Χαλβάς με στραγάλια

Συστατικά

500 γρ. νερό
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ. βούτυρο
250 γρ. στραγάλια, αφράτα, ανάλατα
Για το σερβίρισμα
κανέλα
σμέουρα (raspberries)
μαρμελάδα, με φρούτα του δάσους
παγωτό, καϊμάκι
ζάχαρη άχνη
δυόσμο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά. Αφήνουμε να βράσει 2-3 λεπτά για να λιώσει η ζάχαρη και να έχουμε σιρόπι.
Παράλληλα, τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και βάζουμε το βούτυρο σε κομμάτια. Αφήνουμε 3-4 λεπτά να λιώσει και να πάρει χρώμα. Προσοχή δεν θέλουμε να καεί!
Στον πολυκόφτη βάζουμε τα μισά στραγάλια και χτυπάμε καλά να γίνουν σκόνη. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα στραγάλια. Μεταφέρουμε στη σκόνη από τα στραγάλια σε ένα μπολ.
Βάζουμε τη σκόνη από τα στραγάλια στην κατσαρόλα με το βούτυρο και ανακατεύουμε με μια κουτάλα για 1-2 λεπτά σε μέτρια φωτιά για να καβουρδιστούν.
Βάζουμε προσεκτικά το σιρόπι και ανακατεύουμε με την κουτάλα για 2-3 λεπτά για να πάρει χρώμα και να χάσει την περιττή υγρασία. Αφαιρούμε από τη φωτιά.
Βάζουμε τον χαλβά σε ένα τσέρκι στο πιάτο σερβιρίσματος για να δώσουμε σχήμα. Σερβίρουμε με raspberries, μαρμελάδα φρούτων του δάσους, παγωτό καϊμάκι, ζάχαρη άχνη και δυόσμο.
Εναλλακτικά, απλώνουμε μεμβράνη σε ατομικά μεταλλικά φορμάκια και μοιράζουμε τον χαλβά. Αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο και σερβίρουμε με κανέλα.
akispetretzikis.com