Δ. Ξηρομέρου: «Βελανιδοδάσος, Βαλτί, Αστακός: Πολιτιστικά τοπία και συλλογική μνήμη» (Video)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ Πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 3 Ιουλίου 2021, η πολιτιστική – επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Βελανιδοδάσος, Βαλτί, Αστακός: Πολιτιστικά τοπία και συλλογική μνήμη», η οποία τελέσουσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος…..

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Προεδρείο: Αδάμης Ευθύμιος, Φιλόλογος-Αρχαιολόγος, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας.

Έναρξη της ημερίδας από τον Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. κ. Πολύζο Βασίλειο.

Χαιρετίζουν την ημερίδα ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Τριανταφυλλάκης Ιωάννης, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών Αστακού κα Θεοδώρου Κατερίνα και ο συντονιστής του έργου κ. Χουλιάρας Σπύρος.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

· Βικάτου Ολυμπία, Δρ. Αρχαιολογίας, προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος. «Οδοιπορικό στα μνημεία του Δήμου Ξηρομέρου».

· Μπαρμπαρούσης Γεώργιος, Δρ. Φιλοσοφίας, Διδάσκων Τμ. Φιλοσοφίας Ε.Κ.Π.Α. «Η καταστροφή του Ακαρνανικών δασών».

· Στρατούλης Γεράσιμος, Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος «Η Αμαδρυάδα». «Η Διάσωση του δάσους βελανιδιάς. Αναγκαιότητα για τον τερματισμό της ερημοποίησης (Κλιματικής Αλλαγής) του Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας».

· Αγγέλη Μαρία, Εκπαιδευτικός, Δρ. Κοινωνικής Λαογραφίας. «Το Bελανιδοδάσος του Ξηρομέρου και ο κόσμος του βελανιδιού…»

· Αυγέρης Σάββας, Προϊστάμενος Δασονομείου Θέρμου. «Διαχείριση και προστασία Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου. Δυνατότητες – περιορισμοί».

· Πόλκα Χάρις, Αρχαιολόγος MSc., Υπ. Δρ. Ιονίου Πανεπιστημίου. «Μεταβυζαντινά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου».

· Χουλιάρας Σπύρος, Ιστορικός MSc., Αρχειονόμος, Αρχαιολόγος, Υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Συντονιστής του Προγράμματος. «Νεότερα πολιτιστικά τοπία: Η αποξήρανση του έλους Λεσίνι και ο οικισμός Βαλτί».

· Παπανδρέου Γεώργιος, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου. «Η πόλη του Αστακού από τον 19ο αιώνα έως τις μέρες μας».

· Ζαγκότας Βασίλειος, Εκπαιδευτικός, Δρ. Επιστημών της Αγωγής. «Προτάσεις διδασκαλίας για το Βαλτί και το Βελανιδοδάσος στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

· Σύνοψη – Συμπεράσματα της Ημερίδας και Λήξη των Εργασιών