Βράβευση Κ. Χαρβάτη για την ανακάλυψη των Νεάντερταλ της Ελλάδας

H Ελληνίδα παλαιοανθρωπολόγος Κατερίνα Χαρβάτη τιμάται με το φετινό βραβείο Leibniz  για τη μελέτη της εξέλιξης του Homo sapiens και του ανθρώπου του Νεάντερταλ, ανακοίνωσε το Γερμανικό Ίδρυμα Ερευνών.

Μαζί με ακόμα εννέα Γερμανούς επιστήμονες που τιμώνται φέτος με το ίδιο βραβείο, η δρ Χαρβάτη θα μοιραστεί χρηματικό έπαθλο 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Κατερίνα Χαρβάτη – Παπαθεοδώρου, σήμερα καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν, θεωρείται πρωτοπόρος στον χώρο της.

Η ομάδα της ανακάλυψε τα πρώτα απολιθώματα Νεάντερταλ στον ελλαδικό χώρο –οστά και δόντια των εξαφανισμένων συγγενών μας ήρθαν στο φως σε σπήλαια της Πελοποννήσου.

Ακόμα, ανακάλυψε στην Μάνη το αρχαιότερο απολίθωμα σύγχρονου ανθρώπου στην Ευρασία, ηλικίας 210.000 ετών, το οποίο αποκάλυψε ότι ο Homo sapiens έφτασε στην Ευρώπη από την Αφρική 150.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου, η ερευνήτρια «έδωσε αποφασιστική ώθηση» στη μελέτη των ανθρώπινων απολιθωμάτων συνδυάζοντας τις έρευνες πεδίου με σύγχρονες τεχνικές τρισδιάστατης μορφολογικής απεικόνισης.

Μεταξύ άλλων, το έργο της Χαρβάτη διέψευσε την ιδέα ότι οι Νεάντερταλ ήταν χονδροκομμένα και κατώτερα πλάσματα.

Η Κατερίνα Χαρβάτη εγκατέλειψε τη Νομική Σχολή Αθηνών το 1989 για να σπουδάσει Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Το 2001 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο City University της Νέας Υόρκης και το 2004 μετακόμισε στο Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας «Μαξ Πλανκ» της Λειψίας. Από το 2009 είναι καθηγήτρια Παλαιοανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν.

Το βραβείο Gottfried Wilhelm Leibniz Prize είναι το σημαντικότερο επιστημονικό βραβείο στη Γερμανία και απονέμεται από το Γερμανικό Ίδρυμα Ερευνών κάθε χρόνο από το 1986.