Δήμος Αγρινίου-Ενημέρωση σχετικά με την Οζώδη Δερματίτιδα των Βοοειδών

Το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου, με αφορμή το γεγονός ότι στις 19-7-2016 από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, της Περιφέρειας  Δυτικής Ελλάδας, αναφέρθηκε  επιβεβαιωμένο κρούσμα Οζώδους Δερματίτιδας που προσβάλλει τα βοοειδή, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας (συγκεκριμένα στην περιοχή της Ορεινής Αιγιάλειας), και συνακόλουθα  στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί με στόχο να μην επεκταθεί το παθογόνο της ασθένειας στις μονάδες βοοειδών της Δυτικής Ελλάδος. ενημερώνει ότι:

Η Οζώδης Δερματίτιδα είναι ιογενής νόσος των βοοειδών (συμπεριλαμβανομένων των ειδών βουβαλιών, βίσωνα, κ.τ.λ.), υποχρεωτικής δηλώσεως.

Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Η νόσος είναι η αιτία σοβαρότατων οικονομικών ζημιών στον τομέα της βοοτροφίας και μεταδίδεται με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια, από τις εκκρίσεις των ασθενών ζώων (σάλιο, σπέρμα), και σε πολύ μικρότερο βαθμό από την τροφή ή το νερό, τα ζωικά προϊόντα και υποπροϊόντα και τα μεταφορικά μέσα.

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία έχει ζητήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την άδεια για τη διενέργεια προληπτικών εμβολιασμών των βοοειδών με εμβόλιο που εισάγεται κατ’ εξαίρεση στη χώρα.

Συνιστάται στους κτηνοτρόφους να εφαρμόζουν μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου της ασθένειας.

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΒΟΒΟΕΙΔΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝ  ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΑ ΣΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥΣ.

Η έγκαιρη διάγνωση του νοσήματος και η άμεση ενημέρωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών για τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων είναι υψίστης σημασίας για τον περιορισμό πιθανών οικονομικών απωλειών των κτηνοτρόφων.

Επομένως, οι κτηνοτρόφοι καλούνται σε περίπτωση εμφάνισης των ανωτέρω συμπτωμάτων στο κοπάδι τους να ενημερώσουν χωρίς χρονοτριβή την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής τους στα παρακάτω τηλέφωνα:

-Τμήμα Κτηνιατρικής Αιτωλοακαρνανίας: 26310-51638, 26310-55182

Εφιστάται ιδιαίτερη προσοχή, διότι στην περίπτωση διασποράς της νόσου, σύμφωνα με το Ν. 4235/2014 (ΦΕΚ Α΄ 32/11.02.2014), προβλέπονται διοικητικές (πρόστιμα) και ποινικές κυρώσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η άρνηση συνεργασίας με τις κτηνιατρικές αρχές σχετικά με εφαρμογή προγραμμάτων υγείας και η μη δήλωση νοσήματος υποχρεωτικής δήλωσης επισύρει πρόστιμο €1.000-3000  και € 5000,00–60000,00 αντίστοιχα.

Επισυνάπτεται σύνδεσμος προς την ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και η σχετική αφίσα που ανήρτησε το Υπ.Α.Α.Τ. με τα συμπτώματα της ασθένειας.