Γιάννης Μαντζουράκης «Να συνεχίσουμε με ρεαλισμό»

 

Πρόκειται για την πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αλλαγής προπονητή τη φετινή σεζόν όπου όχι απλά είχε θετικό αντίκτυπο στην ομάδα του, αλλά… μεταμόρφωσε τον Παναιτωλικό. Από εκεί που δεχόταν απανωτές πεντάρες η ομάδα του Αγρινίου, έφτασε να μετράει δέκα βαθμούς εδώ και τέσσερις αγωνιστικές, ενώ οι μοναδικές ήττες της στις έντεκα τελευταίες είναι από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ!

Ο λόγος για τον… γερόλυκο των πάγκων, Γιάννη Μαντζουράκη, ο οποίος κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Πόντες κι από τη μάχη της σωτηρίας, τα “καναρίνια” άρχισαν να… ζαχαρώνουν την πεντάδα, έχοντας πλέον πλησιάσει στο -5.

«Να συνεχίσουμε με ρεαλισμό»

«Δεν θα πρέπει να πάρουν τα μυαλά μας αέρα. Όλες οι ομάδες είναι κοντά κι αυτό σίγουρα μας κάνει να σκεφτόμαστε και την προοπτική της πεντάδας, όμως θα πρέπει να συνεχίσουμε με ρεαλισμό. Πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον αρχικό μας στόχο που είναι η εξασφάλιση της παραμονής. Σε πολλά παιχνίδια βέβαια είχαμε και λάθη εις βάρος μας από τους διαιτητές , γεγονός που μας φέρνει ένα προβληματισμό κι αν δεν υπήρχαν θα μπορούσαμε να ήμασταν ψηλότερα. Το σημαντικό το τελευταίο διάστημα είναι ότι παραμένουμε αήττητοι και πήραμε νίκες κόντρα σε ομάδες που έπαιζαν την ύπαρξή τους. Εμείς έχουμε βρει πλέον χημεία, έχουμε πειθαρχία στο παιχνίδι μας, αυτοματισμούς κι αυτό έχει επιφέρει τη βελτίωση στην εικόνα μας. Όλα τα παιδιά δουλεύουν με τεράστιο επαγγελματισμό», ήταν το πρώτο σχόλιο του έμπειρου κόουτς για την πορεία του Παναιτωλικού.

«Δεν θα μας επηρεάσει ο Βιγιαφάνες, να μπουν προσεκτικά οι νέοι»

Φυσικά ένα μεγάλο θέμα είναι η αποχώρηση του εκ των κορυφαίων της ομάδας του Αγρινίου, Λούκα Βιγιαφάνε κι ενώ είχαν προηγηθεί οι αποχωρήσεις κι άλλων παικτών. Τις τελευταίες μέρες ωστόσο έγιναν αρκετές μεταγραφές κι αποτελεί ερωτηματικό το πόσο γρήγορα θα ενσωματωθούν στο δεμένο σύνολο που έχει δημιουργήσει ο Γιάννης Μαντζουράκης. Ο ίδιος πάντως δεν δείχνει να προβληματίζεται…

«Και με τα Γιάννενα αν θυμάστε είχαμε παίξει χωρίς τον Βιγιαφάνες, αλλά νικήσαμε. Θέλω να πω ότι σημασία έχει το σύνολο και δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από έναν ή δύο παίκτες. Τώρα θα πρέπει να κοιτάξουμε να να προσαρμοστούν οι νέοι παίκτες και να ενταχθούν στην ομάδα, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Πρέπει να γίνει προσεκτικά. Ορισμένοι θέλουν περισσότερο χρόνο από κάποιους άλλους». 

Αυτός είναι ο Βιγιαφάνες!

Στη συνέχεια ζητήσαμε από τον 66χρονο τεχνικό να περάσει από… κόσκινο το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού, τον Λούκα Βιγιαφάνες, που στη νίκη επί της Καλλονής φόρεσε για τελευταία φορά τη φανέλα του Παναιτωλικού.

