Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση των επιχειρήσεων μελών του, διοργάνωσε χθες, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Ρύθμιση Χρεών Επιχειρήσεων και Ελευθέρων Επαγγελματιών» στη συνεδριακή του αίθουσα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης. Ο κ. Κουρμούσης εστίασε στην παρουσίαση του νομοθετικού πλαισίου του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστεί το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ιδιωτικών χρεών, δηλαδή τόσο για τα κόκκινα δάνεια όσο και για τις οφειλές προς το δημόσιο (ΔΟΥ, ΕΦΚΑ κλπ), όπως επίσης και να απαντηθούν ερωτήματα – απορίες και προβληματισμοί που θα έθεταν οι ενδιαφερόμενοι.

Στην Αιτωλοακαρνανία ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης

Στο πλαίσιο αυτό διεξάγεται πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου για να γνωρίζει ότι υπάρχει πλέον ένα εργαλείο για να ρυθμίζει τα χρέη τους προς τις τράπεζες, την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.α. Από τις επισκέψεις του κ. Κουρμούση στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο (το βράδυ της Παρασκευής βρέθηκε στη Ναύπακτο) διαπιστώθηκε πως η απορία που κυριαρχούσε ήταν πως οι ενδιαφερόμενοι θα αξιοποιήσουν το νόμο αυτό, καθώς δεν είναι γνωστό πως για τα χρέη που έχουν υπάρχουν λύσεις. Σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση το υπουργείο δεν έχει εικόνα για τα χρέη ή τα κόκκινα δάνεια ανά νομό ή περιφέρεια.

Σχετικά με τα χρέη, πανελλαδικά η εικόνα που υπάρχει στο υπουργείο είναι πως το χρέος των κόκκινων δανείων είναι 95 δις ευρώ, πάνω από 100 δις τα χρέη προς την εφορία και το λοιπό δημόσιο, 30 δις ευρώ τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ τα χρέη των ιδιωτών μεταξύ τους δεν έχουν καταμετρηθεί. Σχετικά με τις αιτήσεις στο πρόγραμμα, έχουν ενδιαφερθεί 30.000 επιχειρήσεις με μόλις 26 επιχειρήσεις να εντάσσονται. Σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες πάνω από 9.000 έχουν ενταχθεί στις διαδικασίες.

Ο κ. Κουρμούσης τόνισε στη «Σ»: «Τα οφέλη της διαδικασίας είναι πολλά, όπως οι 120 δόσεις και το κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων, ενώ προβλέπεται ακόμη και η διαγραφή κεφαλαίου υπό προϋποθέσεις. Πλέον όλες οι διαδικασίες έχουν ψηφιοποιηθεί και δεν χρειάζεται ο πολίτης, ή ο επιχειρηματίας ή οι λογιστές και οι δικηγόροι να προσκομίζουν τα δικαιολογητικά, αφού ήδη βρίσκονται μέσα στην πλατφόρμα σε ηλεκτρονική μορφή».

Επιμελητήριο

Επιμελητήριο

Επιμελητήριο

Επιμελητήριο

Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