Χριστίνα Σταρακά: Ηχηρή παρέμβαση σύσσωμης της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την αγροτική παραγωγή 

«Μαζέψαμε σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής για μία ερώτηση προς την παραπαίουσα κυβέρνηση που αφορά την επείγουσα εθνική ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα άμεσων αποζημιώσεων στους αγρότες που επλήγησαν από τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, ανασυγκρότησης & προστασίας της αγροτικής παραγωγής την περίοδο της κλιματικής κρίσης. Γιατί ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αγρότες / κτηνοτρόφοι ήταν, είναι και θα είναι ένα», αναφέρει σε δήλωσή της η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και υπεύθυνη του Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος, Χριστίνα Σταρακά

Στην ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στην εκτεταμένη καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας από τις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες και υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξουν οι εξής άμεσες ενέργειες με ολοκληρωμένο και όχι αποσπασματικό τρόπο:

«1. Ανασχεδιασμός των επιχειρησιακών σχεδίων.

  1. Αποζημιώσεις στους αγρότες.
  2. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την επιβίωση των αγροτών που επλήγησαν σημαντικά όλους τους προηγούμενους μήνες και το οποίο δεν μπορεί να αφορά μόνο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  3. Αποκατάσταση των αγροτικών και κτηνοτροφικών υποδομών και δικτύων».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης – παρέμβασης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπέρ του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της χώρας έχει ως εξής:  

«Κύριε Υπουργέ,

Η ύπαιθρος, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι το 2023 βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με μια σειρά ακραίων και δυσμενών καιρικών συνθηκών, που έχουν πλήξει καίρια την παραγωγή και τις υποδομές τους» αναφέρει σε πρόσφατη επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και σε εσάς η ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) για τις ζημιές που έχουν πάθει οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα τους τελευταίους μήνες, λόγω των πυρκαγιών και των πλημμυρών σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Δυστυχώς, ολοένα και πιο συχνά όλοι μας γινόμαστε μάρτυρες μιας καταστροφής, η οποία διαδέχεται την προηγούμενη. Ύστερα από μία καταστροφική περίοδο για την χλωρίδα και την πανίδα της χώρας μας, όπου κάηκαν περισσότερα από 1.600.000 χιλιάδες στρέμματα γης ακολούθησε μια εξίσου καταστροφή με πλημμύρες και δύσκολα αναστρέψιμη και ανατάξιμη καταστροφή, κυρίως για τον Θεσσαλικό κάμπο.

Σύμφωνα με ειδικούς οι καταστροφές που προήλθαν στη Λάρισα, στα Τρίκαλα, τον Βόλο, την Καρδίτσα και εν γένει την περιφέρεια της Θεσσαλίας, εξαιτίας της υπερχείλισης του Πηνειού είναι εξαιρετικά μεγάλες και το κόστος στην αγροτική παραγωγή θα ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ. 

Εκτός από το 23% της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα της επόμενης ημέρας λόγω της απόθεσης αργίλων και λάσπης πάχους, τουλάχιστον μισού μέτρου, γεγονός που καθιστά δύσκολη την καλλιέργεια του εδάφους για τα επόμενα χρόνια, ανάλογα με τον βαθμό της ζημιάς  που έχει υποστεί ανά περίπτωση.

Επειδή, όλα τα ανωτέρω στοιχεία και πληροφορίες πρέπει να επικοινωνηθούν υπεύθυνα και με συγκεκριμένες προτάσεις αντιμετώπισης της κρίσης σε όλους τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς.  

Επειδή, όλα αυτά τα στοιχεία οδηγούν κατά την άποψή μας στην ανάγκη να υπάρξουν οι εξής άμεσες ενέργειες :

– Ανασχεδιασμός των επιχειρησιακών σχεδίων.

– Αποζημιώσεις στους αγρότες.

– Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την επιβίωση των αγροτών που επλήγησαν σημαντικά όλους τους προηγούμενους μήνες και το οποίο δεν μπορεί να αφορά μόνο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ορθά προτείνει η ΕΘ.Ε.Α.Σ.

– Αποκατάσταση των αγροτικών και κτηνοτροφικών υποδομών και δικτύων.

Επειδή, όλα αυτά δεν θα πρέπει να γίνουν αποσπασματικά, ανά περιοχή. Αλλά συνολικά και δίκαια για κάθε ζημιά που έχει σημειωθεί από ακραία και δυσμενή καιρικά φαινόμενα, που έχουν πλήξει καίρια την παραγωγή και τις υποδομές σε όλη την επικράτεια.

Επειδή, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής διαχρονικά στηρίζει τους αγρότες και κτηνοτρόφους που πρέπει να μείνουν στις περιοχές τους και να ξαναστήσουν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες σε πιο ανθεκτικές βάσεις και σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Είναι στις προθέσεις σας μια πιο ολιστική προσέγγιση, προκειμένου να υιοθετήσετε και να εφαρμόσετε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης και αποζημιώσεων στον πρωτογενή τομέα για όλες τις ζημιές του 2023, όπως σας προτείνει η ΕΘ.Ε.Α.Σ. και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, που με την εμπειρία τους και την σύγχρονη τεχνολογία μπορούν να συμβάλουν σε αυτό;
  1. Ποιο το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς που υπέστη ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα το 2023  έως σήμερα, πόσο καιρό θα μείνουν ακαλλιέργητες οι εκτάσεις που επλήγησαν και ποιο το ύψος της αποκατάστασης σε αποζημιώσεις και υποδομές που θα απαιτηθεί;
  1. Σε ποιες προπαρασκευαστικές ενέργειες προβήκατε δεδομένου της γνωστοποίησης της έλευσης του ακραίου φαινομένου «Daniel» στη χώρα μας και σε ποιες μετά από αυτό και πότε, ώστε να υπάρξει η αναγκαία οικονομική και άλλη βοήθεια από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης;»

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Σταρακά Χριστίνα

Λιακούλη Ευαγγελία

Πάνας Απόστολος

Κατρίνης Μιχάλης

Μάντζος Δημήτριος

Αποστολάκη Έλενα – Μαρία

Αχμέτ Ιλχάν

Γερουλάνος Παύλος

Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα

Γρηγοράκου Παναγιώτα

Δουδωνής Παναγιώτης

Καζάνη Αικατερίνη

Κουκουλόπουλος Παρασκευάς

Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας

Μιχαηλίδης Σταύρος

Μουλκιώτης Γεώργιος

Μπαράν Μπουρχάν

Μπιάγκης Δημήτριος

Νικολαΐδης  Αναστάσιος

Παπανδρέου Γεώργιος

Παρασύρης Φραγκίσκος

Πουλάς Ανδρέας

Σπυριδάκη Αικατερίνη

Τσίμαρης Ιωάννης

Χνάρης Εμμανουήλ

Χρηστίδης Παύλος

 

Διαβάστε επίσης: Χρ. Σταρακά: «Απαιτείται ολοκληρωμένο πρόγραμμα άμεσων αποζημιώσεων στην αγροτική παραγωγή» (Photos)