Μετά τα εκατοντάδες περιστατικά τα τελευταία 5 χρόνια δραστηριοποίησης και απεγκλωβισμού φιδιών από την πόλη του Αγρινίου, ο Αγρινιώτης διασώστης άγριων ζώων Νίκος Πατερέκας εξηγεί και αποκαλύπτει στο AgrinioTimes.gr και τον Δημοσιογράφο Παρασκευά Μάζη για τα είδη φιδιών που έχουν καταγραφεί στον αστικό ιστό.

Το πιο συνηθισμένο είδος είναι ο Λαφιάτης (Elaphe quatuorlineata), μη δηλητηριώδες φίδι με ήπιο χαρακτήρα, ο οποίος είναι και το πιο συχνό φίδι σε περιστατικά, είτε ενήλικα είτε ανήλικα του είδους αυτού.

Σημείωση* ο ανήλικος Λαφιάτης μιμείται αρκετά καλά τα σχέδια της οχιάς για αμυντικούς λόγους, ξεχωρίζει όμως από την οχιά, αντί για το συνεχές ζιγκ-ζαγκ, έχει διακεκομμένες βούλες, πλατύ κεφάλι και όχι τριγωνικό σαν της οχιάς, και μακρύ λεπτό σώμα με λεπτή κατάληξη ουράς, σε αντίθεση με της οχιάς που είναι κοντόχοντρο και καταλήγει απότομα.

 

Το δεύτερο πιο συχνό φίδι είναι η Σαΐτα (Platyceps najadum). Μη δηλητηριώδες επίσης φίδι παρόλο την φήμη του, απλά ένα φίδι με νευρικό χαρακτήρα, αλλά λεπτοκαμωμένο. Συναντάται συνήθως στο Αγρίνιο όπου συχνάζουν σαμιαμίδια, τα μικρά σαυράκια που προσελκύονται από το φως το βράδυ στις αυλές, είναι από τα αγαπημένα της θηράματα.

Το τρίτο φίδι κατά σειρά συχνότητας είναι η Δεντρογαλιά (Hierophis gemonensis). Μη δηλητηριώδες πιο μεγαλόσωμη από τη Σαΐτα, αλλά εξίσου δραστήρια, νευρική και ασύγκριτη. Κυνηγά κυρίως ποντίκια και πουλιά σε αυλές.

Πέραν αυτά τα φίδια που είναι τα πιο συνηθισμένα στην πόλη του Αγρινίου, έχουν καταγραφεί και κάποια άλλα είδη, όπως ο Λαφιάτης του Ασκληπιού, σπιτόφιδο, Σαπίτης, οχιά (1 μεμονωμενο περιστατικό). Το σημαντικό είναι ότι τα κύρια φίδια που συναντώνται μέσα στην πόλη είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο.

Σημείωση* μόνο ο Σαπίτης έχει ασθενές δηλητήριο αλλά είναι οπισθόγλυφο και είναι σχεδόν αδύνατη η έκχυση δηλητηρίου στον άνθρωπο αν δαγκωθεί, λόγω της θέσης των δοντιών στο πίσω μέρος του στόματος.

Τα φίδια που συναντάμε μέσα στο Αγρίνιο είτε ζουν μέσα στην πόλη εκμεταλλευόμενα τις πηγές τροφής και την έλλειψη αρπακτικών, είτε μεταφέρονται από οχήματα (χωρίς να το γνωρίζουν οι επιβάτες) τα οποία έρχονται από την ύπαιθρο στην πόλη, οπότε τα φίδια κατεβαίνουν όταν σταθμεύσει το αυτοκίνητο.

Όταν βρούμε φίδι μέσα σε σπίτι, όχημα ή σε άλλο χώρο που δεν θέλουμε να είναι εκεί καλούμε 199 Πυροσβεστική υπηρεσία Αγρινίου, και θα συνδράμει μαζί με έμπειρο άνθρωπό στην απομάκρυνση του.