Έφτιαξαν ιστιοπλοϊκό σκάφος από πλαστικά μπουκάλια! (Φωτό – Βίντεο)

Άνοιξε τα πανιά του το σκάφος τύπου optimist, που κατασκευάστηκε από πλαστικά μπουκάλια, προωθώντας σε όλους το μήνυμα της ανακύκλωσης, και του πως μέσα από άχρηστα υλικά, επιβλαβή για το περιβάλλον μπορούμε να κατασκευάσουμε νέα λειτουργικά αντικείμενα.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Από Μπουκάλια σε Σκάφη- b2b – bottles to boats» και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ως στόχο την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των πλαστικών μπουκαλιών νερού και την δημιουργία χρηστικών προϊόντων από αυτά.

Το πρόγραμμα διοργανώθηκε από τον οργανισμό νεολαίας και εκπαίδευσης Κ.Α.ΝΕ., Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων σε συνεργασία με την Ελληνοσουηδική ομάδα RADI.KALA και με την συνδιοργάνωση του ΝΑΣΚ Αίολος.

Το συγκεκριμένο  σκάφος θα χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό σκάφος για τα παιδιά που θέλουν να μάθουν ιστιοπλοΐα.

Εκτός από το σκάφος optimist η ομάδα 14 νέων από 7 χώρες έφτιαξε και ξαπλώστρα(!) αλλά και τσάντα για την παραλία!

 

Το πρόγραμμα είναι ιδέα του Ιρανοσουηδού αρχιτέκτονα Hamid Roshangar ο οποίος σχεδίασε τον ολιστικό κύκλο αντιμετώπισης του προβλήματος της υπερβολικής χρήσης πλαστικού, καινοτόμες μηχανές επεξεργασίας του πλαστικού και τον σχεδιασμό των σκαφών και της διαδικασίας παραγωγής.

Ο κύκλος αυτός ξεκινάει με την εκπαίδευση μαθητών στα σχολεία (εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας με τίτλο: “Μη βιάζεσαι να απορρίψεις τα σκουπίδια”), συνεχίζεται με την συλλογή των μπουκαλιών από τους μαθητές, την χρήση ειδικά προσαρμοσμένων μηχανών (ποδηλάτου, αργαλειού, κόφτη κ.α.) για την επεξεργασία του πλαστικού, την δημιουργία των σκαφών και κλείνει με την παροχή μαθημάτων ιστιοπλοΐας για τους μαθητές που συμμετείχαν στην διαδικασία. Έτσι συνδυάζει μάθηση, αθλητισμό, ανακύκλωση και επιχειρηματική εκπαίδευση.

 

Μάλιστα το στάδιο της κατασκευής των σκαφών υποστηρίζεται από 16 ευρωπαίους εθελοντές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε η καθέλκυση του σκάφους που δημιουργήθηκε με την μέθοδο της ανακύκλωσης/ επαναχρησιμοποίησης πλαστικών μπουκαλιών νερού, ενώ στις εγκαταστάσεις του ΝΑΣΚ Αίολος υπήρχε και έκθεση με τους καινοτόμους μηχανισμούς που δημιουργήθηκαν για να φτιαχτούν τα σκάφη αυτά, όπου ο καθένας μπορούσε να διαπιστώσει ακριβώς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι να δημιουργηθεί το τελικό νέο προϊόν. Επίσης υπήρχε έκθεση φωτογραφίας ενώ έγιναν και ενδιαφέρουσες ομιλίες για κυκλική οικονομία και το αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες.

messinialive.gr