«Το Μεσολόγγι που έφυγε»

Προσκλητήριο Μεσολογγιτών εκ Μεσολογγίου αλλά και όλων όσοι αισθάνονται Μεσολογγίτες αποτέλεσε η είδηση και μόνο ότι στο Ιστορικό Μουσείο της «Διεξόδου» θα παρουσιάζονταν το λεύκωμα του Νίκου Κορδόση για «ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ» καθώς και η ομότιτλη έκθεση φωτογραφιών εποχής.

Έτσι το περασμένο Σάββατο η «Διέξοδος» και ο πεζόδρομος μπροστά από αυτή πλημύρισε από εκατοντάδες ανθρώπους της λιμνοθάλασσας που παρακολούθησαν την παρουσίαση ενός πολυτελούς λευκώματος 170 σελίδων μεγάλων διαστάσεων στις οποίες αναπτύσσονται 110 θέματα που τα αγκαλιάζουν 165 ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Ενός λευκώματος που αποτελεί μία νοσταλγική περιπλάνηση μνήμης σε ένα Μεσολόγγι που δεν υπάρχει πιά.

Συμπαρουσιαστές του λευκώματος ο Βασίλης Βλαχόπουλος, η Βάσω Μπίσσα, ο Γιάννης Δακαλάκης και ο Βασίλης Πάικος, δια στόματος Μάκη θεοφιλάτου, αφού την τελευταία στιγμή βρέθηκε σε αδυναμία να έλθει από την Αθήνα, οι οποίοι, με άμεσο, ζεστό και όχι φτιασιδωμένο λόγο, μίλησαν για το Μεσολόγγι του χθες, για νοσταλγίες της πόλης που χάθηκε και για παλιές μικρές καθημερινές ιστορίες των ανθρώπων της.

Η παρουσίαση συμπληρώθηκε από τις ομιλίες δύο νέων συμπολιτών, της Μαρίνας Κατσάνου που μίλησε για τους λόγους που, οι μη Μεσολογγίτες γονείς της, επέλεξαν την πόλη για μόνιμη διαμονή τους, και του Γρηγόρη Δουλιώτη που, γεννημένος στο τέλος της δεκαετίας του ΄70, μίλησε το πώς βλέπει σήμερα η νέα γενιά το Μεσολόγγι.

Τελευταίος ομιλητής ο συγγραφέας του λευκώματος Νίκος Κορδόσης, ο οποίος φορτισμένος από συγκίνηση και θλίψη μίλησε για το Μεσολόγγι του χθες, για το Μεσολόγγι που έχει φύγει ανεπιστρεπτί καθώς και για το «μέγιστο των εγκλημάτων», όπως χαρακτήρισε, «την καταστροφή της λιμνοθάλασσας».

Συνέχισε μιλώντας με μελαγχολία και παράπονο για «μια πόλη που έχει αδειάσει απ΄τους κατοίκους της, για μια πόλη που της έχουν αφαιρεθεί τα σπλάχνα, για μια πόλη χωρίς σώμα που δεν μπόρεσε να ανανεώσει τα κύτταρά της, για μια πόλη που παρέμεινε άταφο πτώμα παραδομένο στη φθορά και τον αφανισμό».

Η παρουσίαση έκλεισε με την υπεύθυνη επικοινωνίας της «Διεξόδου» Ειρήνη Καρανικόλα, που συντόνισε την εκδήλωση, καλώντας τους παρευρισκόμενους για ένα «τρατάρισμα» στον μπουφέ που απαρτίζονταν από ούζο Τρικενέ, αυγοτάραχο Μεσολογγίου, και μεζέδες αλατισμένες με αφρίνα, όπως γαρίδες απ΄ την Κλείσοβα, μυξινάρι απ΄την Τουρλίδα , σπάρο από το Βασιλάδι, γαύρο από τον Προκοπάνιστο, ελιές απ΄ το Μεσόκαμπο, γιαούρτι και τυρί απ΄ τα Ελληνικά, φράουλες από τον Αη Θωμά και παραδοσιακό ρεβανί, φτιαγμένο δια χειρός του «πρωτοκαμαρίσου» Ξενάκη Μαρούλη.