Ξεκινάει σήμερα η δίκη του Ζακ Κωστόπουλου

Μια ακόμη δίκη με σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά επίδικα, έρχεται από σήμερα στο πολιτικό προσκήνιο ενώ συνεχίζεται αυτή της Χρυσής Αυγής: Η δίκη των κατηγορούμενων για την δολοφονία του Ζάκ Κωστόπουλου (Zackie). Η διαδικασία που ξεκινά σήμερα -παρότι η δολοφονία που διερευνείται τελέστηκε το 2018 – εκτός από το ποινικό της μέρος, επαναφέρει αντικειμενικά το πολιτικό ζήτημα της λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ. και την συνταύτισή των πρακτικών της με αντιδραστικές κοινωνικές αντιλήψεις.

Συνολικά πρόκειται για μία υπόθεση, που ίμπορεί να μην αφορά άμεσα τον φασισμό, σχετίζεται όμως τον κοινωνικό εκφασισμό. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο Ζακ Κωστόπουλος υπήρξε ακτιβιστής, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολέμιος της ομοφοβικής βίας. Άλλωστε υπό το πρίσμα αυτό είχαν αντιμετωπιστεί τα γεγονότα του 2018 από ένα μεγάλο τμήμα του πολιτικού φάσματος.

Βασική πολιτική διάσταση της υπόθεσης ειναι η στάση της αστυνομίας. Το αν και το γιατί υπάρχουν στο εσωτερικό της αντιδραστικοί θύλακοι καθώς και ο προσανατολισμός της. Το ότι 4 αστυνομικοί θα δικαστούν μαζί με τους δύο κατηγορούμενους (Σ. Δημόπουλος Α. Χορταριάς) καθώς και η συστηματική προσπάθεια που καταβλήθηκε το 2018 από μέριδα των ΜΜΕ να παρουσιαστεί η υπόθεση σαν «απόπειρα ληστείας με ατυχές αποτέλεσμα», δημιουργούν σαφείς διαχωριστικές γραμμές στο πολιτικό σκηνικό.

Ο συνήγορος Θάνος Πλεύρης

Μάλιστα αυτές συμβολίζονται με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια, από το γεγονός ότι ένας εκ των συνηγόρων των αστυνομικών που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης.

Στοιχείο που από μόνο του κατατείνει στο από ποια πολιτική τάση καταβάλλεται προσπάθεια η υπόθεση αυτή να εμφανιστεί ως ένα γεγονός που δεν σχετίζεται με ρατσιστικά και ομοφοβικά στερεότυπα και δεν αφορά την λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα δεν αποφεύγονται οι πολιτικοί συνειρμοί με το γεγονός ότι ο πατέρας του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωστναντίνος Πλεύρης παραστάθηκε ως συνήγορος των «χρυσαυγιτών». Παρά την προσπάθεια του Θάνου Πλεύρη να αποστασιοποιηθεί από τα πεπραγμένα του πατέρα του.

in.gr