Τον κίνδυνο ατυχήματος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της τουρκικής παραβατικότητας επέσεισε, χθες, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος κατά τις διαδοχικές τηλεδιασκέψεις που είχε με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (CMC) πτέραρχο Στιούαρτ Πιτς και τον αναπληρωτή Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (DSACEUR) στρατηγό Τιμ Ράντφορντ.

Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν του ΓΕΕΘΑ, ο κ. Φλώρος «αναφέρθηκε στην πρόσφατη κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης στον Εβρο και στο Αιγαίο, συνεπεία της εργαλειοποίησης του φαινομένου εκ μέρους της Τουρκίας, καθώς και στην παραβατική της συμπεριφορά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως εκδηλώνεται με παραβάσεις εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας, στις υπερπτήσεις άνωθεν εθνικού εδάφους στον Εβρο και στα νησιά, στις μη αβλαβείς διελεύσεις στα χωρικά μας ύδατα, στην εκτέλεση παράνομων θαλάσσιων ερευνών και γεωτρήσεων, στην παραβίαση του επιβληθέντος από τον ΟΗΕ εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και σε άλλες προκλητικές ενέργειες, επισημαίνοντας ειδικότερα τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος και «των σοβαρών συνεπειών που θα επιφέρει κάτι τέτοιο».

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε την, όπως είπε, «απαράδεκτη και πέραν πάσης λογικής» παρενόχληση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν ο ίδιος και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Ο κ. Φλώρος συζήτησε και για θέματα αρμοδιότητάς του, όπως η κρίση του κορωνοϊού και ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπισή του, αλλά και η πρόσφατη υπογραφή MoU για την ίδρυση του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιπυραυλικής Αμυνας (IAMD COE) στην Κρήτη. Συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

https://www.kathimerini.gr/