Ο Χρήστος Θετάκης στο AgrinioTimes.gr «Η αγάπη για τον τόπο μας, μάς ενώνει»

Από την πρώτη κιόλας επαφή μαζί του αντιλαμβάνεσαι ότι απέναντι σου βρίσκεται ένας άνθρωπος εξαιρετικής καλλιέργειας και ευγένειας, ο οποίος, όπως μαρτυρούν όσοι συνεργάστηκαν μαζί του διακρίνεται για την συγκρότηση και την οργανωτικότητά του.

  • Είναι ένα από τα μέλη της τοπικής μας κοινωνίας, που χωρίς μεγάλα και ηχηρά λόγια καταφέρνει να παραμένει απαραίτητος και δημιουργικός σε κάθε τι με το οποίο καταπιάνεται.

Σήμερα στη συνέντευξη της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου κ. Χρήστος Θετάκης.

Λευτέρης Τηλιγάδας


Ο Χρήστος Θετάκης γεννήθηκε στη Νίκαια του Πειραιά και σπούδασε στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 1989 διορίστηκε μόνιμος καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση. Υπηρέτησε στην Κω και από το 1996 στην περιοχή Αγρινίου. Υπήρξε Διευθυντής του Γυμνασίου Λεπενούς.

Η αίσθηση της κοινωνικής συμμετοχής και της προσφοράς, καθώς και η αγάπη του για τον πολιτισμό και την ανάδειξη του, που τον διακρίνει, τον έχει φέρει αρκετές φορές σε σημαντικές θέσεις ευθύνης κοινωνικών και εκπαιδευτικών συλλογικοτήτων που υπήρξε μέλος.

Από το 1994 μέχρι σήμερα έχει υπάρξει: μέλος (ταμίας) του διοικητικού συμβουλίου του Πνευματικού Ομίλου Κώων «Ο Φιλητάς», Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Γυμναστικής Εταιρίας Αγρινίου (Έφορος Πολιτιστικού Τμήματος), Μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της Εταιρείας Δημιουργικών Χαρισματικών Ταλαντούχων Παιδιών και Εφήβων (ΔH.ΧΑ.ΤΑ.Π.Ε.). (Στην ιστοσελίδα ), μέλος του διοικητικού συμβουλίου (Γραμματέας) του συλλόγου της Φιλοτελικής Εταιρείας Αγρινίου «Φ.Ε.Α.» και τέλος Πρόεδρος της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου.

Από το 1989 έως και σήμερα είχε την ευθύνη και την οργάνωση των παρακάτω δράσεων: της σχολικής εφημερίδας «Ματιές του 2ου» την οποία εξέδιδε το 2ο Γυμνάσιο της Κω κατά το σχολικό έτος 1989-90, της μαθητικής θεατρικής παράστασης «Κηφισοφών – Η γαλάζια χελώνα» του Δημήτρη Ψαθά, του 2ου Γυμνάσιο της Κω κατά το σχολικό έτος 1990-91, από το Δεκέμβριο του 1992 και για τρεις σχολικές χρονιές είχε την ευθύνη της διοργάνωσης μουσικών μαθητικών εκδηλώσεων στο Ιπποκράτειο Λύκειο Κω, συμμετείχε στην έκδοση εντύπου της ομάδας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Ιπποκρατείου Λυκείου Κω με τίτλο«Αρχαιολογικοί χώροι της Κω», καθώς και την ευθύνη και την επιμέλεια της έκδοσης ενός ημερολογίου «Αφιέρωμα στα πετρόχτιστα» του Γυμνάσιο Λεπενούς, καθώς και την υλοποίηση του Πρόγραμμα Κινητικότητας: «Ιπποκράτης – Ιπποκρατική ιατρική – Ασκληπιεία» (ενέργεια 1.3.δ. του ΕΠΕΑΕΚ, Δράση ΙΙ), στο Γυμνάσιο Λεπενούς, και τέλος τη Δημιουργία ιστοσελίδας για το ΚΕΣΥΠ Αγρινίου.


