Εορτές Σουλίου 2016

e46f62d2-b025-4609-8e23-dc6c8d3e4820

9884705d-e75a-4764-b54b-18d3fa0e9bf4

360310b0-f300-4cfa-9d33-6da5d3887c5a

 

Με λαμπρότητα πραγματοποιηθήκαν την Κυριακή 29 Μαΐου οι  εκδηλώσεις  για το φετινό εορτασμό του ολοκαυτώματος του Σουλίου,  της αυτοθυσίας του καλόγερου Σαμουήλ και των Σουλιωτών υπέρ της ελευθερίας την οποία παρακολούθησαν πλήθος επισκεπτών – προσκυνητών.

Με την παρουσία τους τίμησαν τις εορτές,  ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτρης Βίτσας, (ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης), o Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Βασίλειος Γιόγιακας, (ως  εκπρόσωπος της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων), o Βουλευτής Άρτας κ. Γεώργιος Στύλιος, (ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Μείζονος Αντιπολίτευσης), ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Λαζαρίδης (ως εκπρόσωπος του Αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων), ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Μάριος Κάτσης, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπάκας.

    Επίσης ο Διοικητής του Γ’ ΣΣ, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας, Ο Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Βασίλειος Τζίγκος,    Δήμαρχοι της Ηπείρου,  οι Περιφερειακοί Δκ/τες των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι κομμάτων και Συλλόγων.       

Τον πανηγυρικό της Ημέρας  εκφώνησε ο κ. Τσιρώνης Ευάγγελος, Φιλόλογος, Γ.Γ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Αυλοτόπου Σουλίου.  

    Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Βουλευτήριο των Σουλιωτών , με χαιρετισμό της Δημάρχου κα. Μπραϊμη-Μπότση και  έκλεισαν με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Θέλουμε να  τονίσουμε ότι οι Εορτές Σουλίου είναι οι μεγαλύτερες εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται στην Θεσπρωτία και για την επιτυχία τους χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία και συλλογική προσπάθεια πολλών, τους οποίους αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε  δημόσια.

 Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Ελληνικό Στρατό, την Ελληνική Αστυνομία, τον Δήμο Σουλίου, καθώς και όλους τους εθελοντές που συνέβαλλαν στην επιτυχία των ανωτέρω εκδηλώσεων.-

     Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης ανέφερε και τα εξής:  

          «….Ο σθεναρός αγώνας που έδωσαν οι Σουλιώτες ενωμένοι, κάτω από αντίξοες  συνθήκες  και με αρνητικούς συσχετισμούς δυνάμεων, ενέπνευσαν τους Έλληνες αλλά και τους Φιλέλληνες σπέρνοντας  τον σπόρο του μεγάλου ξεσηκωμού του 1821.

Οι μνήμες  του αγώνας τους , για την Ελευθερία ,  την περηφάνια και την αξιοπρέπεια,  τους   είναι πάντα επίκαιρη και χρήσιμη  για  όλους μας .

Ιδιαίτερα σήμερα, που πλέον  βρισκόμαστε σχεδόν  επτά  χρόνια σε  βαθιά οικονομική , κοινωνική και πολιτιστική κρίση.  

Ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα μας τρίζει συθέμελα από την πρωτοφανούς έντασης  προσφυγική τραγωδία που προκάλεσαν οι εμφύλιες συρράξεις στη Συρία κ.α.

Ιδιαίτερα σήμερα που ορισμένοι γείτονες, άλλοι  προκλητικοί, άλλοι ανιστόρητοι και άλλοι αχάριστοι, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις συγκυρίες εις βάρος μας .    

Την δύσκολη αυτή περίοδο, χρειάζεται από όλους μας,  ψυχραιμία – σύνεση και επαγρύπνηση . Οι περιστάσεις απαιτούν ενότητα και συνεννόηση .

Σήμερα πρέπει να  προσπαθήσουμε ο καθένας και όλοι μαζί όσο καλύτερα μπορούμε, για την ανασυγκρότηση της Χώρας.

Η φιλοπατρία πρέπει να σαρώσει την Πατριδοκαπηλία .

Η αυτοκριτική είναι καλύτερη και αποδοτικότερη από τα μεγάλα λόγια . Η επίπονη  προσπάθεια ζητούμενο ενάντια της  απραξίας  και του  μηδενισμού .  Πρέπει να  βάλουμε  οριστικά τέλος στο « για όλα φταίνε όλοι οι άλλοι» εκτός από εμάς .

Φίλες και φίλοι, ευσεβείς προσκυνητές

Είναι ώρες περισυλλογής και ευθύνης για όλους μας.

Η ανόρθωση  της Χώρας είναι υποχρέωσή μας για τις   γενιές που έρχονται και όρκος τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι .  

Στέλνουμε το μήνυμα σε εχθρούς και φίλους ότι έχουμε περάσει και πιο δύσκολα και  τα καταφέραμε .

Στέλνουμε μήνυμα ενότητας  και όχι διχασμού !! Στέλνουμε μήνυμα  ότι με σκληρή προσπάθεια, θα   ξαναανακτήσουμε  όσα με κόπους και θυσίες καταφέραμε να φτιάξουμε εμείς και οι προγονοί μας , στη νεότερη ιστορία μας.

Το οφείλουμε στις νέες γενιές !!!

Το οφείλουμε στα παιδιά μας !!!……»