Μια όμορφη εναλλακτική λύση για φυσικό χριστουγεννιάτικο δένδρο στην αυλή του σπιτιού έχει βρει ένας συγχωριανός μας, ο οποίος στολίζει κάθε χρόνο με λαμπιόνια μια ψηλή αραουκάρια που την είχε φυτεύσει πριν 20 χρόνια!

Το δέντρο βρίσκεται στα Καλύβια, στην οικία του κυρίου Χρήστου Γ. Ψιλογιαννόπουλου, επί του κεντρικού δρόμου και ξεπερνά σε ύψος τα 12 μέτρα, ενώ το όμορφο δέντρο αναπτύσσεται ανάμεσα σε κτίρια, που κατά κάποιο τρόπο το ¨κρύβουν¨  αλλά ταυτόχρονα το ¨προστατεύουν¨ από τις καιρικές συνθήκες…

Κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων, η αραουκάρια, ιδιαιτέρως τις νυχτερινές ώρες, φοράει τα γιορτινά της και φωτίζεται ως την κορυφή της, δίνοντας χαρά στους ιδιοκτήτες του σπιτιού αλλά και στους περίοικους που το θαυμάζουν!

Από την κεντρική πλατεία του χωριού, αρκετά μέτρα πιο πέρα,  διακρίνεται μόνο η κορυφή του δέντρου με τα λαμπιόνια, αφού για να το δει κάποιος ολόκληρο πρέπει να πλησιάσει πολύ κοντά για να εντοπίσει το ακριβές σημείο της ¨κρυψώνας¨ του…

Η Αροκάρια ή Αραουκάρια (Araucaria Excelsa) είναι γένος αειθαλών, κωνοφόρων δέντρων και είναι κυρίως μεγάλα, επιβλητικά δέντρα με ανοιχτή, σπειροειδή κορυφή και συμμετρική, κωνική, πυραμιδοειδή όψη με έντονο, πράσινο χρώμα.

Η Αροκάρια δεν αγαπά τη ζέστη. Παρόλο που η καταγωγή της είναι από την Αυστραλία και τη Ν. Αμερική και προτιμά ηλιόλουστες θέσεις, ¨ζορίζεται¨ σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών, οπότε καλό είναι να προστατεύεται από το άμεσο ηλιακό φως. Δεν αγαπά, όμως, ούτε και το πολύ κρύο, αφού παγώνει σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.

Χρόνια Πολλά και του χρόνου!!!

kalyvia.gr