Χρήστος Θετάκης:
«Η αγάπη για τον τόπο μας μάς ενώνει»

 

 

 

Λ.Τ.: κ. Θετάκη βρίσκεστε στο τιμόνι ενός εξαιρετικά σημαντικού αθλητικού και πολιτιστικού οργανισμού της Δυτικής Ελλάδας με μια ζηλευτή από πολλούς ιστορία, την «Γυμναστική Εταιρεία Αγρίνιου», η οποία για πάρα πολλά χρόνια και αδιαλείπτως παρουσιάζει σημαντική και αξιόλογη δράση και στους δύο παραπάνω τομείς. Πότε ήταν η πρώτη φορά που ήρθατε σε επαφή με την «Εταιρεία» και ποια η διαδρομή σας μέσα σε αυτή μέχρι σήμερα;

Χ.Θ.: Τη Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου τη γνώρισα από τη δραστηριότητά της με τα «Παπαστράτεια», πριν ακόμα εγκατασταθούμε στο Αγρίνιο. Γνώριζα ότι ήταν ένας μεγάλος Αθλητικός και Πολιτιστικός Σύλλογος. Το 1996 ήρθαμε με την οικογένειά μου μόνιμα στο Αγρίνιο και πήγα θυμάμαι στον τρίτο όροφο του Παπαστρατείου Μεγάρου και έκανα αίτηση να γίνω μέλος του Συλλόγου. Πριν έρθουμε στο Αγρίνιο είχα δραστηριοποιηθεί στον Πνευματικό Όμιλο Κώων «Ο Φιλητάς» και ήταν ο λόγος για την αίτησή μου στον Σύλλογο. Από το 2003 και επί δύο χρόνια ως εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ασχολήθηκα με τα πολιτιστικά.

Το 2005, αν και δεν ήμουν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, συνέχισα να βοηθάω, ιδιαίτερα στις εκδηλώσεις για τα εξήντα χρόνια λειτουργίας της ΓΕΑ. Το 2007 επανήλθα στο Διοικητικό Συμβούλιο και τέλος του 2010 -περνώντας δυσκολίες το Διοικητικό Συμβούλιο- βρέθηκα στο τιμόνι της ΓΕΑ, χωρίς να είναι στις προθέσεις μου να διεκδικήσω την προεδρία.

Με τη συλλογική λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου και μέσα από πολλές δυσκολίες, διότι αναλάβαμε στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, καταφέραμε να συνεχίσουμε την πορεία του Συλλόγου μέχρι σήμερα.

Λ.Τ.: Όπως είναι γνωστό σε όλους μας κ. Θετάκη, η «Γ.Ε.Α.» έχει αναπτύξει στους κόλπους της σημαντικό αριθμό τμημάτων στα οποία συμμετέχει ένας μεγάλος αριθμός Αγρινιωτών. Αν εξαιρέσει κανείς την προηγούμενη χρονιά, που οι δράσεις του πολιτισμού και του αθλητισμού ήταν υπό συνεχή αίρεση, ποιες δυσκολίες (οικονομικές ή άλλες) αντιμετωπίζει η διατήρηση όλων αυτών των τμημάτων σε υψηλά επίπεδα και πώς η εταιρεία καταφέρνει να τα ξεπερνάει;

Χ.Θ.: Από τότε που αναλάβαμε τη λειτουργία του Συλλόγου με εμένα πρόεδρο μέχρι και την πανδημία, ποτέ δεν είχαμε τη στήριξη της κεντρικής εξουσίας. Σε κάποιες εκδηλώσεις μας στάθηκε αρωγός ο Δήμος και η Περιφέρεια, που χωρίς τη χρηματοδότησή τους δεν θα είχαμε καταφέρει να τις υλοποιήσουμε. Επίσης μικρές χορηγίες των συμπατριωτών μας ήταν και είναι ενέσεις σωτηρίας για τον Σύλλογο.

Καθοριστικός παράγοντας για τη λειτουργία του Συλλόγου είναι οι γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους και οι ενήλικες που παρακολουθούν τα τμήματά μας. Θα πρέπει να επισημάνουμε την άριστη συνεργασία που υπάρχει με τους δασκάλους και προπονητές σε όλα τα τμήματα και το διοικητικό προσωπικό.

