Χρ. Γαρουφαλής: «Μνήμη Κ. Χατζόπουλου – Μια έκθεση που αφυπνίζει και διδάσκει» (Σπάνιο Φωτογραφικό υλικό)

Η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, οργάνωσε και παρουσιάζει την επετειακή έκθεση «Μνήμη Κ. Χατζόπουλου» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Αγρινίου για το Έτος Χατζόπουλου με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατό του.

«Είναι μια έκθεση – σταθμός, ένας φόρος τιμής σε ένα σπουδαίο τέκνο αυτής της πόλης που την κάνει περήφανη. Μια έκθεση που με την αρτιότητά της φιλοδοξεί να προσθέσει το δικό της λιθαράκι στην ιστορία αυτής της πόλης, αφού ο ίδιος ο Κ. Χατζόπουλος αποτελεί πολιτιστικό κεφάλαιο για τη πόλη μας. Μια έκθεση που θυμίζει στους παλαιότερους, που αφυπνίζει και διδάσκει στους νεώτερους…» μας λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου, ζωγράφος Χρήστος Γαρουφαλής, ο οποίος μας ξενάγησε αποκλειστικά στους χώρους της έκθεσης.

Η έκθεση περιλαμβάνει πορτρέτα που φιλοτέχνησε η σύζυγός του Sunny Haggmann-Χατζοπούλου, ο Γ. Λουκάς, ο Δ. Παπατρέχας, κ.ά.

Συλλεκτικές εκδόσεις που ευγενώς παραχώρησαν: η Βιβλιοθήκη Ανδρέα Τσιχριτζή, ο Βασίλειος Σολωμός, Χρήστος Μαγκλίνης, Χαράλαμπος Κουθούρης, οι κυρίες Μαίρη Χρυσικοπούλου και Βαρβάρα Μικέλλη.

Επίσης, εκτίθενται σπάνια έγγραφα από το ΕΛΙΑ-Αρχείο Κ. Χατζόπουλου και προσωπικά αντικείμενα που παραχώρησαν οι απόγονοι της οικογενείας του, κυρίες Σοφία Λαχανά-Πατρώνη, Αλεξάνδρα Λαχανά και Μαργαρίτα Παπαστάμου-Μπέλλια. 

Απ’ τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα είναι η μαρμάρινη προτομή του ποιητή, έργο του γλύπτη Κλέαρχου Λουκόπουλου, τα αποκαλυπτήρια της οποίας είχαν γίνει το 1956 στην πλατεία Χατζοπούλου και η οποία, μετά από πολλά χρόνια, “αποκαλύπτεται” και πάλι στο κοινό.  

Ο κ. Γαρουφαλής συνεχίζει: «Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί ευτυχές αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς. Γι αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω: τον Φιλολογικό & Λογοτεχνικό Όμιλο Αγρινίου “Κ. Χατζόπουλος” και την πρόεδρό του κα Κική Μαραγιάννη, τον κ. Γιάννη Βλασσόπουλο για την παραχώρηση πρωτοσέλιδων της εποχής και την κα Μαίρη Παπαλάμπρου για το σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

Την φιλολογική επιμέλεια των κειμένων είχε η κα Σπυριδούλα Πυρπύλη, Φιλόλογος – δρ. Μουσειολόγος.

Τέλος, οφείλω ευχαριστίες για την άψογη συνεργασία στην κα Σίσσυ Παπαθανασίου, Διευθύντρια Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και στη φωτογράφο κα Μαρία Στέφωση».

Στην ερώτησή μας για το πότε θα μπορέσει το Αγρινιώτικο κοινό να επισκεφτεί την έκθεση, ο κ. Γαρουφαλής απαντά: «Είναι, θα τολμούσα να πω, η πιο “αδικημένη” έκθεση στη οκταετή διαδρομή της Δημοτικής μας Πινακοθήκης, “παράπλευρη απώλεια” και “θύμα” των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Παρ’ όλα αυτά τίποτε δεν μειώνει τη μοναδικότητα και τη σπουδαιότητά της. Είμαι πεισματικά αισιόδοξος… Εύχομαι αυτός ο εφιάλτης να αποτελεί σύντομα παρελθόν κι εμείς να επανέλθουμε πιο σοφοί απ’ όλη αυτή τη δοκιμασία και να την μπορέσουμε να την απολαύσουμε!»

Και συμπληρώνει: «Η έκθεση θα διαρκέσει έως το τέλος Μαϊου και θα είναι επισκέψιμη για το κοινό όταν οι συνθήκες και τα μέτρα το επιτρέψουν. Παράλληλα ολοκληρώνεται και η εικονική περιήγηση, το  link της οποίας θα ανακοινωθεί άμεσα».

Πληροφορίες: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Δ. Βότση 2, Αγρίνιο, τηλ. 2641360419, www.dipinag.gr 


Επιμέλεια: Νάντια Μπούτα

«Agrinio365» Media Group | AgrinioTimes.gr – Antenna-Star.gr