σκοπό αυτό.

Δερματικά fillers: Τα δερματικά fillers είναι ενέσεις που περιέχουν ουσίες για να κάνουν πιο παχύ το δέρμα και μπορούν έτσι να μειώσουν την εμφάνιση των ουλών, αλλά τα αποτελέσματα είναι προσωρινά.

Κρυοθεραπεία: Οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν μερικές φορές κρυοθεραπεία για να παγώσουν τα χηλοειδή σημάδια και να εμποδίσουν την ανάπτυξή τους. Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση υγρού αζώτου, το οποίο μπορεί να φωτίσει το δέρμα στη γύρω περιοχή.

Πόσο καιρό χρειάζονται οι ουλές για να εξασθενίσουν;

Ενώ οι περισσότερες ουλές ξεθωριάζουν με την πάροδο του χρόνου, μερικές είναι μόνιμες. Το διάστημα που χρειάζεται μια ουλή για να εξασθενίσει εξαρτάται και από το μέγεθος και το βάθος του αρχικού τραυματισμού.

Λεπτές ουλές από τραυματισμούς, όπως οι χειρουργικές τομές, μπορεί να χρειαστούν έως και 2 χρόνια για να ισοπεδωθούν και να εξασθενίσουν.

Συμπερασματικά, υπάρχουν λίγες κλινικές ενδείξεις ότι το έλαιο ή τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε ή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εμφάνισης των ουλών. Υπάρχουν κάποια ανεπίσημα στοιχεία, αλλά τα θετικά αποτελέσματα που παρατήρησαν οι συμμετέχοντες μπορεί να οφείλονται στην ενυδάτωση ή το μασάζ της ουλής, και όχι από στην ίδια τη βιταμίνη Ε. Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν φύλλα σιλικόνης, μασάζ, και καλλυντικές διαδικασίες που διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, όπως το dermarolling.

shape.gr