Φρένο στην ανησυχητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και απέναντι σε συμμάχους του ΝΑΤΟ, ζήτησε η Υπουργός Άμυνας της  Γαλλίας Φλοράνς Παρλύ, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, κατά τη συνεδρίαση της υποεπιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (SEDE).

«Είναι πλέον πασιφανές ότι χωρίς κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα, θα μπούμε βραχυπρόθεσμα σε μεγάλες περιπέτειες ως Ένωση» επεσήμανε ο κ. Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στο κοινό κείμενο Γαλλίας – Γερμανίας που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων Υπουργών Άμυνας, εν μέσω εντάσεων που προκαλεί η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε ακόμη στην Επιχείρηση Ειρήνη και την αδυναμία επιβολής εμπάργκο όπλων μέσω του ελέγχου των Τουρκικών πλοίων που πήγαιναν προς τη Λιβύη λόγω έλλειψης θαλάσσιων μέσων. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της δηλώσεις και πράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, απειλώντας ευθέως δύο κράτη Μέλη, την Ελλάδα και την Κύπρο και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρνήθηκε να της επιβάλει κυρώσεις όταν το ζήτησε η Κύπρος.