Υπεγράφη η σύμβαση για τους υδρογονάνθρακες στο οικόπεδο 2 στο Ιόνιο

Σε ειδική τελετή στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» υπεγράφη σήμερα η σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο, στην κοινοπραξία Total, Edison και ΕΛΠΑ.

Ως ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ενσωματώσει όλες τις Ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν την αξιοποίηση υδρογονανθράκων και ακολουθεί τις υψηλότερες διεθνείς πρακτικές τόσο για την προστασία του ανθρώπινου δυναμικού όσο και για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Παρουσιάζοντας τις επόμενες κινήσεις της Κυβέρνησης σημείωσε ότι θα προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό και συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου ενώ τις επόμενες ημέρες όπως είπε αναμένεται η δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της προκήρυξης των διαγωνισμών για έρευνες σε περιοχές του Ιονίου και δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης για τις οποίες έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την TOTAL και την EXXON – MOBIL.

Επίσης θα γίνει επικαιροποίηση και εμπλουτισμός των διαθέσιμων σεισμικών δεδομένων και εκ νέου προκήρυξη των θαλάσσιων περιοχών σε Ιόνιο και Κρήτη. «Η συγκυρία σήμερα, τόνισε ο υπουργός, είναι διαφορετική. Συνολικά η νοτιοανατολική Μεσόγειος έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών μετά τις ανακαλύψεις σε γειτονικές χώρες».

Ο Αντιπρόεδρος της Total αν και έκανε λόγο για ελπιδοφόρα προοπτική σημείωσε ότι χρειάζεται ρεαλισμός, καθώς κανείς δεν έχει κάνει έρευνα στην περιοχή. Η προτεραιότητα όπως είπε θα είναι να συλλεχθούν περισσότερες πληροφορίες, ενώ αν βρεθούν υδρογονάνθρακες το κοίτασμα θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να αξίζει η εμπορική εκμετάλλευση. Και δεδομένου ότι δεν υπάρχουν υποδομές για την μεταφορά του στην στεριά, αυτές θα πρέπει να κατασκευαστούν.

Εξέφρασε δε την ελπίδα, η σύμβαση που υπεγράφη σήμερα να κυρωθεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στην παρουσία της Edison στην ελληνική αγορά στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, των αγωγών και των ερευνών για υδρογονάνθρακες στάθηκε ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας ενώ ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων Στάθης Τσοτσορός υπογράμμισε πως η σύμβαση πιστοποιεί την ικανότητα του ομίλου να υποστηρίξει τέτοιου μεγέθους εγχειρήματα.

Υπογράμμισε δε ότι χρειάστηκαν περισσότερα από 30 χρόνια από την ανακάλυψη της γεωλογικής δομής που έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 80 μέχρι την υπογραφή της σύμβασης για τη διεξαγωγή των ερευνών.

Ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Christophe Chantepy, τόνισε ότι η συμφωνία αποτελεί σημάδι ανάκαμψης του οικονομικού δυναμισμού της Ελλάδας μετά τα χρόνια της κρίσης και εκδήλωση αποφασιστικότητας να επωφεληθεί από τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που προσφέρουν οι επιχειρήσεις διεθνών διαστάσεων.

Ο πρέσβης της Ιταλίας Efisio Luigi Marras τόνισε ότι η προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα είναι αξιοθαύμαστη και η Ιταλία ως γειτονική χώρα την υποστηρίζει πλήρως και την ενθαρρύνει να επιταχύνει τη διαδικασία προς όφελος της οικονομίας και των πολιτών. «Χρειαζόμαστε είπε σταθερότητα και ασφάλεια εφοδιασμού, δίκαιες και ανταγωνιστικές τιμές, περιβαλλοντική αειφορία. Το πρόγραμμα που εγκαινιάζουμε σήμερα ταιριάζει απόλυτα σε αυτήν την εικόνα».

Το οικόπεδο 2 που παραχωρείται για έρευνα βρίσκεται 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κέρκυρας και έχει εμβαδόν 2422 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τα θαλάσσια βάθη στην περιοχή κυμαίνονται από 800 έως 1.200 μέτρα. Η ερευνητική περίοδος θα διαρκέσει 8 έτη (με δυνατότητα παράτασης) στη διάρκεια των οποίων θα γίνουν σεισμικές, μαγνητικές, βαρυτικές και γεωλογικές έρευνες ενώ η πρώτη ερευνητική γεώτρηση προγραμματίζεται μετά την πάροδο τριετίας.

Το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει 500.000 ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης και 1,5 εκατομμύριο ως στρεμματικές αποζημιώσεις ενώ οι εταιρείες θα συμβάλλουν στην εκπαίδευση προσωπικού και υποστήριξη των εγκαταστάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος. Στη φάση της εκμετάλλευσης το Δημόσιο εισπράττει μισθώματα και επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή υδρογονανθράκων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