Με πολλές θυσίες καταφέρνουμε να αντιμετωπίζουμε τις οικονομικές υποχρεώσεις μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που δεν έχουμε έσοδα άλλα έξοδα. Σήμερα πορευόμαστε με τη βοήθεια της πολιτείας, που έχει αναλάβει στους μισθούς των εργαζομένων.

Λ.Τ.: Πόσο κοντά θεωρείτε ότι παραμένει η «Εταιρεία» στις αξίες και τα οράματα των ιδρυτών της;

Χ.Θ.: Η Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου, όταν ξεκίνησε, είχε σαν στόχο την αναβίωση του κλασικού αθλητισμού μέσα από τον εθελοντισμό στα πρότυπα της Αρχαίας Ελλάδας. Ο Σύλλογος αντιλαμβανόμενος τις ανάγκες του τόπου στην ανάπτυξη του αθλητισμού και πολιτισμού άρχισε να αναπτύσσεται δημιουργώντας καινούργια τμήματα που τα είχε ανάγκη η πόλη μας, φτάνοντας στην κορύφωσή του με την οργάνωση των «Παπαστρατείων»

Μέχρι σήμερα προσπαθούμε να υπηρετήσουμε την αρχική πορεία. Δεν είναι εύκολο, διότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και ο επαγγελματισμός έχει επηρεάσει τον αθλητισμό αλλά και τον πολιτισμό. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι 15μελές. Όλοι προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους από τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτουν. Θεωρώ ότι είναι σημαντική αυτή η συμμετοχή σήμερα, που δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για εθελοντικές δράσεις σε μόνιμη βάση και με οργανωμένο τρόπο.

Λ.Τ.: Ποια είναι τα τμήματα που λειτουργούν σήμερα στους κόλπους της και πώς έχει καταφέρει (θεωρώ ότι το έχει καταφέρει) να διατηρήσει την οργανωτική επαφή της με όλους όσους τα στελεχώνουν;

Χ.Θ.: Υπάρχουν τα Αθλητικά τμήματα του Στίβου, του Μπάσκετ, του Βόλεϊ και του Σκακιού. Τα χορευτικά τμήματα του Λαογραφικού Ομίλου, του Κλασικού Μπαλέτου, της Ρυθμική Γυμναστική, του Μοντέρνου Χορού, της Zumba, του Λάτιν, του Αερόμπικ, του Pilates, της Yoga. Τμήμα Πνευματικών και Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων και το Εκδρομικό.

Υπήρχαν και άλλα τμήματα στο παρελθόν, που για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Όπως είπα και παραπάνω όλα στηρίζονται στην εθελοντική προσφορά του Διοικητικού Συμβουλίου. Πορευόμαστε θετικά και προσπαθούμε για το καλλίτερο.

Λ.Τ.: Τι αντίκρισμα έχουν κ. Θετάκη στο DNA της εταιρείας τα ονόματα: «Γιώργος Χειμάρας», «Παπαστραταίοι», «Παπαστράτεια» και «ΝίκοςΓράψας».

Χ.Θ.: Και μόνο η αναφορά των ονομάτων  αυτών για τη Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου σημαίνει την αρχή και τη συνέχεια του Συλλόγου μέχρι σήμερα. Χειμάρας Κώστας ο οραματιστής-ιδρυτής του Συλλόγου, Γράψας Νίκος ο Εμπνευστής – Πρόεδρος (μακροβιότερος) του Συλλόγου, Παπαστραταίοι οι Μεγάλοι Ευεργέτες της πόλης και του Συλλόγου (Παπαστράτειο Μέγαρο) – Χορηγοί του Συλλόγου, «Παπαστράτεια» 1955-1982 σταθμός στην ιστορία του Συλλόγου.

Θα πρέπει να μνημονεύσουμε, βέβαια, και τον Χριστόφορο Κατσάμπα, δωρητή του κτήματος στην Ντουγρή, που σήμερα μισθώνεται στο κτήμα Πιθάρι.

Λ.Τ.: Ποια άλλα πρόσωπα σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της;

Χ.Θ.: Ο Νίκος Γράψας, ο μακροβιότερος Πρόεδρος του Συλλόγου, παίρνοντας ένα σύλλογο στα πρόθυρα της διάλυσής του κατάφερε με την ακατάπαυστη δραστηριότητά του να βάλει τη σφραγίδα του στα Αθλητικά και Πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας. Δίπλα στον Νίκο Γράψα υπήρξαν σύμβουλοι, που χωρίς τη δική τους δραστηριότητα δεν θα είχαμε το σημερινό αποτέλεσμα.

Ο Γιώργος Πετρούλας για πολλά χρόνια πρόεδρος και πριν ως σύμβουλος συνέβαλε στην ανάπτυξη και διατήρηση των δραστηριοτήτων του Συλλόγου.

Ο Λεωνίδας Υφαντής επίσης ως πρόεδρος και παλιότερα ως σύμβουλος βοήθησε τον Σύλλογο.

Οι σύμβουλοι που όλα αυτά τα χρόνια υπηρέτησαν τον Σύλλογο έβαλαν το λιθαράκι τους για τη συνεχή και ανοδική πορεία του. Βέβαια θα πρέπει να μνημονεύσουμε και τις επιτροπές που λειτουργούσαν στα τμήματα με αποκορύφωμα την εθελοντική προσφορά των Αγρινιωτών κατά τη διάρκεια των «Παπαστρατείων», όταν η πόλη φορώντας τα καλά της έδειχνε το καλλίτερο πρόσωπο στους επισκέπτες και τους φιλοξενούμενους που λάβαιναν μέρος στις εκδηλώσεις.

Λ.Τ.: Η Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου (Γ.Ε.Α.), στο πλαίσιο των δράσεων που αναπτύσσει  για την ανάδειξη, στήριξη και προώθηση του πολιτιστικού και καλλιτεχνικού προϊόντος της περιοχής έχει εξαγγείλει τη διοργάνωση ∆ιαγωνισµού Μουσικής Δημιουργίας για το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου. Σε ποιο στάδιο της υλοποίησης του βρίσκεται αυτή τη στιγμή το εγχείρημα;

Χ.Θ.: Με την πανδημία που περνάμε η Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου διοργάνωσε τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν μουσικές εκδηλώσεις με τοπικά συγκροτήματα σε συνεργασία με τον Αχελώο TV σε livestreaming. Οι παραστάσεις είχαν επιτυχία και εκεί γεννήθηκε η ιδέα να κάνουμε Διαγωνισμό Μουσικής Δημιουργίας με πρωτότυπη μουσική και στίχο με δημιουργούς από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε Καλλιτεχνική Επιτροπή (Πρόεδρος ο Ηλίας Κοτζιάς) και Οργανωτική Επιτροπή (Πρόεδρος ο Ανδρέας Σκαρτσάρης) για να φέρει σε πέρας την εκδήλωση. Επίσης δημιουργήθηκε ιστοσελίδα (www.diagonismos.geagr.gr) με όλο το υπάρχον υλικό και αυτό που θα δημιουργηθεί στο μέλλον.

Το εγχείρημα που αναλάβαμε είναι μεγάλο και δεν θα μπορέσουμε να το πραγματοποιήσουμε χωρίς χορηγίες. Στην προσπάθεια μας αυτή έχουμε συνδιοργανωτές και αρωγούς, τον Δήμο, την Περιφέρεια και την Π.Ε.Δ.

Έχουμε απευθυνθεί σε χορηγούς και έχουμε λάβει μηνύματα ότι θα μας ενισχύσουν και απευθυνόμενοι στους συμπολίτες μας θα θέλαμε να σταθούν αρωγοί στην προσπάθειά μας.

Μέχρι το τέλος Μαΐου η Καλλιτεχνική Επιτροπή θα δέχεται απλά την πρόθεση συμμετοχής των δημιουργών. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου όσοι θέλουν να συμμετέχουν θα στείλουν το υλικό σε ψηφιακή μορφή και η εκδήλωση θα γίνει παρουσία κοινού στις 18 Δεκεμβρίου 2021, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Λ.Τ.: Υπάρχει προηγούμενη εμπειρία από παρόμοια διοργάνωση;

Χ.Θ.: Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω δεν έχει γίνει στο παρελθόν διοργάνωση με διαγωνιστικό μέρος και απονομή βραβείων χρηματικών σε τέτοια έκταση σαν αυτή που θέλουμε να οργανώσουμε.