«Ήμασταν υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε τον Λούκα. Από τη στιγμή που ήθελε να πάει στον Παναθηναϊκό, δεν μπορείς να τον υποχρεώσεις να μείνει. Έπρεπε να ικανοποιήσουμε το αίτημά του. Μας βοήθησε πολύ», ανέφερε αρχικά ο κόουτς των Αγρινιωτώνπριν περάσει τον Αργεντινό άσο από… ακτίνες Χ.

«Μπορεί να παίξει… παντού»

“Χρησιμοποιεί και το δεξί και το αριστερό του πόδι. Με την ίδια ευχαίρεια θα έλεγα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αγωνιστεί όχι μόνο και στα δύο άκρα της τριάδας στο 4-2-3-1, αλλά και σαν επιτελικός μέσος. Να καλύψει δηλαδή και της τρεις θέσεις, λόγω της εξαιρετικής τεχνικής που έχει. Είναι εξαιρετικός στη διείσδυση στα τελευταία 20-30 μέτρα”.

Τακτική, πειθαρχία, ομαδικότητα

Πηγαίνοντας σε κατηγορίες που δεν είναι το… φόρτε των φαντεζί παικτών, όπως αυτές της τακτικής, της αγωνιστικής πειθαρχίας και της ομαδικότητας, ο Γιάννης Μαντζουράκης τονίζει την τεράστια βελτίωση που έχει σημειώσει ο Βιγιαφάνες.

«Το σημαντικότερο απ’ όλα που θεωρώ ότι έχει βελτιώσει ο Λούκα, είναι την τακτική του πειθαρχία. Δεν είναι εύκολο να κάνεις έναν τέτοιον παίκτη να κατανοήσει ότι το συμφέρον του είναι να λειτουργήσει ομαδικά και να γίνει ένα με ο σύνολο. Για να σε θέλει μία μεγάλη ομάδα, θα πρέπει να είσαι πειθαρχημένος, να έχεις ουσία κι όχι μόνο να κάνεις ντρίμπλες. Από τη στιγμή που ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε έδειξε τεράστια πρόοδο σε αυτό το κομμάτι, τους τελευταίους 2-3 μήνες. Έχει σταθερή συμμετοχή και βελτίωση σε όλες τις τιμές του. Γιατί όταν ο επιθετικογενής σου παίκτης βγάζει τρεις φάσεις, αλλά δέχεται πέντε από τον μπακ που έχει να καλύψει, τότε δεν τον θέλω. Είναι πιο εύκολο να δεχτείς το γκολ από το να το πετύχεις.  Αυτό όμως δεν συμβαίνει. Κι από τις ασίστ που βγάζει φαίνεται ότι πρόκειται για ομαδικό παίκτη. Τώρα τον στηρίζει ένα πλάνο, λειτουργεί πάνω σε αυτό. Όλοι οι παίκτες στα χέρια μου ήξεραν τακτική, πώς να εξοικονομήσουν δυνάμεις…».

«Επαγγελματίας, δεκτικός, εξαιρετικός χαρακτήρας»

Σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα του 24χρονου άσου, ο “Μαντζούρ” είχε μόνο τα καλύτερα να πει: «Δεν είχε ποτέ πρόβλημα μαζί του. Δεν μου δημιούργησε κανένα πρόβλημα. Πρόκειται για εξαιρετικό χαρακτήρα και πολύ επαγγελματία. Τα πιάνει εύκολα, έχει μεγάλη δεκτικότητα και σε συνδυασμό με την πρόοδο που έχει σημειώσει, πλέον ήταν έτοιμος για το βήμα παραπάνω, για τις απαιτήσεις μίας ομάδας όπως ο Παναθηναϊκός». 

«Θα πετύχει στον Παναθηναϊκό…»

Όσο για την… αχίλλειο πτέρνα του; «Στο κομμάτι της δύναμης και της φυσικής κατάστασης θα πρέπει να δουλέψει και να βελτιωθεί περισσότερο, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει και θα πετύχει στον Παναθηναϊκό…». http://www.sdna.gr/