Υποχρεωτική διαβίβαση παραστατικών στο myDATA από 1η Απριλίου

Τα ηλεκτρονικά βιβλία – myDATA αφορούν και τους επαγγελματίες αγρότες

Με τροποποίηση της κοινής απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργου Πιτσιλή, μετατίθεται για την 1/4/2021 η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων-myDATA για όλες τις επιχειρήσεις και για παραστατικά που εκδίδουν από αυτή την ημερομηνία και έπειτα.

Κατόπιν αιτημάτων φορέων της αγοράς και λαμβάνοντας υπόψη τα γενικότερα προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας Covid-19, κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί το 1ο τρίμηνο του 2021 ως επιπλέον χρόνος εκπαίδευσης και προσαρμογής των επιχειρήσεων στη λειτουργία του myDATA.

Διευκρινίζεται ότι τα παραστατικά που θα εκδώσουν οι επιχειρήσεις το 1ο τρίμηνο του 2021, θα πρέπει επίσης να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myDATA, με διαφορετική προθεσμία και συγκεκριμένα όχι αργότερα από την 31/10/2021, ώστε να διαμορφωθεί η ολοκληρωμένη εικόνα κάθε επιχείρησης στα ηλεκτρονικά βιβλία για το 2021.

Πρόκειται για το Βιβλίο Αναλυτικών Εγγραφών (Αναλυτικό Βιβλίο) όπου καταχωρούνται όλα τα παραστατικά, έσοδα και έξοδα και το Βιβλίο Συνοπτικής Απεικόνισης (Συνοπτικό Βιβλίο) όπου καταγράφονται τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα σε μηνιαία και ετήσια βάση.

e-ea.gr