Βενιζέλος «στον ενικό»: Θα καταρρεύσουμε καθ’ οδόν για το δημοψήφισμα

550_334_415778

Για την ανακοίνωση του Eurogroup, την διαπραγμάτευση με τους δανειστές, το email Χαρδούβελη, τα περί «αριστερής παρένθεσης» αλλά και για την στάση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα μίλησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου«στον ενικό».

Σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Eurogroup αμέσως μετά την χθεσινή κρίσιμη συνεδρίαση, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε: «Όπώς συμβαίνει πριν από κάθε συνεδρίαση του Eurogroup, η κυβέρνηση είχε δημιουργήσει ένα δραματικό κλίμα, περίμενε πάρα πολλά, εξαρτούσε από την ανακοίνωση του Eurogroup σημαντικές αποφάσεις. Έδινε την εντύπωση ότι αν το Eurogroup δεν πάρει μία απόφαση που να επιτρέψει στον κ. Ντράγκι την Τετάρτη που έρχεται να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων, δεν θα ήταν ικανοποιημένη και σχεδόν θα πήγαινε στη ρήξη».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «το κείμενο του ανακοινωθέντος είναι από τυπικό έως ανησυχητικό, δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό. Είναι το λιγότερο που μπορούσε να κάνει το Eurogroup».

Σχολιάζοντας τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με την χώρα μας, εξέφρασε την ελπίδα «να μην λάβει κανείς την πρωτοβουλία στην Φρανκφούρτη να κάνει δυσμενέστερη την κατάσταση στην Ελλάδα. Θα ήταν μία ανεπίτρεπτη και εχθρική ενέργεια».

Μιλώντας για την διαπραγμάτευση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε διαμορφώσει ένα πλαίσιο, «είχαμε πάρει την δίμηνη παράταση και στις 28 Φεβρουαρίου είχαμε την επιδίωξη να βγούμε από το μνημόνιο και να μπούμε στην προληπτική γραμμή, δηλαδή σε ένα καλύτερο καθεστώς και να βγούμε στις αγορές με την προστασία ΕΕ και ΔΝΤ».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «ο κ. Τσίπρας είχε έναν μήνα και του είχαμε πει να συνεχίσει την διαπραγμάτευση στο πλαίσιο αυτό, βάζοντας όλα τα πολιτικά θέματα που ήθελε. Ο κ. Τσίπρας λέει ότι τον παγιδεύσαμε, αυτό είναι προκλητικό και αντιφατικό. Έλεγε ότι δεν θέλει το μνημόνιο και θέλει συμφωνία γέφυρα, κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν έκανε μεγάλη παράταση. Ήθελε να κρατήσουμε την χώρα έξι μήνες στο μνημόνιο χωρίς όφελος, για να έχει τα χέρια του ανοικτά».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας για το e-mail Χαρδούβελη, είπε: «Το e-mail Χαρδούβελη είναι μία παιδική εκδρομή μπροστά σε αυτά που θα φέρει η κυβέρνηση. Το e-mail λέει ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις το 2015 και το 2016. Πουθενά δεν υπάρχει αποδοχή μειώσεων, πουθενά δεν υπάρχει η αύξηση του ΦΠΑ. το μεγάλο και οριζόντιο μέτρο του ΦΠΑ».

Για όσα ακούγονται περί «αριστερής παρένθεσης» αλλά και για την αλληλουχία των γεγονότων μέχρι τις εκλογές, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η πέμπτη αναθεώρηση συνέπιπτε με τις ευρωεκλογές, όταν και επήλθε μία τομή στο πολιτικό πεδίο. «Από τότε, είχε αποδυναμωθεί η θέση της κυβέρνησης διεθνώς. Όλοι ήξεραν ότι υπάρχει ένα ανυπέρβλητο όριο για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας έλεγε απευθυνόμενος στους ξένους συνομιλητές μας “μην τους ακούτε, μην τους πιστεύετε, μην δέχεστε την υπογραφή τους, πέφτουν”. Αυτό μας είχε αποδυναμώσει πάρα πολύ».

«Όποιος βουλευτής είχε την διάθεση να ψηφίσει για πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατηγορείτο ως αργυρώνητος και συνωμότης», είπε ο κ. Βενιζέλος και αναφέρθηκε στον Φώτη Κουβέλη, κατηγορώντας τον για «διπλή διαπραγμάτευση». «Η επιλογή που θα διευκόλυνε θα ήταν ο κ. Κουβέλης. Βγήκε και είπε πάλι ότι δεν του προτάθηκε κάτι τέτοιο. Διαψεύδει αγενώς και ατυχώς». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι ενδιάμεσος ήταν ο Σπύρος Λυκούδης: «Είναι προκλητικό ζώντος του κ. Λυκούδη να λέει τέτοια πράγματα ο κ. Κουβέλης» τόνισε και συμπλήρωσε: «Ήρθε σπίτι μου και μου είπε ότι υπήρχε άμεση διαθεσιμότητα του κ. Κουβέλη και του είπα αμέσως ναι. Συζήτησα με τον τότε πρωθυπουργό και μου είπε “αναμφίβολα Κουβέλης”». Ο κ. Κουβέλης έκανε διπλή διαπραγμάτευση. Και με εμάς και με τον κ. Τσίπρα. Και μετά ο κ. Τσίπρας με έναν μεγαλειώδη τρόπο τον άδειασε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για μήνυμα τεχνητής συναίνεσης, με την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου και τόνισε: «Δίνεται η εντύπωση ότι υπάρχει μία ειδική σχέση με τον κ. Καραμανλή. Πιστεύω ότι αυτό γίνεται ερήμην του κ. Καραμανλή και είναι προσβλητικό για τον κ. Καραμανλή».

