«Διαλέξτε δύο άρθρα από αυτά που θεωρείτε πιο σημαντικά και εγώ δεσμεύομαι να τα ψηφίσουμε, εφόσον συναινέσετε στο 16 και το 24» κάλεσε τον πρωθυπουργό.

«Ευτυχώς κύριε Τσίπρα που νομίζετε ότι το ατού σας είναι η οικονομία και όχι τα συνταγματικά» ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η μνήμη σας είναι επιλεκτική» είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Δεν αναφέρατε ότι στην πρώτη μας συνάντηση μετά την εκλογή μου στην προεδρία της Ν.Δ., που σας καταθέσαμε μια πρόταση να ψηφίσουμε η Ν.Δ. τα άρθρα τα οποία ζητάει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να κριθουν αναθεωρητέα και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τα άρθρα που ζητάει η Ν.Δ.».

«Κύριε πρωθυπουργέ, επιδείξατε άγνοια ή συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης των δικών μας θέσεων» συνέχισε. «Σας επαναλαμβάνω την πρότασή μου: ψηφίστε αυτά που προτείνουμε εμείς και να ψηφίσουμε εμείς αυτά που προτείνετε εσείς».

«Αν ήσασταν σίγουρος ότι θα κερδίσετε τις εκλογές, δεν θα μιλούσατε με τόση ανασφάλεια» τόνισε, απευθυνόμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό. «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, το ίδιο και η συνταγματική αναθεώρηση» υπογράμμισε.

«Οι θεσμοί υπονομεύθηκαν και οι σαφείς διαχωριστικές γραμμές παραβιάστηκαν. Το πολίτευμά μας αμφισβητήθηκε στον πυρήνα του. Η Ελλάδα ασφαλώς και χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα» είπε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι ένα νέο Σύνταγμα μπορεί να θεραπεύσει πολλές από τις χρόνιες παθογένειες της πατρίδας μας. Έχουμε καταθέσει 59 προτάσεις. Προτάσεις για αναθεώρηση σε 59 άρθρα. Περιμένουμε από την κυβερνητική πλειοψηφία να αντιμετωπίσει κάποιες από αυτές με ανοικτό πνεύμα» επισήμανε, για να προσθέσει: «Η χώρα σήμερα έχει ανάγκη από συναινέσεις και όχι από ακραίες αντιπαραθέσεις».

«Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το Σύνταγμα δείχνει την πραγματική μας ταυτότητα. Είχα πει πριν τρεις μήνες από αυτό το βήμα ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ακόμη και το Σύνταγμα, για να παραμείνει για λίγο στην εξουσία» συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

«Είναι μειοψηφία οι 145 του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και υπάρχει και μια ομάδα βουλευτών ειδικού σκοπού, που επιστρατεύονται κάθε τόσο» παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με την κυβέρνηση-«κουρελού», για να προσθέσει: «Αν σας ενοχλεί ο όρος «κυβέρνηση-κουρελού», πώς αλλιώς να ονομάσουμε την κατάσταση, όπου βουλευτές ανταλλάσσουν την ιδιότητά τους με αξιώματα; Όταν εκχωρούν προκαταβολικά και εν λευκώ την ψήφο τους;». «Επιστρατεύονται (οι εξι βουλευτές) για να μετατρέψουν μια μειοψηφία ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε μια πλειοψηφία τριγύριζα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, τονίζοντας: «Επιχειρείτε να παραβιάσετε το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος. Φοβάστε πολύ την λαϊκή ψήφο στις επόμενες εκλογές. Η επιλογή του χρόνου δεν είναι τυχαία, επιχειρείτε να αλάξετε την ατζέντα». «Το κεκτημένο της διαδικασίας ήταν πάντα συναινετικό» συνέχισε. «Το πετάτε στη φωτιά του πολιτικού αμοραλισμού».

Μπορώ να επανέλθω και με συρρικνωμένη εκδοχή της πρότασής μου, είπε ακόμη ο πρόεδρος της Ν.Δ., για να επισημάνει: «Διαλέξτε δυο άρθρα από αυτα που θέλετε να αναθεωρηθούν και θα τα ψηφίσουμε, αλλά ψηφίστε την αναθεώρηση των άρθρων 16 και 24. Η λαϊκή εντολή δεν είναι ζάρια, αν έχετε μπλέξει τις εκλογές με χαρτοπαιξία αυτό είναι δικό σας θέμα».

«Το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο: για να έχει ο λαός το δικαίωμα να εκφραστεί στις ενδιάμεσες εκλογές και με την ψήφο του να ορίσει τις αλλαγές. Γιατί κύριε Τσίπρα αρνείστε αυτό που ρητά λέει το Σύνταγμα; Κύριε Τσίπρα, φοβάστε πολύ τη λαϊκή ψήφο στις επόμενες εκλογές. Έχετε έλλειψη σεβασμού προς τη λαϊκή ετυμηγορία» επέμεινε.

«Το άρθρο 86 και το άρθρο περί ασυλίας υπουργών, στο οποίο κρύβονται κάποιοι τώρα, όπως ο κ. Καμμένος, για να μην πάει στο δικαστήριο και δικαστεί όπως οι κοινοί θνητοί. Εσείς μιλάτε για μη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, όταν εσείς έχετε απαξιώσει την Δ.Ε.Η. και πουλάτε τις μονάδες της» προσέθεσε.

«Θέλετε να πάτε σε μια μικρή αναθεώρηση, ώστε να παραπέμψετε στο μέλλον καίρια ζητήματα, όπως το άρθρο 16» εγκάλεσε τον πρωθυπουργό. «Καταθέτουμε μια τολμηρή δέσμη μεταρρυθμίσεων. Αν κάτι χρειάζεται σήμερα η χώρα μας, είναι μια λειτουργική δημοκρατία» είπε ακόμη, λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.

«Διαφωνούμε στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας» είπε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, αν και τόνισε ότι οι δύο πλυρές συμφωνούν στην ανάγκη αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου και διάλυσης της Βουλής. «Θέλουμε να καθιερώσουμε σταθερό εκλογικό κύκλο». «Καταλήξαμε (σ.σ. στη Ν.Δ.) πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τελικά θα πρέπει να μπορεί να εκλεγεί με απλή πλειοψηφία» υπογράμμισε.

«Πρέπει να είστε πολύ απελπισμένος, για να πιάνετε στο στόμα σας τον τωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε ακόμη.