«Στον ενικό»: Σύγκρουση για την διαπραγμάτευση

550_334_419445

Για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τη συμφωνία και τις ευθύνες για την πορεία της οικονομίας, διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔΆδωνις Γεωργιάδης, «στο ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Εμείς επιδιώκουμε συμφωνία» δήλωσε ο Νίκος Φίλης σε ερώτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία ή και ρήξη με τους δανειστές. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τους τέσσερις στόχους της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση, που είναι να μην μειωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί, να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, να διευθετηθεί το θέμα του χρέους, που όπως ανέφερε είναι μη βιώσιμο, αλλά και να δοθεί ένα πακέτο για την ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε την άποψη ότι «δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία. Με την αδράνεια της κυβέρνησης, είμαστε ήδη σε ύφεση. Ήδη η ελληνική οικονομία έχει χάσει 3% επειδή την κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η ύφεση έχει έρθει γιατί η οικονομία δεν προχωρά και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «υποκρίνεται» ότι επιδιώκει την ανάπτυξη.

«Κάθε συμφωνία είναι καλύτερη από την ύφεση» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μείωση δημοσίων δαπανών με ισόποση μείωση των φόρων και ταυτόχρονα να καλλιεργηθεί φιλικό κλίμα για επενδύσεις. Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «η συμφωνία που επιδιώκει ο κ. Τσίπρας πάει στην αντίθετη κατεύθυνση».

«Δεν λέω ότι σε τέσσερις μήνες ανατρέψαμε την καταστροφή του μνημονίου» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε άδεια ταμεία. Μάλιστα, έκανε λόγο για «παγίδα» που έστησε η προηγούμενη κυβέρνηση. «Στην Ελλάδα είχε στηθεί μία παγίδα, ο πνιγμός της ελληνικής οικονομίας. Το πλεόνασμα δεν ήταν 3%, ήταν 0,3% σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat».

Σε ερώτηση εάν αιφνιδιάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από την άκαμπτη στάση των δανειστών μετά τις εκλογές, ο κ. Φίλης τόνισε: «Εμείς είχαμε την άποψη ότι η Δημοκρατία θα ήταν ένα ισχυρό όπλο έναντι των πιστωτών και θα δέχονταν ότι η θέληση ενός λαού είναι σεβαστή. Αντιθέτως, πέσαμε σε μία τιμωρητική αντίληψη». Μάλιστα, ο Νίκος Φίλης ανέφερε πως οι πιστωτές ήθελαν να τιμωρήσουν πολιτικά τον ελληνικό λαό. «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, δεν υπάρχουν χρήματα γιατί το ελληνικό δημόσιο έχει να πάρει χρήματα από πέρυσι τον Αύγουστο», δήλωσε.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε «καταστροφή» τις εκλογές του Ιανουαρίου για την οικονομία, ενώ σημείωσε ότι από τον Δεκέμβριο είχε διαπιστώσει η προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να κλείσει η συμφωνία. «Είχαμε συμφωνήσει στο email Χαρδούβελη, πλην του πολιτικού κινδύνου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. Ο ίδιος ανέφερε ότι όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση το κόμμα του υπήρχε έλλειμμα, ωστόσο ποτέ δεν τέθηκε θέμα πληρωμής των συντάξεων και των μισθών.

«Δεν σας ενδιαφέρει τι κάνουν οι άνθρωποι στον ιδιωτικό τομέα, δεν σας ενδιαφέρει ότι κλείνουν οι επιχειρήσεις, σας ενδιαφέρει μόνο το Δημόσιο», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης. Μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κάνει δήθεν διαπραγμάτευση» και τόνισε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παραλάβει άδεια ταμεία, αυτός θα ήταν ένας επιπλέον λόγος να ζητήσει άμεσα χρήματα από τους δανειστές. «Αν έπιασαν κορόιδο τον κ. Τσίπρα, τότε δεν κάνει για αυτή την δουλειά», είπε.

«Υπάρχει μία μεγάλη δημοτικότητα και πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση, η οποία δίνει μία διαρκή μάχη και με την τρόικα στο εξωτερικό και με την τρόικα στο εσωτερικό» ανέφερε ο κ. Φίλης από την πλευρά του, σημειώνοντας πως η ΝΔ την ίδια ώρα σημειώνει μεγάλη πτώση στις δημοσκοπήσεις. «Βαδίζει στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ» δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε: «Η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει το πρώτο μετεκλογικό φλερτ με τον λαό, έχει την λαϊκή στήριξη δίνοντας μάχη για να αλλάξει την πορεία της χώρας».

