Μετάβαση στην Άγκυρα για συνομιλίες για το μεταναστευτικό ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο νέος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, από το βήμα της καταληκτικής ενημέρωσης των συντακτών μετά το Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Βρυξέλλες, Αθανάσιος Αθανασίου

Συγκεκριμένα Μαργαρίτης Σχοινάς ανακοίνωσε ότι μαζί με την συναρμόδιά του Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον θα βρεθεί στην Άγκυρα την Παρασκευή, αφού πρώτα όμως μεταβούν και οι δύο στη Αθήνα την Πέμπτη (05/12) με το ίδιο αντικείμενο.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς εξήγησε ότι ο στόχος των δύο επισκέψεων είναι να χτιστούν γέφυρες για την σύγκλιση σε μια μελλοντική συνεκτική συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Όπως εξήγησε «δεν έχουμε καιρό για χάσιμο», τονίζοντας ότι η ΕΕ «ήταν πολύ διαιρεμένη και για πολύ καιρό».

Η Ίλβα Γιόχανσον καθ’ ύλην αρμόδια Επίτροπος θα πραγματοποιήσει γύρο επισκέψεων και στις 27 πρωτεύουσες, με τον Μαργαρίτη Σχοινά να την συνοδεύει σε κάποιες από αυτές.

«Η Τουρκία είναι η πλέον σημαντική χώρα για την ΕΕ σε αυτό το θέμα και για αυτό θέσαμε ως προτεραιότητα το να μεταβούμε εκεί την πρώτη εβδομάδα που αναλάβαμε», τόνισε η Επίτροπος για το μεταναστευτικό.

Ο Αναπληρωτής Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για Θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Εσωτερικές Υποθέσεις):

«Μιλώντας για το μεταναστευτικό, θέλω να υπογραμμίσω ότι η προστασία των συνόρων μας είναι μία διαρκής εθνική ευθύνη. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να τονίσουμε ότι η Ελλάδα είναι χώρα-σύνορο της Ευρώπης και της Δύσης. Η ασφάλειά μας είναι και δικής τους ασφάλεια και γι’ αυτό  πρέπει να υπάρχει μία ουσιαστική και αποτελεσματική αλληλεγγύη, ειδικά όταν έχουμε στα ανατολικά μας έναν γείτονα, ο οποίος, αποδεδειγμένα πια, χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως εργαλείο των γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών του επιδιώξεων. Γι’ αυτό η Ελλάδα, στη νέα συζήτηση που θα γίνει για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική και την πολιτική ασύλου, θα θέσει ψηλά στις προτεραιότητές της την ανάγκη να υπάρξει μία αποτελεσματική αλληλεγγύη.

Πέραν αυτών, το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι οι αποτελεσματικές επιστροφές σε τρίτες χώρες. Ειδικά γι’ αυτόν τον τομέα, η Ελλάδα υπέβαλε ένα πλήρες κείμενο-πρόταση, μία πρωτοβουλία, η οποία – χαίρομαι να πω, το λέω με ικανοποίηση – έχει γίνει δεκτή με πάρα πολύ θετικά σχόλια και θα αποτελέσει βάση για εργασία από εδώ και πέρα σε όλες τις συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών-μελών».

real.gr