Με την Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. συναντήθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και την κοινωνία από το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο

Αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αποτελούμενη από τον Γραμματέα της Κ.Ε., Πάνο Σκουρλέτη, τον Εκπρόσωπο Τύπου, Αλέξη Χαρίτση και το μέλος του τμήματος Εργατικής Πολιτικής, Χρήστο Γιαμπουράνη, επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, τα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.) και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Νίκο Τράκα, καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της, με αφορμή την κατάθεση του «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου από την κυβέρνηση και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων  του κλάδου που βρίσκονται σε εξέλιξη .  

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του Κόμματος ότι έχουν αποφασίσει κινητοποιήσεις για την αντίθεση της Ομοσπονδίας στις διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου, οι οποίες προωθούν την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. και θέτουν σε κίνδυνο δικαιώματα και θέσεις εργασίας, όπως και τα δικαιώματα των δημοτών. 

Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις από τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Αλέξη Χαρίτση.

 

Ο Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε: «Συναντηθήκαμε σήμερα με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ – ΟΤΑ, εδώ στα γραφεία τους, για να συζητήσουμε με αφορμή το υποτιθέμενο νέο αναπτυξιακό σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο αυτό εισαγάγει μια σειρά ρυθμίσεων που ισοδυναμούν με ένα νέο, εργασιακό μνημόνιο. Ιδιαίτερα, όμως, συζητήσαμε για διατάξεις που αφορούν τους εργαζόμενους στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, στα απορρίμματα. Με διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου προωθείται η πλήρης ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών, όταν είναι γνωστό ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να θωρακίσει τις ανταποδοτικές υπηρεσίες δίνοντας τη δυνατότητα νέων προσλήψεων μέσα από τον μεγάλο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για περίπου 8.500 εργαζόμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ήδη πάει στους δήμους. Κι είχε δώσει τη δυνατότητα να υπάρξει και αντίστοιχος μηχανολογικός εξοπλισμός. Ποιος είναι, άραγε, ο λόγος που προωθούνται αυτές οι διατάξεις; Ο κ. Γεωργιάδης ήταν αφοπλιστικά ειλικρινής χθες στη Βουλή. Θέλουν να παραδώσουν αυτές τις υπηρεσίες στους ιδιώτες, αδιαφορώντας για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, αδιαφορώντας εάν αυτό σημαίνει μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τους ίδιους τους πολίτες. Είναι ακραία εμμονική αυτή η κυβέρνηση, αλλά νομίζω ότι με αυτή την πολιτική, ουσιαστικά ανοίγει τον “ασκό του Αιόλου”. Εμείς, ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο. Θεωρούμε ότι μας γυρνάει πίσω και ότι τελικά θα είναι επιβλαβές για το μεγαλύτερο κομμάτι της  ελληνικής κοινωνίας».

Ο Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε: «Με αυτό το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το δήθεν αναπτυξιακό νομοσχέδιο, η ανομολόγητη μέχρι και τις εκλογές, βούληση της Νέας Δημοκρατίας για την ιδιωτικοποίηση βασικών λειτουργιών της Αυτοδιοίκησης -και αναφέρομαι στις ανταποδοτικές υπηρεσίες- γίνεται πράξη. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο μας πάει πάρα πολύ πίσω και στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Οι εργαζόμενοι στις ανταποδοτικές υπηρεσίες έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους να αντιδρούν σε αυτές τις ρυθμίσεις. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό, όπως συζητήσαμε πριν από λίγο και με το προεδρείο της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α., ότι ακριβώς αυτές τις ημέρες που ολοκληρώνεται και τυπικά η διαδικασία πρόσληψης περίπου 8.500 νέων εργαζόμενων σε υπηρεσίες καθαριότητας στους δήμους σε όλη την χώρα, η περίφημη 3Κ, μία προσπάθεια η οποία έγινε σε συνεργασία με τους εργαζόμενους όλα τα προηγούμενα χρόνια από την κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., για να στελεχώσουμε τις υπηρεσίες με το απαραίτητο προσωπικό, τις ημέρες αυτές, λοιπόν, έχουμε αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή. Θα ψηφιστεί, αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης, το επόμενο διάστημα. Ουσιαστικά αφαιρεί τη δυνατότητα από τους δήμους να διαχειριστούν το κομβικό ζήτημα των απορριμμάτων. Εμείς, ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είναι απολύτως σαφές ότι θα βρεθούμε απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, θα καταψηφίσουμε τις σχετικές ρυθμίσεις και το νομοσχέδιο στο σύνολό του και, βεβαίως, αναμένουμε και από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, από τους θεσμικούς φορείς της Αυτοδιοίκησης και από την ΚΕΔΕ και από τους δημάρχους, να τοποθετηθούν σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, το οποίο βάζει βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας του αυτοδιοικητικού χώρου στην Ελλάδα. Νομίζουμε ότι είναι πολύ κομβικό, μέχρι και την ψήφιση του νομοσχεδίου, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να τοποθετηθούν, να αντιδράσουν και να μην επιτρέψουν να περάσει αυτό το νομοσχέδιο».