Προκλητική χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσώτης, την κίνηση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να γίνει ανάγνωση μέσα από την Αγία Σοφιά, αποσπασμάτων από το Κοράνι.

Απέναντι στην προκλητικότητα της Άγκυρας, ο κ. Βαρβιτσιώτης, διαμήνυσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιτάσσει το διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό του κράτους δικαίου”Ανεξαρτήτως των προκλητικών ενεργειών που έχουν στόχο πολύ περισσότερο το εσωτερικό ακροατήριο και λιγότερο το εξωτερικό, και έχουν στόχο την εκμετάλλευση των συμβόλων για εντυπωσιασμό, εμείς οφείλουμε να προτάσσουμε το διεθνές δίκαιο, τον σεβασμό του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών θεσμών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου ως ακρογωνιαίο λίθο της εσωτερικής και εξωτερικής μας πολιτικής. Κι αυτό μας προστατεύει απέναντι σε αυτές τις αναίτιες προκλήσεις, όπως τη σημερινή προκλητική εκδήλωση στην Αγιά Σοφιά, όπως την έχουν προαναγγείλει”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Για προκλήσεις από την τουρκική πλευρά έκανε λόγο και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσθέτοντας πάντως ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με την γειτονική χώρα και η Ελλάδα να προτάσσει τις “κόκκινες γραμμές της.

Την βαθιά του θλίψη για την πρόκληση του Τούρκου προέδρου, εξέφρασε και ο πρόεδρος της επιτροπής Μάξιμος Χαρακόπουλος, τονίζοντας ότι ο Ερντογάν μετατρέπει σε τζαμί ένα σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της Ουνέσκο.

Παρέμβαση ΟΗΕ και ΕΕ ζητά η Φώφη Γεννηματά

Την παρέμβαση του Γ.Γ. του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέτρεψε η Φώφη Γεννηματά την κυβέρνηση να ζητήσει, για να αντιμετωπιστεί η προκλητικότητα του Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με την Αγιά Σοφιά και τη φιέστα που ο Τούρκος Πρόεδρος ετοιμάζει για απόψε με αφορμή την επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Η κ. Γεννηματά στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

“Ο κ. Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί. Επιχειρώντας να βεβηλώσει την Αγία Σοφία, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ζητήσει παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Πέτσας: Μας ενοχλεί η φιέστα σε ένα μουσείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

“Η φιέστα που ετοιμάζει η Άγκυρα στην Αγιά Σοφιά ενοχλεί και είναι ένα θέμα προς αποδοκιμασία γιατί πέραν των άλλων, έχει χαρακτηριστεί ως μουσείο παγκόσμιας πολτιστικής κληρονομιάς και αυτή την στιγμή χρησιμοποιείται για την προώθηση άλλων σκοπών”, δήλωσε στον ΣΚΑΙ 100,3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον ιστορικό ναό.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πιο ισχυρή από κάθε άλλη φορά σε σχέση με την Τουρκία και λόγω της αντιμετώπισης της κατάστασης στον Έβρο τέλη Φεβρουαρίου αλλά και της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

“Παρακολουθούμε”, πρόσθεσε, οποιαδήπτε πρόκληση αλλά εμείς πάντα θα προάγουμε τις σχέσεις καλης γειτονίας με βάσει το διεθνές δίκαιο.

https://www.thetoc.gr/