Ιόνιο: Συμφώνησαν όλοι πως δεν υπάρχει κίνδυνος από τις γεωτρήσεις

Σπουδαία τα συμπεράσματα κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ιονίων Νήσων που ξεκίνησε την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο το μεσημέρι στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς.

Κατά την πρώτη εισαγωγική συνεδρία, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος και ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς Α. Παρίσης παρέθεσαν τις ανάγκες της περιοχής για περαιτέρω ανάπτυξη. Ενέργειακά, Επιχειρηματικότητα, Υποδομές, Τουρισμός και Μεταφορές τέθηκαν στο επίκεντρο των εισηγήσεων και εκφράστηκε η ανάγκη για πιο στενή συνεργασία μεταξύ των φορέων, κάτι το οποίο επισημάνθηκε και από τον κ. Σπύρο Καμπιώτη, Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΙΟΝΙΑΝ TV, ο οποίος τόνισε πως ο ρόλος του συνεδρίου αλλά και των τοπικών ΜΜΕ είναι να βοηθήσει τις κοινωνίες των περιφερειών να ξεφύγουν από την, κακώς εννοούμενη, τοπικότητα και μέσα από τη συνεργασία να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα ανάπτυξης.

 

Η εξόρυξη πετρελαίου στο προσκήνιο

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της πρώτης ημέρας ήταν η ενότητα του συνεδρίου που αφορούσε τις πολιτικές ενέργειας στο Ιόνιο και οι σύνεδροι επικεντρώθηκαν στην εξόρυξη πετρελαίου και στην ασφάλεια. Είναι λογικό, η σύνθεση του πάνελ μπορούσε να λύσει τις απορίες σχετικά με την ασφάλεια κατά τη διάρκεια των εξορύξεων.
Εξαίρετοι επιστήμονες ανέπτυξαν τα επιχειρήματα τους παραθέτοντας στοιχεία για τις επικείμενες γεωτρήσεις διαβεβαιώνοντας το κοινό πως δεν τίθεται θέμα ασφάλειας από τις εργασίες εξόρυξης καθώς, πέραν του ότι τα μέτρα ασφαλείας που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιδιαίτερα αυστηρά, οι ίδιες οι εταιρίες για να έχουν τα βέλτιστα αποτελέσματα δεν επιλέγουν να «τρυπήσουν» τη γη σε σημείο που υπάρχει ρήγμα.

 

Σκορδίλης: Κοινωνική έρευνα και μελέτη καθησυχάζουν

Μια διαφορετική προσέγγιση για την δημιουργία καλύτερων προοπτικών ανάπτυξης παρουσίασε ο Κωνσταντίνος Σκορδίλης από την Γενική Διεύθυνση Διοίκησης, Οικονομικών και Πληροφορικής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Ο κ. Σκορδίλης στάθηκε στον ανθρώπινο παράγοντα και πιο συγκεκριμένα στη ελλιπή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τους «αστικούς μύθους» που έχουν γιγαντωθεί γύρω από την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Για να αντιμετωπιστούν, λοιπόν, οι όποιες αντιδράσεις είναι αναγκαίο να πραγματοποιούνται κοινωνικές έρευνες ώστε να δίνονται οι κατάλληλες απαντήσεις στις απορίες των πολιτών.

 

Ζεληλίδης: Είμαι πιο αισιόδοξος για τα κοιτάσματα από τις εταιρίες

Πεπεισμένος πως τα κοιτάσματα της περιοχής είναι αρκετά μεγαλύτερα από τις εκτιμήσεις των εταιριών εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του αρμοδίου Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης.
Επιπλέον, ο γνωστός καθηγητής ήταν σαφής πως η περιοχή μας δεν κινδυνεύει από σεισμούς λόγω των εξορύξεων καθώς η πρόκληση σεισμών έχει να κάνει με το είδος των πετρωμάτων του εδάφους, όπου ευτυχώς στην περιοχή μας δεν προσφέρονται για τη δημιουργία σεισμικών δονήσεων.

 

Γρηγορίου (ΕΛΠΕ): Γίνονται μελέτες ασφαλείας στον Πατραϊκό

Από το βήμα του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ιονίων Νήσων προχώρησε σε μια αποκάλυψη ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ upstream Γιάννης Γρηγορίου.
Ο κ. Γρηγορίου μίλησε για μια μελέτη που γίνεται τις τελευταίες 15 ημέρες στον Πατραϊκό κόλπο από καράβι του ΕΛΚΕΘΕ σχετικά με το που είναι προτιμότερο να γίνουν τα «τρυπήματα» των γεωτρήσεων που θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Γρηγορίου παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος «επηρεασμού» των ρηγμάτων που προκαλούν σεισμούς αφού από την εταιρία λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
Επιπλέον, το στέλεχος της ΕΛΠΕ ανέφερε για μία ακόμη φορά πως μέχρι την Ανοιξη του 2019 θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τις γεωτρήσεις και τότε θα μπορούν να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.

 

Τσελέντης: Ναι στις γεωτρήσεις αλλά με μέτρα ασφαλείας

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, παρόλο που είναι υπέρ της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας, τόνισε με στόμφο πως είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης αυστηρών μέτρων ασφαλείας ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα.
Βέβαια, ο κ. Τσελέντης ανέφερε πως οι περιπτώσεις ατυχημάτων και πρόκλησης σεισμών από την άντληση πετρελαίου είναι ελάχιστες ανά τον κόσμο, ενώ συνέχισε αναφέροντας πως είναι επιτακτική η ανάγκη εγκατάστασης ενός συστήματος σεισμικών προειδοποιήσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος συνέχισε να αναφέρει τους κινδύνους από την άντληση των υδρογονανθράκων, που δεν αφορούν την διαδικασία εξόρυξης, αλλά την πιθανότητα φθοράς των εγκαταστάσεων από ενδεχόμενο σεισμό. Γι’ αυτό, ζήτησε από τις εταιρίες να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας.

• Χαμόγελα έφερε στην αίθουσα η παρουσία αρκετών φοιτητών από το τμήμα επιστήμης τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
• Κατάμεστος ήταν ο χώρος του «Κέφαλου» από φορείς και πολίτες που ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων, δείχνοντας την επιθυμία τους να ενημερωθούν για τις προοπτικές ανάπτυξης από τους πλέον αρμόδιους.
• Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον του κοινού με πολλές ερωτήσεις στο πάνελ της δεύτερης συνεδρίας που αφορούσε τις «Πολιτικές Ενέργειας στο Ιόνιο». Οι εισηγητές απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις και κάλυψαν τις απορίες των κατοίκων της περιοχής.
• Ο Γ. Γρηγορίου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ upstream, με κάθε ευκαιρία ξεκαθάριζε πως οι εξορύξεις θα γίνουν με πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας, μετά από πλήθος ερευνών σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια.
• Χαιρετισμό για τις εργασίες του Συνεδρίου έστειλε και ο κ. Α. Καββαδάς, βουλευτής Λευκάδας με τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Καββαδάς δεν μπόρεσε να παρεβρεθεί στο Αργοστόλι λόγω έντονου φόρτου εργασίας.

dete.gr