Τελειώνει στης 30 Σεπτεμβρίου η αποστολή του «Rosetta»

Το διαστημόπλοιο «Rosetta» της ESA θα ολοκληρώσει την αποστολή του, πραγματοποιώντας ελεγχόμενη κάθοδο στην επιφάνεια του κομήτη 67P/ Churyumov-Gerasimenko στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η αποστολή λαμβάνει τέλος εξαιτίας της ολοένα και αυξανόμενης απόστασης του σκάφους από τον ήλιο και τη Γη. Κατευθύνεται προς την τροχιά του Δία, με αποτέλεσμα λιγότερη ηλιακή ενέργεια για τη λειτουργία του σκάφους και των οργάνων του, καθώς και μείωση του διαθέσιμου bandwidth για την αποστολή επιστημονικών δεδομένων.

Μαζί με την ηλικία του σκάφους και του φορτίου του, που αντιμετωπίζουν τις αντίξοες συνθήκες του διαστήματος εδώ και 12 χρόνια, δύο εκ των οποίων κοντά στον κομήτη, αυτά σημαίνουν ότι η Rosetta φτάνει στο τέλος της «ζωής» της.

Εν αντιθέσει με το 2011 που η Rosetta τέθηκε σε νάρκη 31 μηνών για το πιο μακρινό κομμάτι του ταξιδιού, αυτή τη φορά το σκάφος κινείται δίπλα στον κομήτη, η μεγαλύτερη απόσταση του οποίου από τον ήλιο (πάνω από 850 εκατ. χλμ) είναι η μεγαλύτερη που το διαστημόπλοιο έχει ταξιδέψει ποτέ.ο αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει αρκετή ενέργεια ώστε οι συσκευές θέρμανσης του σκάφους να μπορούν να εγγυηθούν την επιβίωσή του.

Ως αποτέλεσμα, αποφασίστηκε η κάθοδος του διαστημοπλοίου στην επιφάνεια του κομήτη, που θα επιτρέψουν άνευ προηγουμένου μετρήσεις και φωτογραφίες, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες.

Ωστόσο, η άφιξή του στην επιφάνεια θα σηματοδοτήσει το τέλος των επικοινωνιών και της λειτουργίας του.

Πηγή: naftemporiki.gr