Υπηρεσιακά Συμβούλια: Αποχή 90% των εκπαιδευτικών

Συντριπτικό είναι το ποσοστό αποχής των εκπαιδευτικών από τις εκλογές -με ηλεκτρονικές διαδικασίες- για την τους αιρετούς αντιπροσώπους στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Το πρωτοφανές ποσοστό αποχής που ξεπερνάει το 90%-92% ερμηνεύται και ως ένα σαφές μήνυμα καταδίκης προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης καθώς απονομιμοποιεί την προσπάθεια επιβολής των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών.

 Βατερλώ και παρωδία

Σημειώνεται ότι λίγο περισσότεροι από 10.000 εκπαιδευτικοί σε ένα σύνολο εγγεγραμμένων πάνω από 93.000 εκπαιδευτικούς, ψήφισαν στις χθεσινές ηλεκτρονικές εκλογές, όταν στις προηγούμενες αντίστοιχες εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια το 2018 είχαν ψηφίσει πάνω από 103.000 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπενθυμίζεται ότι οι παρατάξεις είχαν δεν κατέβασαν υποψηφίους αντιδρώντας και καταγγέλλοντας κατάλυση των δημοκρατικών διαδικασιών.

Για βατερλώ του υπουργείου Παιδείας και εκλογές παρωδία έκαναν λόγο από τη μεριά τους ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, με το υπουργείο Παιδείας πάντως να χαρακτηρίζει το γεγονός ως εκλογές τομή επειδή «για πρώτη φορά στην ιστορία, οι εκλογές εκπαιδευτικών διενεργήθηκαν με ηλεκτρονική διαδικασία» παρά το γεγονός ότι οι ψηφίσαντες ήταν σύμφωνα με το υπουργείο μόλις 13168.

«Το πρώτο βήμα έγινε. Έχουμε ακόμη πολλά μπροστά μας, που θα πετύχουμε όλοι μαζί!» ήταν το μήνυμα του υπουργείου Παιδείας ως προς τη διεξαγωγή αυτής της εκλογικής διαδικασίας που σημαδεύτηκε από την πολιτική απονομιμοποίηση τους χάρη στην μαζική αποχή των εκπαιδευτικών.

«Η παρωδία της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» απέδειξε το ναυάγιο του υπουργείου Παιδείας», σχολίασε η ΟΛΜΕ.

Μείζον πολιτικό ζήτημα δημοκρατίας

«Μείζον πολιτικό ζήτημα και μήνυμα δημοκρατίας», χαρακτηρίζει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Φίλης, την αυξημένη αποχή των εκπαιδευτικών από την ψηφοφορία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η αποδοκιμασία της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας με ποσοστά ρεκόρ (άνω του 90%) στην «ψηφοφορία» για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών, συνιστά μείζον πολιτικό ζήτημα. Ήταν ένα ακόμα ράπισμα στα «Εντέλλεσθε» με τα οποία ξέρουν να επικοινωνούν με την εκπαιδευτική κοινότητα. Είχε προηγηθεί η ακύρωση στην πράξη της “ζωντανής κάμερας” μέσα από την τάξη και η αυτονόητη δημοκρατική ανυπακοή στην κατάδοση και τον αποκλεισμό από τα μαθήματα των μαθητών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις».

Ούτε ο Τραμπ

Ακολούθως επικεντρώνει στην υπουργό Παιδείας υποστηρίζοντας: «Παρ όλα αυτά, η υπουργός πανηγύρισε για τη νίκη της συμμετοχής με 7,5% στις χθεσινές εκλογές-σε αυτό ξεπέρασε και τους πανηγυρισμούς για την «επανεκλογή» του ακόμα και τον Ντόναλντ Τραμπ! Θα περίμενε κανείς αντίθετα, μετά τη χθεσινή εξέλιξη, να έδειχνε η υπουργός μια στοιχειώδη ευαισθησία, υποβάλλοντας την παραίτησή της».

Και καταλήγει: «Τα γεγονότα βοούν. Η κυβέρνηση είναι πια εντελώς γυμνή στο χώρο της εκπαίδευσης. Δεν αποδοκιμάζεται ένα πρόσωπο μόνο, όσο κι αν το πολιτικό του ύφος έχει κι αυτό παίξει το ρόλο του. Αποδοκιμάζεται η πολιτική της απορρύθμισης της εκπαίδευσης, της υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου, της λιγότερης δημοκρατίας στα σχολεία, η πολιτική της «μιας τιμωρίας σε κάθε πρόβλημα».»Αυτό είναι το μήνυμα της αποχής του 92,5% των δασκάλων και των καθηγητών των παιδιών μας.»Μήνυμα υπερηφάνειας, αντίστασης, αξιοπρέπειας. Μήνυμα Δημοκρατίας!».