Οι εξελίξεις στον κόσμο των Υποδομών και των Μεταφορών

Τέλος και για τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου και οι εξελίξεις σε υποδομές και μεταφορές σημαντικές. Αυτή την εποχή δείχνει να είναι εποχή διαγωνισμών που να βάζει τη βάση για την επικράτηση στα έργα νέας γενιάς. Ας δούμε τι συνέβη όμως αυτές τις προηγούμενες μέρες.

 

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΕΑ
Προετοιμάζεται η πλήρης ανακαίνιση των συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό. Η σχετική μελέτη της ΣΤΑΣΥ είναι σε εξέλιξη και στόχος είναι να ανακατασκευαστεί και να αναβαθμιστεί στόλος του τροχαίου υλικού σε επίπεδο Μετρό των Γραμμών 2 και 3.

Συμφωνήθηκε και κλείδωσε για τις αρχές του 2019 ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Κρήτης δίνοντας τέλος σε ένα θρίλερ που κρατούσε χρόνια. Ο μέγα-διαγωνισμός των 800εκατ.ευρώ αναμένεται το 2019 και η λειτουργία του περί το 2022.

Κατατέθηκε για κύρωση στη Βουλή η σύμβαση για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο. Μετά αναμένεται η έγκριση της DG Comp και το έργο ξεκινά την Τ1, δηλαδή την κατασκευαστική περίοδο 2 ετών για τις πρώτες επενδύσεις σε κτιριακές κυρίως εγκαταστάσεις.

Κλειδώνει για τις 18 Οκτώβρη η διπλή δημοπράτηση του Αυτοκινητόδρομου ΒΟΑΚ και το ενδιαφέρον στρέφεται στις συμμαχίες που θα δημιουργηθούν για την ανάληψη του διπλού συμβολαίου για το τμήμα Χανιά-Ηράκλειο-Νεάπολη.

Σε Ελεγκτικό Συνέδριο και Βρυξέλλες η 20ετής παράταση του Αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος και ο στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι μέχρι τέλους του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αρχές του 2019 θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός παραχώρησης ποσοστού 30% του Αεροδρομίου.

Διόδια και Σήραγγες κρίνουν πότε και ποσό προσφοράς στην ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού. Τα μεν διόδια πάνε για ολοκλήρωση τον ερχόμενο Μάρτιο οι δε πιστοποιήσεις 17 Σηράγγων από τις διαθέσεις του Υπουργείου Υποδομών και ο διαγωνισμός οριστικά θα κλείσει το 2019 και βλέπουμε.

Έρχονται από το 2019 οι Ελεγκτές Οδικής Ασφάλειας οι οποίοι θα πιστοποιούν την ασφάλεια δρόμων σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο και απώτερο στόχο την δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Οι πρώτοι 30 θα πιστοποιηθούν από το Υπουργείο Υποδομών.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Στο ΕΣΠΑ με 1,63 εκατ. ευρώ οι δράσεις Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων στους Παξούς. Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ της τουριστικής επένδυσης του 1,5δισ.ευρώ για το Atalanti Hills. Επένδυση 250εκατ.ευρώ στο Βιομηχανικό Πάρκο Οινοφύτων. Ξανά με μία συμμετοχή της Σιδηροδρομικά Έργα ο διαγωνισμός για τις νέες Σιδηροδρομικές Γέφυρες στο Γαλλικό Ποταμό. Με 4 μνηστήρες ο διαγωνισμός ηλεκτροκίνησης στο Παλαιφάρσαλος-Καλαμπάκα. Ανατροπή από την ΑΚΤΩΡ στο διαγωνισμό για το σιδηροδρομικό έργο Ισθμός-Λουτράκι. Μονάδα Επεξεργασίας ΒιοΑποβλήτων με 14,3 εκατ.ευρώ στον Δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας από τον ΕΔΣΝΑ.

Θετική γνωμοδότηση του ΠΕΣΥ Κρήτης για τη ΜΠΕ στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο της Αθήνας επεκτείνεται και στον Προαστιακό. Η ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ μειοδότησε στο μεγάλο έργο αποχέτευσης στην Πάτρα. Ηγουμενίτσα: Στο ΕΣΠΑ τα έργα διευθέτησης ρέματος Λάκκας με 2,8 εκατ. ευρώ. Ikos Aria: H ΑΚΤΩΡ ανέλαβε τα έργα στη τουριστική επένδυση των 90εκατ.ευρώ στην Κω. ΥΠΑ: 53 εκατ. επιβάτες διακινήθηκαν στο εννεάμηνο Ιανουάριου – Σεπτεμβρίου 2018. Κατά 9,8% αυξήθηκαν οι οικοδομικές άδειες τον Ιούλιο 2018. Μετρό Αθήνας: Ξανά στην επιφάνεια η υπογειοποίηση της Γραμμής 1 Φάληρο-Πειραιάς.

ypodomes.com