«Βοήθεια στο Σπίτι»: Σε «ομηρία» 90 εργαζόμενοι στην Αιτ/νία – Προχωρούν σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», τόσο πανελλαδικά, όσο και στην Αιτωλοακαρνανία. Οι εν λόγω εργαζόμενοι βρίσκονται χρόνια σε «ομηρία» καθώς απασχολούνται με συμβάσεις που συνεχώς ανανεώνονται, ενώ αρκετοί είναι απλήρωτοι επί μήνες. Μάλιστα, η καθυστέρηση της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης συνεπάγεται με μεγαλύτερη καθυστέρηση στην πληρωμή τους.

Στην Αιτωλοακαρνανία οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι περίπου 90, καθώς όλοι οι δήμοι του νομού λειτουργούν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Ωστόσο, οι εύρωστοι οικονομικά δήμοι του νομού, όπως για παράδειγμα ο Δήμος Αγρινίου, πληρώνουν τους εργαζόμενους από ίδιους πόρους και συγκεκριμένα μέσω ΚΟΙΠΑ, ενώ άλλοι μικρότεροι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας που δεν έχουν αντίστοιχη οικονομική άνεση, έχουν τους εργαζόμενους απλήρωτους, δεδομένου πως αναμένουν τον κωδικό από τους εθνικούς πόρους για να τους πιστώσουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.

«Πολλοί εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι απλήρωτοι. Στο Δήμο Αμφιλοχίας όλοι οι εργαζόμενοι του προγράμματος, 15 άτομα, είναι απλήρωτοι περίπου 3 μήνες και εκτιμάται πως θα συνεχίσουν να είναι απλήρωτοι για περισσότερο από 5 μήνες. Ο Δήμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τους πληρώνει. Παράλληλα έχει καθυστερήσει να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση. Εξυπηρετούμε ΑμεΑ και ηλικιωμένους και είμαστε σε «ομηρία», καθώς δουλεύουμε με συμβάσεις που ανανεώνονται συνεχώς» τόνισε στη «Σ» ο εκλεγμένος στον σύλλογο Κοινωνικός Λειτουργός Νίκος Προύντζος.

Για την αυριανή απεργία των εργαζόμενων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις μέσω των οποίων οι εργαζόμενοι κοινοποιούν τα αιτήματά τους και τους λόγους της απεργίας τους στους πολίτες. Μάλιστα, στο πλαίσιο της απεργίας έχει εκδώσει ανακοίνωση και ο Σύλλογος Εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» Περιφερειών Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου, στον οποίο ανήκουν και οι Αιτωλοακαρνάνες εργαζόμενοι στο πρόγραμμα.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»