Οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν στις 16:30

Το μεσημέρι της Τετάρτης 4 Δεκεμβρίου, στις 16:30 (ώρα Ελλάδας), αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Λονδίνο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Με δεδομένο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτή η συνάντηση είναι κρίσιμη και για τις δυο χώρες ενώ θα απασχολήσει ιδιαίτερα και τα ΜΜΕ.

Ωστόσο, τα όσα προηγήθηκαν της συνάντησης φαίνεται πως δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα και δίνουν ακόμα πιο σημαντικό χαρακτήρα στο ραντεβού των 16:30.

Η συγκεκριμένη συνάντηση έρχεται μετά από το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, προκαλώντας όχι μόνο την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, αλλά και τη διεθνή κατακραυγή. Μάλιστα, ακόμα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης προκλητική.

Στη συνέχεια ακολούθησε ένα μπέρδεμα από την ελληνική πλευρά μιας και υπήρξαν πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι η Αθήνα παγώνει  τις συζητήσεις για τα μέτρα εμπιστοσύνης με την Τουρκία, ωστόσο, λίγο αργότερα το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι δεν ισχύει.

Λίγες ώρες πριν από την συνάντηση, έριξε λάδι στη φωτιά, πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι στα ελληνικά νησιά και στο δυτικό μέτωπο της Κύπρου δεν πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ παρά μόνο χωρικά ύδατα  λέγοντας ότι με βάση το διεθνές δίκαιο βασικός όρος είναι η αρχή της ίσης κατανομής και όχι της ίσης απόστασης.

Οι αντιδράσεις από την Αθήνα ήταν έντονες. «Είναι από τις ελάχιστες φορές τα τελευταία χρόνια που έχουμε έναν πρωθυπουργό χωρίς φοβικά σύνδρομα», δήλωσε σήμερα 4 Δεκεμβρίου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής. Ο ίδιος προσέθεσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν τις τουρκικές προκλήσεις και θα ζητήσει εξηγήσεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Την ίδια ώρα, η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι «η Κρήτη είναι “αστακός”» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη. «Θα είναι μια συνάντηση που θα χαρακτηριστεί από καθαρές κουβέντες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πει τα πράγματά με το όνομά τους!» επεσήμανε.

Κάτι που είχε τονίσει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μιλήσουν… με ανοιχτά τα χαρτιά τους. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για μία από τις πιο σημαντικές συναντήσεις ηγετών της χρονιάς.

newsbeast.gr