Πατραϊκός: Ναυαγεί το όνειρο… να γίνουμε σεΐχηδες με άντληση πετρελαίων

Ναυαγεί το όνειρο να γίνουμε σεϊχηδες, σύμφωνα με την αυτο-παρωδία που έδωσε και πήρε όταν προέκυψε η προοπτική της άντλησης πετρελαίων από το Ιόνιο και τον Πατραϊκό;

Επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουμε, αλλά οι δημοσιογραφικές αναφορές, όπως έχουμε γράψει, συγκλίνουν στην απογοητευτική εκτίμηση ότι τα επενδυτικά προγράμματα παγώνουν, κάτι που αφορά και το Κατάκολο και τον Πατραϊκό φυσικά, για δύο λόγους, που τελούν σε αλληλεπίδραση. Η επιδημία έριξε τις μετακινήσεις και τη ζήτηση προϊόντων, άρα την παραγωγή, και με τη σειρά της, τη ζήτηση καυσίμων. Αυτό έριξε, κατά συνέπεια την τιμή τους.

Πρακτικά, η άντληση υδρογονανθράκων έγινε ασύμφορη, σε λίγες εβδομάδες μέσα.

Το πιο δυσοίωνο είναι ότι οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει δεν μιλούν για προσωρινή αναστολή, αλλά αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να πρόκειται και για οριστική ματαίωση.

Αυτό σημαίνει πολλαπλή απώλεια για την περιοχή μας, ξεκινώντας από το μέτωπο της απασχόλησης.

Η «Π» αποτάθηκε σε παράγοντα της δημόσιας ζωής που κατέχει το αντικείμενο και το παρακαλουθεί. Μας ζήτησε να μην κατονομαστεί, επειδή προετοιμάζεται αυτόν τον καιρό προκειμένου να παρέμβει στο ζήτημα, δίνοντας περιθώριο αντίδρασης στην κυβέρνηση, επειδή εκτιμά ότι η κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα συντηρήσουν την προοπτική και θα υποβοηθήσουν το επενδυτικό πρόγραμμα να σταθεί όρθιο.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από πλευράς της, δεν έχει εμβέλεια που να της επιτρέπει τέτοια επίδραση. Οι δικές της προσπάθειες είχαν τοπικό ορίζοντα: Τελευταία κίνηση ήταν μια συνεδρίαση του συμβουλίου στον Πύργο με σκοπό την άμβλυνση του σκεπτικισμού και των αντιθέσεων πάνω στην άντληση υδρογονανθράκων.

Ο Aντιπεριφερειάρχης Φωκίων Ζαΐμης- κατά το ήμισυ αρμόδιος στο αντικείμενο μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη ενέργειας Λ. Δημητρογιάννη- παρακολουθεί τις εξελίξεις όσο μπορεί καλύτερα. «Δεν ξεχνάμε το ζήτημα αυτό. Είναι κάτι που επιθυμούμε πάρα πολύ» μας λέει. Δεν είναι τόσο για τους οικονομικούς πόρους που αναλογούν στην Περιφέρεια μέσω ποσοστού, που κι αυτοί είναι σημαντικοί. Δίνει μεγάλη έμφαση στον ψυχολογικό παράγοντα: Αν η περιοχή μας εμφανιστεί ως παίκτης στο πεδίο της ενέργειας, αυτό θα μετρήσει στον επενδυτικό χάρτη. Η μία επένδυση θα φέρει την άλλη. Την ίδια στιγμή, θα κάνουμε μεγάλα βήματα στον τομέα της τεχνογνωσίας και των επιστημών. Μας παραπέμπει στο παράδειγμα του Πρίνου: Η ευρύτερη περιοχή της Καβάλας είδε μόνο ωφέλη από τη σύνδεσή της με εξορύξεις. Και πάντως καμία περιβαλλοντική ζημιά.

Δεν διακινδυνεύει εκτιμήσεις. «Είναι μια επιχειρηματική απόφαση» λέει. Τα μεγέθη είναι πολύ μεγάλα. Η περιοχή μας είναι αναλόγως μικρή περίπτωση. Ήδη σταμάτησε ένα πολύ μεγαλύτερο πρόγραμμα, στο Ισραήλ.

Όλα θα κριθούν από το συμφέρον και τη βιωσιμότητα και από κανέναν άλλον παράγοντα.

Εμείς πού είχαμε μείνει; Προχωρημένη ήταν η περίπτωση στο Κατάκολο (ENERGEAN) λέει ο κ. Ζαΐμης. Ο Πατραϊκός (ΕΛ.ΠΕ.) είναι πιο πίσω, καθώς δεν έχει (δεν είχε, αν μιλάμε για ματαίωση) λιμάνι ως έδρα εγκαταστάσεων. Το λιμάνι της Πάτρας ως πιθανότητα έχει (είχε) απομακρυνθεί, με επικρατέστερα του Αιγίου και του Αστακού.

Αυτά, μέχρι χθες. Αύριο;

Πάντως η εβδομάδα έκλεισε με είδηση για αύξηση των τιμών του πετρελαίου στον Περσικό. Θα δούμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

pelop.gr