«Ξημερώνει»: Η ιστορία του τραγουδιού και η συνεργασία Αλεξίου – Onirama (Video Clip)

Η Χάρις Αλεξίου είναι μια ερμηνεύτρια που δεν χρειάζεται συστάσεις. Τα τραγούδια της έχουν συνοδεύσει, εκούσια ή ακούσια, στιγμές της ζωής όλων μας και ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγεται και το «Ξημερώνει». Ένα τραγούδι που έγραψε η ίδια τους στίχους και το έντυσε με μουσική ο Αντώνης Βαρδής και ήταν στον ομώνυμο δίσκο της που κυκλοφόρησε το 1980.

41 χρόνια μετά, το “Ξημερώνει” ξεκινάει ένα νέο μουσικό ταξίδι αλλά αυτή τη φορά τη φωνή της Χαρούλας συνοδεύει αυτή του Θοδωρή Μαραντίνη σε μια διασκευή που συμπεριλαμβάνεται σε ένα πολυσυλλεκτικό album των Onirama που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα.

Την Χάρις Αλεξίου την αγάπησα ως τραγουδίστρια, από την πρώτη στιγμή που άκουσα την φωνή της στο ραδιόφωνο. Με μάγεψε! Έκτοτε, ως τραγουδιστής κι εγώ, ήταν το όνειρο μου να συνεργαστούμε κάποια στιγμή“, εξηγεί στο Marie Claire ο Θοδωρής Μαραντίνης. «Προέκυψαν διάφορες αφορμές από τότε, αλλά η κατάλληλη ήρθε με το τραγούδι ‘Ξημερώνει’. Ένα πολύ αγαπημένο μου τραγούδι σε μουσική του μοναδικού Αντώνη Βαρδή και στίχους της ίδιας της Χάρις Αλεξίου».

«Την κάλεσα αμέσως μόλις το σκεφτήκαμε με τους Onirama και κατευθείαν δέχτηκε», μας εξηγεί ο frontman του συγκροτήματος που συμπληρώνει 20 ολόκληρα χρόνια στην ελληνική δισκογραφία. «Τα υπόλοιπα ήρθαν αυθόρμητα και μαγικά! Σ’ ευχαριστώ Χαρούλα!»

Η συνεργασία αυτή ήταν μια ευτυχισμένη στιγμή και για την Χάρις Αλεξίου που λίγους μήνες πριν είχε ανακοινώσει την οριστική αποχώρησή της από το τραγούδι. «Μετά από τόσα χρόνια ξαναζωντανεύει αυτό το υπέροχο τραγούδι που γράψαμε με τον αγαπημένο μου Αντώνη. Νιώθω μεγάλη συγκίνηση που το ξανακούω διασκευασμένο από τους Onirama και τους ευχαριστώ για το σεβασμό που έδειξαν σε αυτή την δουλειά. Εύχομαι να το αγαπήσετε ξανά όπως εμείς», έγραψε στο Instagram της λίγο μετά την κυκλοφορία του “Ξημερώνει”.

«‘Ξημερώνει στου κόσμου όλου τις καρδιές..’ τραγουδούσαμε κάποτε στο στούντιο, σε ένα αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Αντώνη. Τι ευτυχία η μουσική συνύπαρξη με έναν φίλο! Από αυτήν που δεν μπορείς να αντιληφθείς τη στιγμή που την βιώνεις, όσο την στιγμή που την θυμάσαι. Η μνήμη όμως είναι μια αίσθηση απώλειας που δεν την αγαπώ», σημειώνει σε άλλη ανάρτησή της η ερμηνεύτρια. «41 χρόνια μετά, μια παρέα νέων μουσικών και φίλων, με την ίδια φλόγα για δημιουργία, είναι η απόδειξη πως οι σπουδαίοι μουσικοί δεν ζουν μονάχα στη μνήμη. Ζουν στη στιγμή που το παρελθόν και το μέλλον συναντώνται στο τώρα».

https://www.protothema.gr/