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση του Νίκου Φίλη με τον Άδωνι Γεωργιάδη όταν ο δεύτερος, σχολιάζοντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Εξαπατήσατε τον λαό, είστε πολιτικοί απατεώνες». Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στον κ. Γεωργιάδη: «Αν πιστεύετε ότι εξαπατήσαμε τον ελληνικό λαό, ζητήστε εκλογές».

Για τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, ο Νίκος Φίλης ανέφερε: «Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για να βρεθεί λύση. Στα επιμέρους ζητήματα, επιμένουμε ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε τις διατάξεις για την μείωση των συντάξεων και των μισθών που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο και στο email Χαρδούβελη. Για το θέμα του ασφαλιστικού, πρέπει να γίνει διάλογος αλλά όχι ερήμην της ανάπτυξης».

Για το πόσα χρήματα θα χρειαστούν αν υπογραφεί συμφωνία, ο κ. Φίλης τόνισε ότι ο υπολογισμός είναι συνάρτηση του ύψους του χρηματοδοτικού κενού, ενώ το χρηματοδοτικό κενό είναι συνάρτηση του χρέους. «Για πρώτη φορά, η συζήτηση για το χρέος είναι συγκεκριμένη. Πρέπει να προσδιοριστεί ποιο είναι το εύρος και σε ποιο βάθος χρόνου» σημείωσε.

«Εάν στις 5 Ιουνίου δεν έχει υπάρξει συμφωνία, τότε είναι σαφές ότι θα είναι μία άλλη μέρα. Δεν είναι τσαμπουκάς, δεν υπάρχουν χρήματα για να δοθούν στους πιστωτές» ανέφερε ο Νίκος Φίλης. «Στις 5 Ιουνίου έρχεται η ώρα της αλήθειας. Αν μαζέψουμε 1,5 δισ. ευρώ μέχρι τις 5 Ιουνίου, αυτά τα χρήματα θα πάνε στις συντάξεις και στα νοσοκομεία».

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα όσα είχε αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας προεκλογικά, ότι θα διαγράψει το 60% του χρέους και τόνισε ότι στο email Χαρδούβελη δεν αναφέρεται πουθενά μείωση των συντάξεων.

«Αν αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα χρεοκοπήσουν την χώρα επειδή η τρόικα δεν τους επιτρέπει να βάλουν 1 δισ. φόρους στον ιδιωτικό τομέα για να καλύπτουν τα επικουρικά ταμεία, τότε έχει δίκιο η τρόικα. Με αυτό τον τρόπο, θα δημιουργήσετε περισσότερους ανέργους. Δεν είστε οι καλοί άνθρωποι που προστατεύουν τις επικουρικές συντάξεις, είστε οι κακοί άνθρωποι που ωθείτε τους νέους ανθρώπους στην ανεργία», είπε.

«Η διαπραγμάτευση είναι συνολική. Οι αριθμοί θα προκύψουν με βάση τη συμφωνία. Έχουμε κάποιες θέσεις και τις παλεύουμε. Οι προεκλογικές μας υποσχέσεις δεν θα κριθούν σε τέσσερις μήνες αλλά σε μία τετραετία» δήλωσε ο Νίκος Φίλης και έκανε λόγο για μία ακόμη φορά για συμφωνία με αναπτυξιακή πολιτική. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την φοροδιαφυγή και τόνισε ότι η κυβέρνηση ερευνά τις σχετικές λίστες.

«Δεν είχατε κανένα σχέδιο και καμία ιδέα τι θέλατε να κάνετε» ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Στην αρχή είπαν “θέλουμε συμφωνία γέφυρα και δεν θέλουμε δόση”, αυτή ήταν η πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά λένε “θέλουμε τμηματική καταβολή της δόσης”. Τώρα έρχονται και λένε “θέλουμε συνολική συμφωνία”. Ποιο από τα τρία ισχύει;», αναρωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει κανένα εναλλακτικό σενάριο για την Ελλάδα. «Υπάρχει ένας μόνο δρόμος» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Μπροστά στον κίνδυνο να βρεθεί η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης η ΝΔ δεν θα κοιτάξει το κομματικό της συμφέρον», δήλώσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

real.gr