Να μη χαθεί η… «μπάλα»

Σήμερα το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο διαδίκτυο έχει συζήτηση.

«Έχει μπαλίτσα σήμερα» όπως έλεγε κι εκείνο το παλιό σλόγκαν.

Η συζήτηση γίνεται, όπως θα θυμάστε, όσοι ενδιαφέρεστε γι’ αυτά, με αφορμή δύο ψηφίσματα, που ήρθαν στο Δημοτικό Συμβούλιο από 59 προέδρους Κοινοτήτων, το πρώτο, και από την ΛΑ.Σ., το δεύτερο, τα οποία δεν συζητήθηκαν, όταν κατατέθηκαν στο σώμα, για να συζητηθούν σε ειδική συνεδρίαση, όπως αποφασίστηκε.

Αυτή λοιπόν, η ειδική συνεδρίαση είναι σήμερα.

Ειδικό θέμα της συνεδρίασης, ο νέος εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση.

Ελπίζουμε «να μη χαθεί η μπάλα»… και να συζητηθεί το ζήτημα στην ουσία του.

Γιατί ουσία δεν είναι τόσο η ύπαρξη δεύτερης κάλπης ή όχι, όσο η ενδυνάμωση του θεσμού της τοπικής κοινότητας και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση, σε ένα όσο το δυνατόν ισχυρότερο δημοτικό και κοινοτικό συμβούλιο.

Και επειδή στον τόπο αυτό όλα έχουν γραφτεί από πολύ παλιά, δεν χρειάζεται και πολύ σκέψη για την παραγωγή νέων νομοθετημάτων. Γνώση της ιστορίας χρειάζεται μόνο.

Αν θέλουμε ισχυρές τοπικές και δημοτικές κοινότητες, ισχυρούς και αυτοδιοίκητους δήμους που να σέβονται τον εαυτό τους, που να διεκδικούν και να πετυχαίνουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και προκοπής για τους δημότες τους «το μέλλον είναι πίσω» και φέρει τον κωδικό τίτλο «Κώδικας Ποσειδώνας». Μια επικαιροποίηση του στη σημερινή πραγματικότητα θα ήταν μια καλή αρχή.

Το δύσκολο σε αυτή την ιστορία όμως είναι, ότι πριν απαντήσουμε, στο ποια αυτοδιοίκηση θέλουμε, οφείλουμε να απαντήσουμε σε ένα άλλο ερώτημα: «Θέλουμε εμείς να αποφασίζουμε για τις ζωές μας ή για αυτές να αποφασίζουν άλλοι»;

Αυτό είναι το ερώτημα και όχι αν θα υπάρχουν μία, δύο, τρεις ή τέσσερις κάλπες στις εκλογές στης αυτοδιοίκησης.


Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr