Στα χρώματα της ισραηλινής σημαίας θα φωτιστεί ο Πύργος του Άιφελ

Ο Πύργος του Άιφελ, το εμβληματικότερο μνημείο του Παρισιού, θα φωτιστεί απόψε Δευτέρα (9/10) με τα χρώματα της σημαίας του Ισραήλ (γαλάζιο και λευκό με ένα εξάκτινο αστέρι του Δαβίδ στο κέντρο), ανακοίνωσε η δήμαρχος της πόλης Αν Ινταλγκό.

Η δήμαρχος εξέφρασε «την πλήρη υποστήριξή της στον ισραηλινό λαό που θρηνεί τους νεκρούς του και αντιμετωπίζει ακόμη μια τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς».

Στα χρώματα της σημαίας του Ισραήλ είχαν φωτιστεί και άλλα μνημεία, ήδη από το βράδυ του Σαββάτου, την πρώτη νύχτα της εισβολής.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας της Γαλλίας, που αριθμεί περίπου 500.000 ανθρώπους και είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, αναμένεται να συναντηθούν με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

Μεταξύ αυτών θα είναι ο Μεγάλος Ραβίνος της Γαλλίας Χαΐμ Κορσία, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελι Κορσία και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γαλλικών Εβραϊκών Θεσμών (Crif), Γιονατάν Αρφί. Ο τελευταίος κάλεσε τους Γάλλους να συμμετάσχουν σε μια συγκέντρωση στο Παρίσι, αργά απόψε, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στο Ισράηλ.

Το Σάββατο ο Νταρμανέν ζήτησε από τις τοπικές αρχές της Γαλλίας να ενισχύσουν την ασφάλεια των ισραηλιτικών κοινοτικών κέντρων και των χώρων λατρείας. Ο υπουργός επανέλαβε ότι «σήμερα δεν υπάρχει κάποια απειλή για τους Εβραίους συμπατριώτες μας στο γαλλικό έδαφος», όμως ανέφερε ότι καταγγέλθηκαν πολλές αντισημιτικές ενέργειες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Είδαμε αυτό το Σαββατοκύριακο καμιά δεκαριά αντισημιτικές ενέργειες, αναρτήσεις (στο διαδίκτυο), τηλεφωνικές απειλές, ανθρώπους που στήνονταν έξω από χώρους λατρείας, για παράδειγμα», είπε, διευκρινίζοντας ότι έγιναν «πολλές προσαγωγές».

Σύμφωνα με τον Νταρμανέν, έγιναν περίπου 700 καταγγελίες στην πλατφόρμα Pharos όπου οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να αναφέρουν βίαιο ή παράνομο περιεχόμενο. Όλες αυτές οι καταγγελίες ερευνώνται από τη δικαιοσύνη, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι απαγορεύτηκε μια διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων που επρόκειτο να διεξαχθεί απόψε στη Λιόν.

Το Crif κάλεσε τους Γάλλους να διαδηλώσουν εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στο Ισραήλ και τους Ισραηλινούς που «πλήττονται από την τρομοκρατία της Χαμάς».

protothema.gr

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στο Ισραήλ: 81 από τους 149 Έλληνες επιστρέψουν