Τα φάρμακα μπορεί να μας κάνουν ευαίσθητους στον ήλιο

550_334_4234

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν ποια μέτρα πρέπει να λάβουν για να προστατεύσουν το δέρμα τους από τον ήλιο: άφθονο αντηλιακό αρκετές φορές την ημέρα, σκιά και προστατευτικά ρούχα είναι ό,τι χρειάζονται.

Λίγοι, όμως, είναι αυτοί που ξέρουν ότι τα φάρμακα που παίρνουν ενδέχεται να εντείνουν τις επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα τους, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τον κίνδυνο που διατρέχουν να αναπτύξουν ηλιακό έγκαυμα, εξάνθημα και άλλα δερματολογικά προβλήματα.

Και ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί που ξέρουν ότι όλ’ αυτά μπορούν να συμβούν ακόμα και αν δεν εκτεθούν πολύ στον ήλιο.

Ωστόσο, πολυάριθμες μελέτες δείχνουν πως αυτό μπορεί να συμβεί, και μάλιστα με δύο τρόπους.

Ο ένας αποκαλείται φωτοαλλεργική αντίδραση και εκδηλώνεται όταν ορισμένα φάρμακα ή ουσίες αλειφθούν στο δέρμα. Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να «μεταμορφώσει» την εν λόγω ουσία ή φάρμακο, ενεργοποιώντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να την αποβάλει. Το επακόλουθο είναι ερεθισμένο δέρμα και εξανθήματα που μοιάζουν με έκζεμα.

Τα συμπτώματα της φωτοαλλεργικής αντίδρασης δεν γίνονται εμφανή αμέσως μόλις εκτεθεί κανείς στον ήλιο, αλλά μπορεί να καθυστερήσουν από 24 ώρες έως αρκετές ημέρες.

Πολύ πιο συχνός από αυτόν είναι ο δεύτερος τρόπος, η φωτοτοξική αντίδραση. Αυτή εκδηλώνεται όταν ο πάσχων καταπιεί το επίμαχο φάρμακο ή ουσία και μετά βγει στον ήλιο.

Η έκθεση του δέρματός του στον ήλιο διεγείρει τα μόρια της ουσίας που έχει καταπιεί, προκαλώντας έτσι σχεδόν αμέσως βλάβες στο δέρμα (λ.χ. σοβαρή ερυθρότητα και ηλιακό έγκαυμα).

Ο κατάλογος των φαρμάκων που μπορεί να μας κάνουν ευαίσθητους στον ήλιο είναι μακρύς, αλλά μεταξύ των πιο συνηθισμένων υπόπτων συμπεριλαμβάνονται αντιβιοτικά (όπως οι τετρακυκλίνες), ορισμένα αντιισταμινικά φάρμακα, καθώς και τοπικά αντιμικροβιακά σκευάσματα.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθείτε από τέτοια προβλήματα είναι να αποφεύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, να φοράτε προστατευτικά ρούχα και – αν παίρνετε το οποιοδήποτε φάρμακο – να ρωτήσετε τον γιατρό σας, μην τυχόν και κάνει αλληλεπιδράσεις με τον ήλιο…

tanea.gr