Λ.Τ.: Υπήρξαν κ. Θετάκη όλη την προηγούμενη χρονιά δράσεις που η «Εταιρεία» δεν μπόρεσε να υλοποιήσει λόγω της υγειονομικής κρίσης με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η χώρα και η περιοχή μας και αναγκάστηκε να αναβάλει, αλλά όχι και να εγκαταλείψει; Αν ναι, ποιες ήταν αυτές; Πόσο εύκολη ή δύσκολη θα είναι η υλοποίησή τους στο μέλλον; Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός;

Χ.Θ.: Στον αθλητισμό σταμάτησαν όλα τα πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών. Επίσης σταμάτησε η δραστηριότητα όλων των τμημάτων που δραστηριοποιούνται στο Παπαστράτειο Μέγαρο.

Πολλές εκδηλώσεις που είχαμε προγραμματίσει δεν έγιναν. Είχαμε προγραμματίσει εκδηλώσεις για το έτος Χατζόπουλου με τη Σχολή Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού «Αθανάσιος Παλιούρας» του τμήματος Πολιτιστικών και Πνευματικών Εκδηλώσεων σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου. Ακυρώθηκε το Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών του Λαογραφικού Ομίλου που γινότανε κάθε χρόνο. Δεν έγινε το πρωτάθλημα σκακιού μαθητών – μαθητριών της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Ακυρώθηκε το «Τρέχω – Βαδίζω – Ποδηλατώ» και «το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού». Η θεατρική ομάδα ανέστειλε τη λειτουργία της.

Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσουμε με την πανδημία για να ξεκινήσουμε τη λειτουργία του Συλλόγου. Με δεδομένο ότι θα έπρεπε να είχαμε κάνει τις εκλογές στις αρχές του 2021 για καινούργιο Διοικητικό Συμβούλιο ο προγραμματισμός είναι ακόμη πιο δύσκολος.

Παρ’ όλα αυτά με θετικό πνεύμα η Σχολή Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού «Αθανάσιος Παλιούρας» δημιούργησε ψηφιακό βίντεο στο YouTube με θέμα το «Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου». Οργανώσαμε εκδηλώσεις με μουσικά συγκροτήματα τα Χριστούγεννα. Ανακαινίσαμε την αίθουσα εκδηλώσεων του Παπαστρατείου Μεγάρου αλλάζοντας την σκηνή και ενισχύοντάς την ηχητικά και φωτιστικά, διαμορφώσαμε την διάταξη των καθισμάτων και έγινε αρίθμηση. Ολοκληρώσαμε τη μόνωση στην ταράτσα.

Λ.Τ.: Αν κάποιος που δεν είναι Αγρινιώτης, σας ζητούσε με δυο λόγια να του περιγράψετε το αντίκρισμα της Γυμναστικής Εταιρείας στην κοινωνική συνείδηση της περιοχής τι θα ήταν εκείνο που θα του λέγατε;

Χ.Θ.: Από το 1946 μέχρι σήμερα η Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου έχει αδιάλειπτη λειτουργία στον αθλητισμό και πολιτισμό της περιοχής. Τα «Παπαστράτεια» που ξεκίνησαν το 1955 και σταμάτησαν το 1982 είχαν Πανελλήνια εμβέλεια και επηρέασαν την κοινωνία της πόλης. Η προσφορά της ανταμείφθηκε από τον Τάσο Παπαστράτο με τη δημιουργία του Παπαστρατείου Μεγάρου, που το παραχώρησε στη Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου. Κτήριο -κόσμημα, που στεγάζει τα πολιτιστικά δρώμενα στο κέντρο της πόλης.

Το αποτύπωμα της μέχρι σήμερα πορείας της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου είναι ανεξίτηλο αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο εργάζεται για να υπάρξει αντίστοιχη συνέχεια. Με το βλέμμα στραμμένο στις πολιτιστικές και αθλητικές διεργασίες του μέλλοντος το κάλεσμα μας είναι διαρκές στην τοπική κοινωνία. Επιζητούμε τη στήριξη στις δράσεις και την ενεργό συμμετοχή στους κόλπους του Συλλόγου. Η αγάπη για τον τόπο μας μας ενώνει.