937fm
Αρχική » Πολιτική » Εκλογές 2019: Δείτε πού ψηφίζετε, πώς θα εξυπηρετηθείτε και τις εκπτώσεις για μετακινήσεις

Εκλογές 2019: Δείτε πού ψηφίζετε, πώς θα εξυπηρετηθείτε και τις εκπτώσεις για μετακινήσεις

Υπάρχουν λεπτομέρειες που αφορούν την ψηφοφορία για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που πρέπει να γνωρίζεται πριν πάτε στην κάλπη, όπως επίσης και απαντήσεις σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε και δεν το γνωρίζατε.

Οποιος ψηφοφόρος θέλει να μάθει λεπτομέρειες για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζει, την διεύθυνσή του και τη θέση του σε Google map μπορεί να δει στο Μάθε που Ψηφίζεις, του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αν δεν βρίσκουν το όνομά σας στους εκλογικούς καταλόγους

Με τις εκλογές για την ανάδειξη των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών, αλλά και τις ευρωεκλογές να πλησιάζουν, το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα εγκύκλιο σχετική με τον τρόπο που θα ψηφίσουν τυχόν ψηφοφόροι που δεν έχουν συμπεριληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους για διάφορους λόγους.

Σε αυτήν αναφέρεται πως εκλογείς που δεν έχουν αποστερηθεί του εκλογικού τους δικαιώματος, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους μπορούν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου στου οποίου τα δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων είναι εγγεγραμμένοι.

Η διαδικασία για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία αυτοί οι εκλογείς, είναι η χορήγηση βεβαίωσης από το ανάλογο δημοτολόγιο ή το μητρώο αρρένων. Η ίδια διαδικασία προβλέπεται και για τους Έλληνες εκλογείς, που κατοικούν σε χώρες – μέλη της ΕΕ, οι οποίοι και θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την 25η Μαΐου.

Η βεβαίωση, που θα εκδίδεται εις διπλούν, με τη μία να παραδίδεται στους εκλογείς και τη δεύτερη να αποστέλλεται στη Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι ξεχωριστή για κάθε Κυριακή των εκλογών και οι βεβαιώσεις για τη συμμετοχή στο δεύτερο γύρο των εκλογών, θα εκδίδονται από τις 29 Μαΐου.

Η χορήγηση αυτών των πιστοποιητικών, αφορά μόνον όσους έχουν κάνει τις διαδικασίες εγγραφής στα δημοτολόγια ή τα Μητρώα Αρρένων, μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου. Το ίδιο ισχύει και για όσους υπηκόους κρατών – μελών της ΕΕ έχουν υποβάλλει αίτηση, καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για συμμετοχή στις εκλογές, μέχρι εκείνη την ημερομηνία.

Οι βεβαιώσεις θα χορηγούνται στους εκλογείς υπηκόους κρατών – μελών της ΕΕ από τους δήμους, αφού ληφθεί υπόψη η δήλωση επιλογής (ευρωεκλογές – αυτοδιοικητικές ή και τα δύο) του εκάστοτε ψηφοφόρου.

 

Πώς θα εξυπηρετηθείτε για ταυτότητες και διαβατήρια

Με διευρυμένο ωράριο θα λειτουργήσουν τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Μαΐου, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας τα  Γραφεία Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων θα λειτουργήσουν ως εξής:

• Σάββατο, 25 Μαΐου 2019 και 01 Ιουνίου 2019, κατά τις ώρες 08.00 έως 18.00

• Κυριακή, 26 Μαΐου 2019 και 02 Ιουνίου 2019, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00

 

Γραφεία Διαβατηρίων (για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους)

 

• Σάββατο, 25 Μαΐου 2019 και 01 Ιουνίου 2019, κατά τις ώρες 07.30 έως 18.00

• Κυριακή, 26 Μαΐου 2019 και 02 Ιουνίου 2019, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00

Επισημαίνεται ότι σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης – αντικατάστασης δελτίων ταυτότητας, αυτό θα εκδίδεται άμεσα, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομισθούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιολογητικά και διευκρινιστικές λεπτομέρειες σχετικά με την έκδοση Δελτίων Ταυτότητας, από τα Γραφεία Ταυτοτήτων, μπορούν οι πολίτες να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr / Οδηγός του Πολίτη – Δικαιολογητικά.

Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας επίσης είναι δυνατή η αναζήτηση των στοιχείων επικοινωνίας των κατά τόπους Γραφείων Ταυτοτήτων των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Έκπτωση 30% από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για όσους πάνε να ψηφίσουν

Έκπτωση 30% στις τιμές των εισιτηρίων προσφέρει στους επιβάτες η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ προκειμένου να διευκολυνθούν να ταξιδέψουν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου.

Η έκπτωση αφορά τις τιμές των εισιτηρίων για ταξίδι απλής μετάβασης ή μετ’ επιστροφής, από τον τόπο διαμονής στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος και χορηγείται με την επίδειξη της ταυτότητας και βεβαίωση του τόπου άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.

Επίσης, έκπτωση 30% επί των κανονικών τιμών των εισιτηρίων θα χορηγείται και στους εκπροσώπους της δικαστικής αρχής καθώς και σε εφόρους και δικαστικούς αντιπροσώπους για εκτέλεση υπηρεσίας, από τον τόπο διαμονής τους στον τόπο άσκησης των καθηκόντων τους, με την επίδειξη της σχετικής απόφασης διορισμού.

Η προαναφερόμενη έκπτωση 30% θα χορηγείται μόνο για την αγορά εισιτηρίων από φυσικά σημεία έκδοσης εισιτηρίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δηλαδή, δεν θα ισχύει για εκδόσεις εισιτηρίων μέσω Internet και θα ισχύσει και στην περίπτωση επαναληπτικών δημοτικών εκλογών για ταξίδια που πραγματοποιούνται έως και 4 Ιουνίου 2019. Η συγκεκριμένη έκπτωση δεν θα παρέχεται για τις μετακινήσεις στην προαστιακή γραμμή της Αθήνας και της διαδρομής Πάτρα-Ρίο. Για επιβάτες, οι οποίοι, λόγω ιδιότητας, δικαιούνται έκπτωση (πχ. φοιτητές, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, κλπ) εφαρμόζεται κατά περίπτωση η ευνοϊκότερη τιμολόγηση.