Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Συναντίληψη όλων των πολιτικών δυνάμεων για δίκαιη λύση

550_334_487049

«Για άλλη μια φορά δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό, στο πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ αλλά και στο πλαίσιο της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της ΕΕ».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, κατόπιν της ολοκλήρωσης της συνάντησης που είχε με τον ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλο.

«Μια ιδιότητα», επισήμανε ο πρωθυπουργός, «που ενισχύει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι δεν νοείται να υπάρξει σχέδιο λύσης για το Κυπριακό που θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτες χώρες να έχουν επεμβατικά δικαιώματα, στρατούς κατοχής».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «σε αυτή την κατεύθυνση θεωρώ ότι πέραν της ισχυρής εθνικής γραμμής δημιουργείται και μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή, γιατί αυτά τα επιχειρήματα συνάδουν τόσο με το διεθνές όσο και με το ευρωπαϊκό δίκαιο». Σημείωσε δε ότι θα «εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα μέχρι και την τελευταία στιγμή για την εξεύρεση λύσης σε αυτή την κατεύθυνση».

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Συναντίληψη όλων των πολιτικών δυνάμεων για δίκαιη λύση

Για συναντίληψη όλων των πολιτικών δυνάμεων και υποστήριξη πάγιων θέσεων της ελληνικής πλευράς, σε σχέση με την αποφασιστικότητά της για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνοντας, νωρίτερα σήμερα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για τις χθεσινές επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει της διαπραγμάτευσης και των εντατικών συνομιλιών της Γενεύης για την επίλυση του Κυπριακού.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς να υπερασπισθεί θέσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, από τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και από την ίδια την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έχει την ολόπλευρη στήριξη του ελληνικού πολιτικού κόσμου στις προσπάθειές του για επίλυση του Κυπριακού, γεγονός που, όπως σημείωσε, δυναμώνει συνολικά τη θέση της ελληνικής πλευράς στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι σε αυτές τις συνομιλίες ο κ. Αναστασιάδης είναι εφοδιασμένος με μία στέρεη γραμμή, την οποία υποστηρίζει σχεδόν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Πολλώ μάλλον όταν η γραμμή αυτή είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, κυρίως όμως με το ευρωπαϊκό δίκαιο, είναι και ευρωπαϊκή γραμμή», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «εκπτώσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν νοούνται», διευκρινίζοντας ότι «κάθε υποχώρηση ή υπαναχώρηση στον τομέα αυτόν θα σήμαινε παραβίαση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου».

«Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος άλλωστε, δεν διατίθενται να προχωρήσουν σε τέτοιες υπαναχωρήσεις», ανέφερε.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που σε τέτοιες συνομιλίες και σε τέτοιο κρίσιμο σημείο υπάρχει και αυτή η ενότητα και αυτή η θωράκιση του Κυπριακού, επιτέλους πάνω σε βάσεις, οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχουν όχι μόνον η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και πολλοί άλλοι στη διεθνή κοινότητα και ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που στηρίζουν τη βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού.

real.gr