Τα κομματικά στελέχη του Νομού για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος

131-702x170

Μετά το πολυαναμενόμενο δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του και μεσούσης ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, η «Σ» παρουσιάζει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της περιοχής, αποτυπώνει την άποψη κομματικών στελεχών και μεταφέρει και τα λόγια της τρίτης «φωνής» τους δημοψηφίσματος , αυτής της αποχής. Μια αναγνώστρια που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της, επισκεπτόμενη την εφημερίδα, μας μετέφερε εγγράφως και υπογράφοντάς το ως «Μια ελληνίδα» το εξής σκεπτικό: «Για μένα το «ναι» ισοδυναμούσε με την λογική άνευ όρων στην Ευρώπη, ενώ το «όχι» σήμαινε ή ότι είμαι αντευρωπαϊστής ή ευρωπαϊστής με προϋποθέσεις. Εγώ ανήκω στο «όχι» της δεύτερης κατηγορίας, δηλαδή ευρωπαϊστής με προϋποθέσεις. Όμως, επειδή η ψήφος μου εάν ψήφιζα «όχι», μπορεί να σήμαινε ότι είμαι και αντευρωπαϊστής αποφάσισα να γράψω αυτά που γράφω.  Το «ναι» είναι φόβος, συνενοχή στα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων κα υποταγή. Το «όχι» είναι θάρρος εντιμότητα με την ιστορία, τα παιδιά μας, αλλά και ένα μεγάλο άγνωστο μέλλον. Επομένως, για μένα το δημοψήφισμα δεν έπρεπε να γίνει, γιατί και το «ναι» και το «όχι» δεν ήταν ξεκάθαρα. Τι διαφέρει η υποταγή από το άγνωστο μέλλον; Τι διαφέρει αν θα με πατήσει αυτοκίνητο ή τρένο; Ο θεός να φωτίσει όλους όσους συμμετέχουν σε αυτή την διαπραγμάτευση. Εγώ δεν πήγα να ψηφίσω».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ Κώστας Ταφλανίδης δήλωσε: «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί μεγάλη νίκη του ελληνικού λαού σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε όλους τους νομούς της, αφού με πρωτοφανείς συνθήκες ηρεμίας και συμμετοχής ο λαός είπε το δικό του «όχι» στους εκβιασμούς των ξένων, στην συνέχιση της ίδιας πολιτικής και στην προσπάθεια όλου του παλιού και φθαρμένου πολιτικού προσωπικού που συσπειρώθηκε για να ρίξει την κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δημιουργεί ήδη εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα είναι δεδομένη πια η πολιτική ηγεσία του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, που καλούνται να παίξουν έναν εθνικό ρόλο για την σωτηρία της χώρας, κάτι που ήδη υλοποιείται με την σύσκεψη των αρχηγών όλων των κομμάτων, αλλά και θα φανεί και στο μέλλον με άλλες πολιτικές κινήσεις.

Ταυτόχρονα δημιουργεί κρίση στα κόμματα της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ που καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τις θέσεις τους. Επίσης, το αποτέλεσμα θέτει επί τάπητος και ζήτημα αλλαγών στην Ευρώπη, αλλαγών που έχουν σχέση με την δημοκρατία και την πολιτική της λιτότητας που είναι αδιέξοδη και αυτό θα φανεί στις εκλογές που έρχονται σε διάφορες χώρες. Τέλος, το αποτέλεσμα είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την κυβέρνηση ώστε να επιτύχει μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία που θα περιλαμβάνει και την ρύθμιση του χρέους, μια διαπραγμάτευση που πλέον την στηρίζουν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα με το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν».

Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ Κώστας Σύρος δήλωσε: «Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει την βούληση του ελληνικού λαού και είναι απόλυτα σεβαστό, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα μεγάλο βάρος στα χέρια του Πρωθυπουργού, που πρέπει να διαχειριστεί με σύνεση. Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία που θα βοηθήσει πραγματικά τον ελληνικό λαό να συνεχίσει την ζωή του, αφού πέντε μήνες τώρα δοκιμάζεται καθημερινά.

Άμεσα χρειάζεται μια συμφωνία που θα βοηθήσει να ξεκινήσει ξανά η λειτουργία της οικονομίας και να επαναφέρει την ζωή των ελλήνων στους ρυθμούς που είχαμε λίγους μήνες νωρίτερα. Ο κόσμος φοβάται. Η κυβέρνηση μην ξεχνάει ότι δεν είμαστε αντίπαλοί της, αλλά όλοι έχουμε ένα κοινό σκοπό και στόχο που είναι η σωτηρία της χώρας».

Ο Γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κ Χρήστος Κωστακόπουλος δήλωσε: «Εκ του αποτελέσματος φάνατε ότι τα κόμματα που στηρίξανε το «ναι», αλλά και το ΠΑΣΟΚ ξεχωριστά, δεν κατάφεραν να πείσουμε τους πολίτες για το πραγματικό διακύβευμα του δημοψηφίσματος. Ευχόμαστε στους πολίτες να έχουν κάνει την σωστή επιλογή και εμείς την λάθος εκτίμηση. Οι επόμενες μέρες θα το δείξουν».

Το μέλος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ Κώστας Ντούπης δήλωσε: «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι η απάντηση των πολιτών στους στυγνούς εκβιασμούς που δέχτηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η εξαθλίωση μιας μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού και τα εκβιαστικά διλλήματα των μεγάλων ΜΜΕ οδήγησαν τους πολίτες να στείλουν ένα μεγαλοπρεπές «όχι» σε όλους τους εγχώριους και εξωτερικούς παράγοντες που είχαν τις επιδιώξεις αυτές».

Εκ μέρους του ΚΚΕ κ Τίμος Παπανικολάου δήλωσε: «Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός στον ελληνικό λαό. Το «όχι» που ο λαός επέλεξε για να τον οδηγήσει στην καταδίκη των μνημονίων δεν τον οδηγεί έξω απ αυτά. Άλλωστε, μνημόνια και Ε.Ε πηγαίνουν μαζί. Μάλιστα, έτσι όπως γίνεται η ερμηνεία της ψήφο του λαού από τους κυβερνώντες και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, που λένε ότι ο λαός επέλεξε «ναι» στην Ε.Ε και «ναι» στην λυκοσυμμαχία της Ε.Ε, σημαίνει νέα μνημόνια, νέα αντιλαϊκά μέτρα που οδηγούν σε φτώχια και εξαθλίωση τον λαό, για να μείνει αλώβητο το κεφάλαιο.

Ο λαός δεν πρέπει να απογοητευτεί, πρέπει να οργανώσει την πάλη του μαζί με τους κουμουνιστές και να σταθεί δίπλα μας στην πρώτη γραμμή, ώστε να ανατρέψουμε όλοι μαζί την αντιλαϊκή πολιτική και να βάλουμε πλώρη για ριζοσπαστικές αλλαγές που θα φτάνουν μέχρι και την αλλαγή της εξουσίας. Να πολεμήσουμε για την λαϊκή εξουσία και οικονομία, πρέπει ο λαός να γίνει αφέντης στον πλούτο του».

Κων/νος Χονδρός Εφημεριδα: ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