Μήνυμα Κοτζιά-Τσαβούσογλου για την… αρπαγή της Ευρώπης

550_334_531854Μήνυμα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας έστειλαν ο Νίκος Κοτζιάς και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την πολύωρη ανεπίσημη συνάντηση που είχαν χθες στο Λασίθι της Κρήτης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του το σπήλαιο όπου ο Δίας οδήγησε την Ευρώπη μετά την αρπαγή της από τη Λιβύη, επισφραγίζοντας τη θετική συζήτηση μεταξύ των δυο ανδρών για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων;

Ο Μ. Τσαβούσογλου, μάλιστα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του real.gr, ενδέχεται να συμμετάσχει στο άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας, κάτι που αν επαληθευτεί θα αποτελεί την πρώτη επίσημη συμμετοχή Τούρκου αξιωματούχου σε ευρωπαϊκό όργανο μετά το πραξικόπημα.

Η συζήτηση πάντως, μεταξύ των δυο υπουργών, που διεξήχθη σε πολύ θερμό κλίμα επεκτάθηκε και στο κυπριακό, αλλά και στα διμερή θέματα των δυο χωρών, όπως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι διερευνητικές επαφές, οι οικονομικές σχέσεις.

Συμφωνήθηκε επίσης να επιταχυνθούν οι αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Ελλάδας- Τουρκίας που διεξήχθη πρόσφατα στη Σμύρνη για θαλάσσια σύνδεση Σμύρνης- Θεσσαλονίκης, δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής Κωνσταντινούπολης- Θεσσαλονίκης –Εγνατίας, έναρξη αεροπορικής σύνδεσης Άγκυρας- Αθήνας κ.λ.π.

Εννοείται ότι κυρίαρχο ρόλο στις συζητήσεις των δύο ανδρών κατείχε το προσφυγικό, αλλά και η υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα και που η Άγκυρα επιμένει στην έκδοσή τους.

Εγγυήσεις και ασφάλεια

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν επί μακρού το Κυπριακό, το οποίο αναμένεται να είναι εκ των κυρίαρχων θεμάτων στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ο Νίκος Κοτζιάς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έθεσε εκ νέου μετ’ επιτάσεως στον Τούρκο ομόλογό του το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Στη Νέα Υόρκη, μάλιστα, δεν αποκλείεται και η πραγματοποίηση τριμερούς για το Κυπριακό μεταξύ Μπαν Κι Μουν, Αναστασιάδη και Ακιντζί, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να λυθεί το πρόβλημα πριν από τις αμερικάνικες εκλογές και ο ΓΓ του ΟΗΕ πριν από τη λήξη της θητείας του στο τέλος του έτους.

Ραντεβού στη Νέα Υόρκη

Ν. Κοτζιάς και Μ. Τσαβούσογλου, πάντως, έδωσαν ραντεβού για συνάντηση στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ. Στη Νέα Υόρκη θα υπάρξει και συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα εφόσον βεβαίως ο Τούρκος Πρόεδρος αποφασίσει να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.                                                                                                                                                                                                         Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης