Υ.Π.Ε.Ν.: «Συνιστούμε σε ορισμένα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να είναι πιο προσεκτικά»

Παίρνοντας «αφορμή από ανακρίβειες και ψεύδη» που αναπαράγουν ορισμένοι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.Ε.Ν.) εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει, ότι «οι ευθύνες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., για τη Μάνδρα και το Μάτι, δεν θα ξεπλυθούν με «απαράδεκτους συμψηφισμούς και ψέματα»,

Αναλυτικά το Υ.Π.Ε.Ν. αναφέρει τα εξής:

«Όταν στις 27 Αυγούστου του 2019, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης επισκέφθηκε την περιοχή των Ψαχνών Ευβοίας, μιλώντας εκ μέρους όλης της κυβέρνησης, πράγματι υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε 5 αντιπλημμυρικά έργα. Δεσμεύθηκε μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα βοηθήσει στη χρηματοδότησή τους.

Έτσι και έγινε: η χρηματοδότηση για τα 5 έργα, προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ, εξασφαλίστηκε σταδιακά μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 από το Π.Ε.Π. Στερεάς Ελλάδας, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Πράσινο Ταμείο.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Στερεάς Ελλάδας – Θεσσαλίας, η οποία είναι και η υπεύθυνη για την υλοποίησή τους, προχώρησε στη δημοπράτηση και των 5 έργων.

Τα 2 φράγματα με κορμοδέματα, στο Κοντοδεσπότη και στα Πυργάκια ολοκληρώθηκαν. Το φράγμα στο Κοντοδεσπότη, που χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο με 75.000 ευρώ, θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήδη μετά την πυρκαγιά του 2018.

Για τα άλλα 3 αντιπλημμυρικά έργα αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος. Ωστόσο, στις 4 και 5 Αυγούστου 2020 η Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφύγων (Α.Α.Ε.Π.) με αποφάσεις της έκανε δεκτές τις προδικαστικές προσφυγές εργολάβων και για τα 3 αυτά έργα με το σκεπτικό ότι… δεν έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα!!! Οι σχετικές αποφάσεις αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι …δεν είναι δυνατόν η ίδια ανάγκη που ήταν κατεπείγουσα πριν από έναν χρόνο να εξακολουθεί να είναι κατεπείγουσα πλέον και άρα, το όποιο κατεπείγον των συνθηκών έχει αρθεί…

Αυτή είναι η αλήθεια και οι πολίτες της Εύβοιας τη γνωρίζουν πολύ καλά. Συνιστούμε λοιπόν σε ορισμένα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να είναι πιο προσεκτικά και πιο σοβαρά», καταλήγει το Υ.Π.Ε.Ν.

naftemporiki.gr