Για την εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Ο ελληνικός λαός έχει πιστέψει ότι την κρίση την δημιούργησε το μνημόνιο και όχι ότι η κρίση έφερε το μνημόνιο. Λες και ότι το πρόβλημα προέκυψε από τα μεγάλα δάνεια με κάποιους όρους. Λες και υπήρχε άλλη λύση. Η άλλη λύση ήταν η χρεοκοπία. Αυτό που λέει με την εξεταστική ο Τσίπρας είναι η αναπαραγωγή αυτής της προβλητικής για την νοημοσύνη μας θεωρίας, ότι υπήρχε άλλη λύση».

Σε ερώτηση σχετικά με την διαπραγμάτευση που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου πριν το πρώτο μνημόνιο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι έγιναν λάθος χειρισμοί και ότι δεν υπήρχε πλαίσιο, ενώ την ίδια ώρα ο Ζαν Κλοντ Τρισέ απειλούσε ότι θα τραβήξει την πρίζα από τις ελληνικές τράπεζες. «Η άποψη μου ήταν ότι η χώρα δεν έπρεπε να θέσει θέμα με το ΔΝΤ, δεν ίσχυε το επιχείρημα ότι εμείς είμαστε με ένα περίστροφο με το ΔΝΤ και τρομάζουμε την Ευρώπη. Το ΔΝΤ το ήθελε η Γερμανία στην Ευρώπη ως αντίβαρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Επιτροπή που κατηγορούσε για ανεπάρκεια γιατί δεν προέβλεψε την κρίση».

Για το τι θα συνέβαινε σε περίπτωση χρεοκοπίας εκείνη την περίοδο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Αν τότε είχαμε χρεοκοπήσει, θα ήταν η κατάσταση τραγική. Είναι θεωρίες που λέγονται σε πλατείες. Θα είχαμε 5 εκατ. ανέργους, θα είχε καταστραφεί η οικονομία συνολικά».

Για προσυνεννόηση των ευρωπαίων εταίρων σε σχέση με την Ελλάδα μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στα περί δημοψηφίσματος: «Όλες οι δηλώσεις των υπουργών οικονομικών του Eurogroup έδειχναν ότι υπάρχει προσυνεννόηση σε σχέση με την Ελλάδα. Και επί του προγράμματος και επί του δημοψηφίσματος. Αυτό σημαίνει ότι δυστυχώς γίνονται πολιτικές διαβουλεύσεις ερήμην μας. Και αυτό είναι μία πολιτική αποτυχία της διαπραγμάτευσης».

«Αν η κυβέρνηση νόμιζε ότι επικαλούμενη το δημοψήφισμα ασκεί μία πολιτική πίεση έξω και μέσα, ήρθαν αυτοί και είπαν “εντάξει κάνε το”. Αλλά για να έχεις συμφωνία και να πάρεις λεφτά, θα πρέπει να έχεις ξεμπερδέψει με το δημοψήφισμα». Και συμπλήρωσε: Έγινε με ήπιο τρόπο ό,τι έγινε στις Κάννες. Ο Σόιμπλε εννοεί ότι το συμπέρασμα του δείπνου των Καννών ήταν “κάντε το δημοψήφισμα”. Αλλά ναι ή όχι στο ευρώ και όταν πάρετε απόφαση ότι είστε στο ευρώ και θέλετε συμφωνία, ελάτε να συζητήσουμε». «Δεν χρειάζεται να κάνουμε δημοψήφισμα, θα έχουμε καταρρεύσει καθ’ οδόν», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Ο κ. Τσίπρας δεν κατέστρεψε το success story, καταστρέφει τις θυσίες που είχαν ένα αποτέλεσμα για την οικονομία. Τις θυσίες και τον πόνο δεν σέβεται. Τον χαϊδεύει, τον λουστράρει, παίζει μαζί του επικοινωνιακά, αλλά ασεβεί πάνω στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας την σημερινή κυβέρνηση.

Σε ερώτηση για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: «Αποφάσισα ότι πρέπει να φύγω γιατί ανεξάρτητα από τον βαθμό προσωπικής ευθύνης που έχω, πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στην παράταξη να ανανεωθεί. Να ξαναβρεί τον εαυτό της και να πει νέα πράγματα με νέους ανθρώπους. Κάνω ό,τι κάνω για να βοηθήσω τον χώρο μου και για να βοηθήσω την Δημοκρατία να λειτουργεί αποτελεσματικά».

real.gr