Εκπέμπουν SOS οι κάτοικοι στο Αυλάκι για τη λειτουργία του φράγματος της ΤΕΡΝΑ,στον Αχελώο

 

Συνέλευση κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων Αυλακίου του Δήμου Αμφιλοχίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, των κατοίκων του Δήμου Αργιθέας του Νομού Καρδίτσας, των κατοίκων της τοπικής κοινότητας Αργυρίου και Νέου Αργυρίου του Δήμου Ασπροποτάμου του Νομού Ευρυτανίας στη Γέφυρα “Αυλακίου – Καταφυλλίου”, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 17 Αυγούστου και ώρα 10:30 π.μ.
με θέμα τα πολλαπλά προβλήματα και τις συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή και τις δραστηριότητες των κατοίκων από την λειτουργία φράγματος στο ποταμό Αχελώο.

ΑΝΑΦΟΡΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων Αυλακίου του Δήμου Αμφιλοχίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, των κατοίκων του Δήμου Αργιθέας του Νομού Καρδίτσας, των κατοίκων της τοπικής κοινότητας Αργυρίου και Νέου Αργυρίου του Δήμου Ασπροποτάμου του Νομού Ευρυτανίας.
ΠΡΟΣ
Τον Υπουργό Επικοινωνιών και Μεταφορών
Τον Υπουργό Πολιτισμού
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Όπως σημειώνεται στην αρχή της αναφοράς-διαμαρτυρίας μας, εμείς που υπογράφουμε την παρούσα, είμαστε κάτοικοι απομακρυσμένων κοινοτήτων των τριών νομών Αιτωλοακαρνανίας, Καρδίτσας και Ευρυτανίας.
Σημείο αναφοράς για την περιοχής μας αποτελεί ο ποταμός Αχελώος στις όχθες του οποίου είναι αναπτυγμένες οι κοινότητες και δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά. Συνδετικός όμως κρίκος αποτελούσε και αποτελεί για την περιοχή η γέφυρα «Αυλακίου –Καταφυλίου», η οποία εκτός του ότι αποτελεί το μοναδικό σημείο επικοινωνίας έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο και έχει κηρυχθεί διατηρητέο.
Μεταξύ της γέφυρας Αυλακίου και αυτής της (γέφυρας) Τέμπλας, η εταιρεία με την επωνυμία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», το έτος 2010 κατασκεύασε και έθεσε σε λειτουργία Υ/Η Φράγμα με πολλαπλές συνέπειες (περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και οικονομικές) για την περιοχή μας, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες όταν η στάθμη του ταμιευτήρα ανεβαίνει απότομα με αποτέλεσμα να καλύπτονται τόσο οι παρόχθιες ιδιοκτησίες όσο και το οδικό δίκτυο.
Πρόσφατα και συγκεκριμένα την 1η Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους η στάθμη του ταμιευτήρα ανήλθε σε τέτοιο βαθμό που στην κυριολεξία όχι μόνο κάλυψε αλλά και παρέσυρε τμήματα των παρόχθιων ιδιοκτησιών των κατοίκων της κοινότητας Αυλακίου, κάλυψε τμήματα του οδικού δικτύου που συνδέει το Νομό Αιτωλοακαρνανίας με τον Νομό Καρδίτσας (Δήμος Αργιθέας) και αυτού του Νομού Ευρυτανίας, παρέσυρε δε και τμήμα του στηθαίου της προαναφερομένης γέφυρας Αυλακίου.
Η τελευταία έχει υποστεί σοβαρές ζημιές αφού έχει παρασυρθεί από τα νερά του ποταμού το οδόστρωμα του καταστρώματος και η διάβασή της έχει καταστεί απροσπέλαστη και ταυτόχρονα επικίνδυνη για την κυκλοφορία οχημάτων με αποτέλεσμα την διακοπή της κυκλοφορίας.
Οι προαναφερόμενες συνέπειες έχουν διαπιστωθεί από κλιμάκιο ειδικών (Πολιτικού Μηχανικού και Αρχιτέκτονα Μηχανικού) υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Παιδείας Δυτικής Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου οι οποίοι διενήργησαν αυτοψία στις 17-02-2015.
Από την έναρξη λειτουργίας του Υ/Η φράγματος και μέχρι σήμερα, λόγω της διακοπής της ελεύθερης ροής των υδάτων του ποταμού Αχελώου προς τη λίμνη Κρεμαστών και ταυτόχρονα η εναπόθεση στην κοίτη του ποταμού μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλών, αποτελούν την μοναδική αιτία των προαναφερόμενων προβλημάτων που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή.
Επειδή από την λειτουργία του φράγματος οι συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή και για τις δραστηριότητες των κατοίκων είναι πολλαπλές και σοβαρές θα πρέπει εκ μέρου της πολιτείας να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση αντιμετώπισή τους.

Με εκτίμηση,

Οι τοπικοί πρόεδροι:
Αυλακίου – Παύλος Καρατζούνης (6976122761)
Καταφύλλι Καρδίτσας – Φρυδιάς (6977019515)
Δαφνούλα Ευρυτανίας – Πάνος Μόκας (6972722853)
Αργύρι Καρδίτσας – Ηλίας Παναγιώτου