Δεν έγινε δεκτό το αίτημα της δημάρχου Παρισιού Αν Ινταλγκό από τον υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν να ανοίξουν τα πάρκα και οι κήποι της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στόχο είναι να περιορισθεί ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων από τον κορωνοϊό την ώρα που η Γαλλία χαλαρώνει σταδιακά το lockdown.

Ο Βεράν αντέδρασε αφού η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ζήτησε μέσω του Twitter να ανοίξουν και πάλι τα πάρκα της γαλλικής πρωτεύουσας, που είναι κλειστά από τις 17 Μαρτίου, με την προϋπόθεση πως οι άνθρωποι που θα πηγαίνουν σ’ αυτά θα φορούν μάσκες προστασίας.

Ο Υπουργός προέβη στη δήλωση αυτή αφού πλήθη Παριζιάνων συγκεντρώθηκαν χθες, Δευτέρα, στις όχθες του καναλιού Σεν Μαρτέν και στις όχθες του Σηκουάνα για να γιορτάσουν τη χαλάρωση του lockdown.

Η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους και ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ ζήτησε αργότερα από την αστυνομία του Παρισιού να απαγορεύσει τα ποτά στο κανάλι Σεν Μαρτέν και στις όχθες του Σηκουάνα.

«Δεν έχει τελειώσει. Ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί … Σχετικά με τις χθεσινές εικόνες στις όχθες του Σηκουάνα στις οποίες αναφέρεσθε … μπορεί κανείς να κατανοήσει, όμως αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο», δήλωσε ο Βεράν σε δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στο Λιμέιγ-Μπρεβάν, στην περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς.

«Όχι, δεν θα ανοίξουμε τα πάρκα και τους κήπους στο Παρίσι, στην Ιλ-ντε-Φρανς και σε περιφέρειες που είναι χαρακτηρισμένες ως κόκκινες, επειδή μπορεί να είναι εξαιρετικά δελεαστικό με τον ήλιο που έχουμε σήμερα να συγκεντρωθούν υπερβολικά πολλοί άνθρωποι και να μην γίνουν σεβαστά το όριο των 10 ατόμων καθώς και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης».

Η Γαλλία έχει τώρα χωρισθεί σε «πράσινες ζώνες», όπου τα ποσοστά της λοίμωξης είναι χαμηλά, και σε «κόκκινες ζώνες», στις οποίες περιλαμβάνεται η ευρύτερη περιφέρεια του Παρισιού και τα ποσοστά είναι εκεί υψηλότερα και ισχύουν περισσότεροι περιορισμοί.

 

Ανοιχτό το δάσος της Βουλόνης
Να σημειωθεί ότι το δάσος της Βουλόνης είναι ανοικτό στους περιπατητές, όχι όμως και τα πάρκα και οι κήποι: η κατάταξη της πρωτεύουσας στις κόκκινες περιοχές της επιδημίας «επιβάλλει να παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας», ανακοίνωσε την Παρασκευή η δήμαρχος του Παρισιού.

Η επιδημία παραμένει ενεργή και εν εξελίξει στην Γαλλία, παρά την μείωση των ασθενών σε Μ.Ε.Θ., με 263 νέους θανάτους σε 24 ώρες, σύμφωνα με τον χθεσινό απολογισμό της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας.

Η Γαλλία ανησυχεί για δεύτερο κύμα της επιδημίας, όπως συνέβη στην Γερμανία και την Νότια Κορέα.

Άλλωστε, ο υπεύθυνος για τον σχεδιασμό άρσης των περιοριστικών μέτρων, ο Ζαν Καστέξ, αναφέρει σε έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες ότι «πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για την επιβολή νέων επειγόντων περιοριστικών μέτρων».

ΑΠΕ – ΜΠΕ