Κόντρα Κοιμήση-Πατούλη για τους παιδικούς σταθμούς

 

Κόντρα μεταξύ του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη και του επικεφαλής των «πράσινων» δημάρχων προκάλεσε  το θέμα των αλλαγών στο πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας της ΕΕΤΑΑ κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων.

Αφορμή υπήρξε η αναφορά του κ. Κοιμήση ότι  «το υπουργείο υποστηρίζει ότι η ΚΕΔΕ συμφώνησε για παιδικους σταθμούς», με τον Γ. Πατούλη να δείχνει να αιφνιδιάζεται και να επιμένει ότι «δεν συμφωνήσαμε. Παραμένουμε σταθεροί στις πάγιες θεσεις μας».

Ωστόσο ο κ. Κοιμήσης επέμεινε αφήνοντας να εννοηθεί ότι η στάση της ηγεσίας της ΚΕΔΕ είναι αναντίστοιχη με τις θέσεις των αιρετών. Επικαλέστηκε μάλιστα και ομόφωνο ψήφισμα του (“γαλάζιας” πλειοψηφίας) Δ.Σ. της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας σύμφωνα με το οποίο “καταγράφεται µείωση της χρηµατοδότησης 5% σε σχέση µε πέρσι, µείωση που προστίθεται σε αντίστοιχη της περσινής χρονιάς µε αποτέλεσµα µόνο στα δυο τελευταία χρόνια να έχουµε 10% µείωση στην χρηµατοδότηση του προγράµµατος”

Σε ανακοίνωση που εξέφρασε μετά τη λήξη της συνεδρίασης η ΚΕΔΕ τονίζει ότι το Δ.Σ. εξέφρασε την αντίθεσή του με τις αλλαγές στο σύστημα διαχείρισης της δράσης, καθώς η πλήρης εξατομίκευση του Voucher, σε συνδυασμό με τη μείωση κατά 5% σε κάθε κατηγορία Vouchers και 500 ευρώ στα Voucher των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, τη μείωση του ωραρίου των βρεφονηπιοκόμων στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς θέτει σε κίνδυνο την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος ενώ καθιστούν μη ανταγωνιστικές τις Δημοτικές Δομές.

Αναφορικά δε με την εξατομίκευση του Voucher ανά ωφελούμενο  επισημάνθηκαν τα εξής:

  • Το voucher αποκτά «οικονομική αξία» και δύναται να αποτελέσει αντικείμενο συναλλαγής
  • Δε διασφαλίζεται καν η εισαγωγή της πρώτης μητέρας στη φθίνουσα σειρά κατάταξης, αφού δεν υπάρχει υποχρεωτική σύζευξη (πρέπει η ίδια να βρει δομή)
  • Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο αν δεν καλύψουν οι ιδιωτικοί σταθμοί τις ανάγκες, να σωρευθεί στις δημοτικές δομές πολλαπλάσιος αριθμός της δυναμικότητας αυτών. Πως θα γίνει η επιλογή χωρίς σαφή κριτήρια αξιολόγησης;
  • Επί της ουσίας «δικαιούχοι» για την υλοποίηση ορίζονται οι μητέρες. Πως θα μπορεί στη συνέχεια η ΕΕΤΑΑ (ως φορέας της γενικής κυβέρνησης) να πληρώσει μια δομή χωρίς σύμβαση;